Tárgyiasítás? ~ Keményfedél

Ha a papír elbírja, a képernyő is

2015/05/18

Tárgyiasítás?

Zenkával beszélgettünk a szexkönyvekről? romantikus regényekről? romantikus pornókról? igazából azt sem tudom már, milyen besorolásba illenek, főleg, merthogy a feminizmustól jutottunk el ide valahogy.
Szóval felvetette, hogy ezek az újhullámos romantikus pornók teli vannak tárgyiasított szexualitással.
Nem sok ilyet olvasok, azt a párat meg, amit eddig olvastam a  témában, eléggé kedveltem, nem vagyok feminista (egyébként Zenka sem, de erről majd ő beszél, ha akar), sőt, messziről kerülöm még a témát is, és talán pont ezért másképp is látom.
Viszont eszembe jutott, hogy épp a múlt héten szaladtam át egy kommenten valami posztnál, ahol a pasi panaszkodott, hogy elhagyta őt a párja, és sose lesz neki többet ilyen kaliberű nője, hacsak nem költ a következőre is legalább ennyit. Dobtam egy hátast, aztán nem is foglalkoztam vele tovább, idióta fickók mindig is léteztek, de a beszélgetésünk eszembe juttatta.

Az emberek szemében a feminizmus sok mindenért "bűnös", és most tekintsünk el attól, hogy emiatt örökölhetünk, választhatunk, mondhatunk nemet, és lettünk a férfiakkal egyenrangú, teljes jogú polgárok is a törvény előtt. Mert ez egy dolog.
A másik dolog viszont az, hogy azzal együtt, hogy a társadalmi terhek mellett, amiket a férfiak is viselnek, és most mi is megkaphattunk, megmaradtak a saját, háztartásbeli terheink is, amikben a férfiak eddig sem, és azóta sem vesznek részt. Kevés pár esetében látom a teljes tehermegosztást, a legtöbb otthon még mindig csakis és kizárólak a nők miatt működőképes, és jó esetben a férfiak legalább annyival hozzájárulnak a dologhoz, hogy jól keresnek, de a nagy átlagnál még ez sem jellemző. Na mindegy is, ebbe ne menjünk bele, csak arra akartam utalni, hogy a nők a feminizmus okozta felszabadítás óta sokszorosan le vannak terhelve.
Ebből kiút nincs, szerény véleményem szerint. Ezzel meg kell barátkozni, meg kell a mindennapokkal küzdeni, és szerintem elég jól vesszük ezt az egészet - háztartás, gyereknevelés, férj tutujgatása, plusz még pénzt is keresünk. Viszont mindenkinek jólesik kikapcsolódnia a saját életéből, legyen az bármilyen, és akkor előkerülnek a könyvek. Itt most konkrétan a romantikus pornóra gondolok. Hogy miért ezt veszik a legtöbben? Nyilván hiánypótló dolgokat keresnek bennük. Nem degradálok, sztem mindenki, aki szórakoztató könyvet vesz a kezébe, azzal a céllal teszi, hogy olyan dolgokat éljen át, amit a valóság nem ad meg, hogy az most fantasy,  sci-fi, vagy romantikus regény, az mindegy. (A szépirodalom egy egészen más kategória, az olvasók átfedése is nagyon kicsi, és a tárgyiasítás szempontjából nem is játszik.)
A férfiaknak mindig is jogukban állt tárgyként kezelni a nőket. Ezzel lehet persze nem egyetérteni, de én ezt gondolom. A nők valahol Woodstock környékén jöttek rá, hogy ez vice versa is működőképes. És valszeg arra is rájöttek, hogy egészségügyileg nem feltétlen kifizetődő minden arrajáróval összefeküdni, de ki szabhat határokat a fantáziának? Úgyhogy lecsengett a nagy kefélési láz, de az érzés tovább örökítődött a könyvek lapjaira, eleinte csak finoman és burkoltan, mostanra pedig már teljesen hardcore formában. nyilván egyre bátrabbak és bevállalósabbak vagyunk, vagy nem tudom.
És emiatta  a hardcore vonal miatt szokott előkerülni a tárgyiasítás, mintha ez csakis a szexszel lehetne összefüggésben.

