2013/10/08

Őszi-téli megjelenések

Gondolom, sokan fognak örülni a hírnek, hogy egyrészt jönni fog, másrészt meg hogy tutibiztos, hogy ki fog jönni Justin Cronin Tizenkettője, ami a Szabadulás folytatása.


Justin Cronin - A Tizenkettek (Cartaphilus)
A világvége csupán a kezdet volt. A vámpírvírus pusztítása utáni káoszban az emberiségből csupán kicsiny ellenálló csapatok maradtak. Ha bármiféle jövőben akarnak hinni, nem elég az életben maradásra törekedni. Meg kell találniuk és el kell pusztítaniuk a tizenkét eredeti vírusgazdát, akikkel az apokalipszis elkezdődött. Ám a vámpírok viselkedése különös módon változóban van. A történések kiindulópontja a Haza, ez a fenyegető hangulatú minidiktatúra, melynek három egymást még nem is ismerő lakosa megváltoztathatja az emberiség jövőjét.
Az események végkimenetelében persze fontos szerep jut az első kötet főszereplőjének, Amynek is. Egykoron ő volt a balul sikerült katonai kísérlet tizenharmadik alanya, most pedig ő az egyetlen e lény, aki tudomással bír a Haza titkáról, és aki ráhangolódhat a Tizenkettek elméjére. És amit ott érzékel, az valóban mindennek a végét jelentheti.



Kate Morton - Távoli órák (Cartaphilus)
Edie édesanyja titokzatos levelet kap egy ódon vidéki kastély egyik lakójától. A lány kíváncsian kutatni kezdi zárkózott édesanyja múltját, és eljut az omladozó kastélyba, melynek falai több évtizedes titkokat rejtenek. Edie nem nyugszik, amíg meg nem tudja, mi történt a lakókkal a múlt immár távoli óráiban, és milyen része volt az eseményekben édesanyjának.
Morton újabb sikerregénye vérbeli romantikus thriller, melyben a lehető leghatásosabban keveredik a feszültség és a szerelem izgalma.

Pittacus Lore - Ötödik csapdája (Cartaphilus)
Negyedik úgy hitte, ha társaival egymásra találnak és összefognak, azzal máris az ő javukra dől el a küzdelem köztük és a mogadoriak között. Akkor nem kell többé menekülniük, bujkálniuk. Ám tévedett. A legutóbbi összecsapás során kis híján mindannyian odavesztek.
Utóbb Chicagóban találtak menedéket, Kilencedik rejtekhelyén próbálják kigondolni, mihez kezdjenek. Hatan együtt igen erősek, de annyira nem, hogy egy egész hadsereggel szembeszálljanak. Ha győzni akarnak, tökéletesen el kell sajátítaniuk emberfeletti képességeiket. Mi több, fel kell tárniuk segítőtársaik titkát, meg kell tudniuk, milyen tervet dolgoztak ki nekik, a Lorien túlélőinek. Váratlanul hírt kapnak Ötödiktől. De vajon a jel nem a mogadoriak csapdája-e? Fogy az idő, és csak azt tudják biztosan, hogy meg kell találniuk Ötödiket, amíg nem késő.
Néhány csatát elveszítettek, de a háborút még nem vesztették el…

Dmitry Glukhovsky - Orosz népellenes mesék (Európa)
A Metró-regények és a Szürkület szerzője negyedik könyvében fantasztikus képet fest a mai Oroszországról, ahol semmi sem az, aminek látszik.
Moszkva épülőben lévő üzleti negyede, a Moszkva-City valójában egy borzalmas vállalkozást álcáz; a választások eredményét egy szuperszámítógép dönti el; és az ország vezetőiről kiderül, hogy… hát ők sem egészen emberek.
Az állami tisztviselők asztalán mindenhol ott van egy különleges, címeres telefon, amelynek jóindulatát mindennapos adományokkal kell megnyerni, és az égen hatalmas léggömbök lebegnek, amelyek felfogják a Nyugatról jövő légáramlatokat, és pénz képződik bennük.
Glukhovsky fantáziája kimeríthetetlen, ám ezek a novellák minden őrült ötletükkel és sci-fis sztorijukkal együtt bámulatosan éles felbontásban ábrázolják a mai orosz életet; akár egy kis isten háta mögötti faluét, ahol észre sem veszik a pár nap alatt lezajlott nukleáris háborút, akár az ország két vezetőjének bonyolult kapcsolatát; akár egy vidéki orosz kiskirály elképzelését az igazi szabadságról.
És az összes elbeszélésnek valamiképpen a Haza a főhőse, az újból csak cinikus hatalom alatt sínylődő Haza, amely valami nagy-nagy változással terhes, és ki tudja, mi bújik ki a hasából – mint ahogy Rogyina, az egyik elbeszélés hősnője is izgatottan várja gyermeke megszületését, miután álmaiban az az ember termékenyítette meg, akinek szerelméről minden második orosz nő álmodik…