Nem kell persze egyetérteni velem, de ahogy én látom, ezek a könyvek nagyon nagyon messzire vannak a tárgyiasítástól.
Amit mi nők a legjobban akarunk, hogy csakis minket akarjanak. Hogy ez konkrétan mit jelent? Hogy a pasi csakis minket kívánjon, és ne akarjon még 100 másik nősténnyel dugni, ahol mi csak egy vagyunk a sok közül. Ha a "tárgyiasítás" szempontjából nézem, ezzel az egyetlen, mindenek feletti vággyal mi magunk tesszük magunkat is, meg a pasit is szexuális tárggyá. De ez persze ennél sokkal bonyolultabb, csak az ilyen típusú könyvekre nem jellemző, hogy túlságosan belemászik a bonyolultabb oldalába, viszont ettől még nem tekinthetünk el tőle.
Hogy szerintem miért nem tárgyiasítás mégsem? Az érzelmi oldal miatt. Se a pasinak, se a nőnek nem mindegy, kivel hempereg, innentől kezdve tárgyiasításról beszélni szerintem nem lehet. Teljesen konkrét igényeket találnak meg egymásban a szereplők, amik nincsenek meg a többi szereplőben.
De persze itt a másik dolog, a szex közbeni viselkedés, általában ez szokta kiverni a biztosítékot az érzékenyebb lelkeknél. Mert mi az már, hogy a pasi teljes alárendelést vár el? Mi az, hogy majd ő megmondja, hogyan, mikor és miben? Miért azt tervezgeti, hogy először a tus alatt, aztán a konyhaasztalon, miért nem arra gondol, hogy átfesti a nappaliját, és telihordja virággal a dolgozószobáját, mindezt csakis a mi kedvünkért?
Azt gondolom, a pasiknak nem szokott rózsaszín gondolatuk lenni. Ők célirányosak, minden felesleges sallang nélkül. Ha a nőket megkérdezik, milyen férfi kellene nekik: aki naponta felhívja az anyját, és beszámol neki a napjáról, majd mellékesen hazamegy az asszonyhoz, mert tiszta ing kellene, vagy olyan, aki tudja, mit akar, mert ő A NŐt akarja, egészen biztos, hogy az utóbbira szavazunk. Mert az a jó nekünk is, és csak akkor fog minket akarni, ha nem csak tiszta inggel látjuk el.

Számomra nem az a tárgyiasítás, hogy a szex előrébb van a listán, minthogy betegyen egy mosást. Ez ugyanis teljesen másodlagos. Minden kapcsolat alapja a kémia, és azon múlik a hossza, mennyire képes maradandó lenni, az összes többi csak grátisz, megegyezés és intelligencia kérdése. Időnként át kell járni a pasi eszén, hogy megtegye, amit akarunk, de nem tekintem tárgynak attól magam, mert hamarabb jut eszébe megdönteni, mint kivinni a szemetet.
Viszont a poszt elején a pasi a kaliberes nőjével, na az kemény tárgyiasítás. Ott ugyanis érezhetően hótmindegy, milyen a nő; a lényeg, hogy kalibere legyen, jóval nagyobb, mint a környezetében bárkinek, és ha az kell, hát majd ő feljavítja. Ha az egyik elmegy, majd csinál magának egy másikat. Itt nincs pozitív érzelem, kötődés, vágy, és mondom, én ugyan nem túl sok ilyen könyvet olvastam, de a könyvek soha nem az ilyen feljavítós fickókról szólnak.
Mindig ott az érzelmi háttér a szex mögött is, és a szex kivétel nélkül jó a nőnek (elvégre hogy lehetne már rossz? ezeket a könyveket is csak nők írják, a saját vágyuk és hiányuk a mozgatórugó), és ami mindkettőnek jó, már nem lehet tárgyiasított.

Nem tudom, mennyire érdemes szembeállítani egymással a könyveket és a valóságot, de a kaliberes ipsét nézve azt gondolom, van olyan helyzet, amikor a valóság sokkal rosszabb képet fest, mint amit a könyvbeli helyzetekből kiolvasni vélnek.

képek a pinterestről
Share:

0 komment:

Megjegyzés küldése

Blogok

Kommentek

Moon

CURRENT MOON

Kiemelt bejegyzés

Katherine Arden - A medve és a csalogány

Gyilkos ​szél fúj a vad orosz vidéken, messze északon; nagyon rég nem volt ilyen fogcsikorgató hideg. A fák között suttogások, léptek zaj...

Contact Me

Név

E-mail *

Üzenet *

Nima's wishlist book montage

Gunlaw
The Gone World
Éjszárny
Void Star
A Fényigéző
A Little Hatred
Fire & Blood
The Hunger
Tengerészek
Védtelen halandók
A kis idegen
Csipkerózsikák


Nima's favorite books »

Blogarchívum

Látogatás

Címkék

2011 (42) 2012 (71) 2013 (52) 2014 (33) 2015 (28) 2016 (43) 2017 (32) 2018 (28) 21.század (3) 5* (86) Aba (5) Ad Astra (6) Agave (53) Akkon (1) Alexandra (23) alternatív történelem (5) Animus (3) Athenaeum (16) bannerek (1) Book&Walk (4) borítóleleplezés (2) campus (3) Cartaphilus (14) Cassie Palmer (11) Cat és Bones (3) Cicero (5) CorLeonis (10) Crossfire (3) cyberpunk (6) dark-fantasy (22) Delta Vision (16) disztópia (8) ebook (6) Édesvíz (1) Egmont (5) egyéb (2) életrajz (4) elfeledett könyvek (3) Első törvény (5) epic (20) Erikson (5) Európa (16) évzárás (7) fantasy (134) félbehagyva (1) feminizmus (1) Fever (6) film (4) Főnix (3) Fumax (21) Gabo (23) Galaktika (9) game (6) General Press (5) Geopen (11) Gondolat (3) Göncöl (2) gyenge (17) gyűjtés (6) halloween (3) hírek (39) Holdvadász-hónap (6) hónapzárás (12) horror (5) humor (19) IPC (2) játék (9) K.U.K. (1) kaland (10) Karen Chance (11) Karen Marie Moning (7) kedvenc (38) Kelly (10) képregény (1) Kolibri (1) konteo (1) Kossuth (2) könyvekről röviden (4) könyvlista (1) Könyvmolyképző (41) körbeposzt (15) krimi (64) Lektűr (2) Libri (5) lista (12) Lybrum (1) M-Érték (1) Magvető (5) magyar (30) majdnem témáztunk (1) Malaza (2) manciregény (2) Maxim (2) megjelenik (24) Merit (1) mese (9) military sci-fi (3) misztika (48) MRC16 (2) MűveltNép (1) NA (3) Napernyő Protektorátus (3) noir krimi (2) novella (2) Novum (1) Őrségek (3) Palatinus (3) pararománc (14) Park Kiadó (1) Partvonal (7) PlayOn (2) Polar (1) Pongrác (1) pszichológia (3) régi blogról (102) Rézbong (1) romantika (23) sci-fi (46) Scolar (3) skandináv (10) steampunk (8) szépirodalom (63) szex (11) szösz (104) Szukits (3) szukkubusz (3) Takeshi Kovacs (3) Tarandus (2) témázunk (32) Tericum (1) Térség (4) thriller (38) történelem (41) történelmi romantika (8) Tuan (2) Tündérkrónikák (6) TwisterMedia (2) újraolvasás (1) Ulpius (33) urban-fantasy (63) útkeresés (1) űropera (8) válogatás (4) vcs2016 (7) vcs2017 (5) Victoria kiadó (2) Warhammer (3) Wizard Books (1) YA (33) zsidó (3)