Egy picit kilóg a sorból, de eléggé felkeltette a figyelmem az alábbi könyv:

Caitlin Moran  - Hogyan legyünk tökös csajok (Alexandra)
Caitlin Moran meghökkentő és merész: nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Ami a szívén, az a száján: nem fél attól, hogy a legkínosabb kérdéseket feszegesse, s hogy nevén nevezze a dolgokat. Azt vallja, ha megosztjuk másokkal nőiségünk sötét, sokáig rejtett titkait, felszabadulunk. Ráadásként pedig mindeközben nagyszerűen szórakozhatunk is. Könyve Nagy Britanniában heteken át szerepelt az eladási listák élén, tizenhat országban jelent meg, és kb. 400 ezer példány a Hogyan legyünk tökös csajok egyszerre memoár és önsegítő mű. Igaz, nem a klasszikus fajtából. Pimasz, vállaltan szexista és arcpirítóan őszinte: Caitlin saját élményeiből építkezett, s – valljuk be – volt miből. Első menstruáció, önkielégítés, pornófogyasztás, egy duci lány plátói szerelme a menő fiú iránt, a szüzesség elvesztése, abortusz: minden nővel megtörténik vagy megtörténhet, de messze nem mindenki beszél róla. Moran kendőzetlenül ír minderről.
Ajánljuk mindazok, akik értékelik a szókimondást és a fanyar humort, akik kíváncsiak arra, mitől nő manapság a nő, s akik készek arra, hogy nevessenek az őket körülvevő világon és persze mindenekelőtt önmagukon, azok értékelni fogják ezt a vidám és könnyedségével együtt mégis elgondolkodtató könyvet.

Veronica Rossi - Végtelen ég alatt (Alexandra)
A bioszféra falain túli világot Halálzónának hívják. Odakint millió arca van a halálnak. Aria soha nem hitte volna, hogy egyszer ilyen közel kerül hozzá. Aria egészen eddig a külvilágtól elszigetelt, biztonságot jelentő Reverie-ben élt. Elképzelni sem tudta, mi lehet a város határain túl. Amikor azonban édesanyja eltűnik, tudja, hogy meg kell találnia. Még akkor is, ha ehhez át kell hágnia a szabályokat.
A vad Perry a külső világból való, nem ismeri a kupolák nyújtotta biztonságot, s nap mint nap meg kell harcolnia az életben maradásért. Ariához hasonlóan ő is kitaszított, és talán ő az egyetlen, aki segíthet a lánynak… a lány pedig neki. Az éterviharok által sújtott Halálzónában Aria és Perry csak egymásra számíthatnak. Minden ellenszenvük ellenére együtt kell működniük, ha le akarják győzni a rájuk leselkedő ezernyi veszélyt, és válaszokat akarnak kapni a kérdéseikre.
A Végtelen ég alatt a posztapokaliptikus disztópia és a cyberpunk sci-fi lenyűgöző keveréke. Mindazoknak tetszeni fog, akiket magával ragadott Collins Éhezők viadala trilógiája vagy Gibson klasszikusa, a Neurománc. A regény jogait eddig huszonhat országban adták el, a megfilmesítés joga pedig a Warner Broshoz került.


Apróhírek

Glukhovskyhoz kapcsolódóan kijön még a következő két könyv, amik a Metró világában játszódnak, Az ég gyökerei, és A fény felé.(Európa)

Én ugyan még nem olvastam Franzentől, de az eddig megjelent két könyve már megvan, most pedig jön a harmadik, amit sokan a legtökéletesebb regényének tartanak, az Erős rengés. (Európa)

Az Európa kiadó megjelenteti King néhány régebbi könyvének újabb, javított kiadását, így hamarosan kijön a Setét torony első két kötete, valamint egy kiegészítő regény a sorozathoz.
Mivel októberben jön egy új filmfeldogozása a Carrie-nek, ez alkalomból új köntösben megjelenik ez is, ráadásként pedig jön egy vadiúj regény, a Minden sötét, csillag sehol.


Megjelenik Szolzsenyicin három regénye, a Gulág, az Ivan Gyenyiszovics egy napja és az Orosznak lenni - vagy nem lenni. (Európa)

És csak hogy az oroszoknál maradjunk, kiadják újra (ez még mindig az Európa) Tolsztoj Háború és békéjét. A szerkesztő másfél évi munkájának hála az új szöveg. (Olvastam a régit, legalábbis egy részig, és nagyon ráfért nem csak a javítás, de a modernizálás is, az olvasási élmény ugyanis a régi kiadás miatt eléggé felemásra sikerült. Engem roppantul zavart, hogy sokszor egy mondaton belül négy nyelven is tudnom kellett volna, és tudom, hogy ott volt a magyarázat a kötet végén, de ... szóval na. Nem ehhez vagyok szokva. Kíváncsi vagyok, ezt is átdolgozták-e.)

Az Alexandra kiadó folytatja Jonathan Hunt kalandjait, a Magister M-mel. Pierrot társszerzője ezúttal Gábor Endre, Hunt pedig Mátyás király korába időutazik, egészen konkrétan Pécsre, ahol rég elfeledett, római kori legendákra bukkan.

16 megjegyzés:

  1. Erről a listáról eszembe jutott egy pár könyv, aminek az olvasásával rég lógok magamnak :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Metró, amit a tavalyi vagy azelőtti Lobo-féle kihívásra kellett volna elolvasnom, ZSD, Szabadulás. De az idén már lehet, hogy cska a ZSD lesz meg.

      Törlés
    2. hű, a ZSD, az engem is érdekel majd. de az is elég hosszú.

      Törlés
  2. Ó, a Tizenkettőnek nagyon örülök, azért nem szereztem még be az első részt, mert féltem, hogy nem fogják folytatni magyarul, ezért inkább elnapoltam addig amíg megtanulok angolul olvasni, hogy egy nyelven legyen meg. De most már hamarosan beszerzem :)
    Egyébként nem sokat tudok a könyvről, csak egyszer beleolvastam egy könyvesboltban, és azóta kell nekem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. amikor az elsőt elolvastam, még nem tudtam, hogy lesz folytatás. jobb mondjuk, hogy tovább írja, és mindenre magyarázatot kapunk, (remélhetőleg), mert ezek a tizenkettek már az elsőben is elég érdekes fazonok voltak. nagyon kíváncsi vagyok rájuk.
      mondjuk engem tuti kiütne lelkileg, ha egymás után olvasnám a két részt.:)

      Törlés
  3. Én a tökös csajost akarom :P

    VálaszTörlés
  4. Én meg a Háború és békét:D Totál visszatart tőle a sok idegennyelvű kifejezés.
    Kate Mortonnak nagyon örülnék.
    Nima, nézd meg a Mitágó-erdőt (Robert Holdstock), október végén jelenik meg, sztem érdekelne téged.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha van egy kis eszük, magyarították az egész regényt, aztán lábjegyzetben meg lehet magyarázkodni, hogy akkoriban vagány dolog volt 35 nyelvből összerakni egyetlen mondatot.

      Holdstock? ő írta a keltikát is. ezt ki fogja kiadni?

      Törlés
  5. A Kate Morton remélem tényleg jön, Veronica Rossit meg nem is tudtam, hogy az Alexandra hozza ki. Köszi az infókat, nagyon hasznos kis poszt ez. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szívesen.:)
      ezek tuti jönnek még, október-november-december lesz majd az ideje, de egészen biztosak.

      Törlés
  6. 10-es skálán 20-as szinten várom Cronint :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. úgy tudom, december elején már jön is, az mindjárt itt van. :))

      Törlés