2016/11/23

Van a szomszédoknál is ...

Nem tudom, ti mennyire vagytok képben, de nekem teljesen kiesnek a környező országokban megjelenő könyvek, pedig hát ott is nem csak hogy olvasnak, de írnak is az emberek.
Hozott a mandiner kigyűjtést, de aki jól beszéli a szláv nyelveket, az szétnézhet első kézből is honlapokon, érdemes böngészni a kínálatot. Megmondom őszintén, én teljesen meglepődtem, hogy odakinn mik jelennek meg.


Radosław Rak Üres ég (inkább idézem a cikkből a tartalmát, azonnal kellős lett)
"A történet egy tündérmeséből kölcsönzött ötlettel kezdődik: a hold darabokra törik, és egy tó alatt pihen. A regény főszereplője egy visszavonult rabbi, egy fűzfa-ördög és egy angyalvadász, élőhalott dominikánus szerzetes; hőseink pedig moly-port és szüzek vérét gyűjtik, hogy újraalkossák az égitestet – és közben igyekeznek elkerülni, hogy megölje őket a Hollók Királya és madárserege."
Ráadásul antihősös regény, aki unja már a happy endeket, mint én, az egészen biztos, hogy lecsapna a könyvre. És ez a borító valami eszméletlen jó.

Anna Lange viktoriánus Scotland Yardos misztikus nyomozós sorozata sem lehet rossz, bár itt nézve a szereplőgárdát, romantikus szála is lehet a dolognak, de ezek nem szoktak átlagosak lenni, meg nem is biztos, hogy lesz benne, csak gondolom.



A listából azonnal kiszúrtam Mina Todorović sorozatát. Borzasztóan vonzanak a szláv mitológiai elemek, hát ha ezt még fantasyba is csomagolják, az egészen biztos nem lehet rossz. Gondoljunk csak Valente Morevnájára. Fura könyv, valaki vagy szereti, vagy nem, de egészen biztosan nem marad az olvasása hatás nélkül.

Mladen Jakovljević - ha egyszer nálunk megjelenne, tuti vevő lennék rá, szeretem a különleges stílusú tolmácsolást, és nála is fontos szerepet tölt be a tradíció és hitvilág.


A listában inkább a military sff vonulat a mérvadó, bár gondolom, azért jelentek meg itt is más regények is. Olyan nagyon egyik sem mozgatott meg, kivéve Karolina Francová könyvét.
"Francová műve egy feszesre szőtt, személyes történet néhány, a barikád két oldalán álló emberről, ami a személyes áldozat nehéz kérdésér járja körül. Egy anya férfitestbe zárta lányát, hogy megóvja, de ezzel örökre meggyűlöltette magát vele; egy katonai vezető feláldozza nővérét, hogy megmentse magát és vezethesse a háborút; egy idős tudós pedig csapdába esik: szolgálnia kell királynője árulását, és a háború megnyerésére, kultúrájuk megőrzésére irányuló tervét… Átgondolt, szokatlan űropera eredeti világépítéssel és a karakterek pszichológiájának remek megrajzolásával."
Egy anya férfitestbe zárta a lányát? meg személyes tragédiák? hát naná, hogy olvasnám.

Azt gondolom, remek felhozatal van a szomszédoknál is. Nálunk ennyire nem árasztják el a piacot  a jó írók, legalábbis azok, akiket komolyan is lehet venni, és 20 éves kor felett is élvezhető, és elgondolkodtató könyveket írnak. A hangsúly az elgondolkodtatón van, mert azért tisztában vagyok vele, hogy remek szórakoztató könyveket tudnak írni nálunk is, de szórakoztató és szórakoztató könyv között is van különbség. Ennyire nagy szabású sorozatba kevesen fognak ráadásul, és például az epikus fantasyt mindenki kerüli. De ugye mindenről én sem tudok, és jó lenne, ha a pár név mellé, akikről tudok, tudnánk még írni.
On Sai az egyik legjobb magyar írónk (most SFF-ről beszélek), őt mindenképp meg kell említeni, ha a komolyan vehető könyveket emlegetjük.
Moskát Anita sem maradhat le róla, bár tőle még nem olvastam, de majd fogok.
Kleinheincz Csilla, aki a magyar hitvilághoz és mesékhez nyúlt vissza. (de miért nem ír többet?)
Raoul Renier (Kornya Zsolt), akinek már nézegettem a sorozatát, elég darkosnak tűnik, de igazából fogalmam sincs, hogy milyen író, vagy milyenek maguk a könyvek, ráadásul nem is igazán frissek már, de vannak.
Harrison Fawcett (Fonyódi Tibor), aki írt történelmi fantasyt, sci-fis fantasyt, sima sci-fit, mindenféle jót.
Még Benina jutott eszembe, neki nagyon sok könyve kijött, lehet mondani, hogy sikeres író, de fogalmam sincs, milyenek a könyvei, nem nekem ír.

És ahhoz képest, hogy a környező országokban mekkora a választék, szerintem mi eléggé le vagyunk maradva. Persze, jelennek meg könyvek feltörekvő íróktól, egyre több kiadó karolja fel a magyarokat is, de ez nekem olyan, mint amikor az ember barackot válogat: egy idő után az egyre kisebbek tűnnek nagynak a még kisebbek mellett.
Tudtok még valakit, akire érdemes odafigyelni? (és ne legyünk udvariasak. tudom, illik szeretni az elsőkönyves tehetségeket, meg van, aki úgy van vele, hogy ha már papíron van, akkor ő az istencsászár, de én tényleg a minőségi munkát kiadó írókra lennék most kíváncsi.)
És felpiszkált benneteket valamelyik külföldi könyv?

40 megjegyzés:

  1. Én is csorgattam a nyálam ezekre a könyvekre, buzgón szavaztam is, bár annak az esélye, hogy magyarul megjelenjenek, kb. a nullával egyenlő. Remélem, jók is, nemcsak fényezik őket.:)
    Meglepődtem, amikor a lengyel cikkben (legalábbis úgy emlékszem, abban) említették, hogy 200 kiadó van és rengeteg a találkozó, jól tolják.
    Magyarokra gondoltál? Max. szépirodalmat tudnék mondani, a fantasztikusak közül egyedül a Horgonyhely érdekel. Nemrég írtak az Sfmagon a Fantasztikus kéziratok éjszakája kapcsán, megszívlelendő tanácsokkal és a gyakori hibákkal. De a kiadók is szokták mondani, hogy azért nem adnak ki több magyart, mert rengeteg az értékelhetetlen kézirat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aha, inkább SFF témában érdekelnének jó magyar írók, mert a szépirodalomban többen vannak, ott valahogy tudnak írni, vagy nem tudom. (gondolom, nem véletlen.:D)
      szégyen, vagy nem, én sokkal nagyobb bizalommal fordulok egy külföldi író felé, ott nem az az első gondolatom, hogy na most mennyire fogok szenvedni, és mikbe akarnék belekötni. egy magyarnál (akit nem ismerek), mindig úgy ülök le, hogy ugyan mi várhat rám.

      Törlés
    2. Magyar fixa idea, legalább 150 éves trend.:D Az irodalom legyen komoly, a humort a könnyedséget hagyjuk a kocsmában, viruljon a rögvalóság és vágja fel mindenki az ereit.
      Ha nem a szépirodalmat vesszük (aminek úgy megyek neki, hogy remélem, nem fog nagyon fájni), akkor én is így viszonyulok hozzájuk. Az Ad Astránál majdnem beleőszültem a borzasztó kéziratokba, az első egy tipik YA volt, jézusom. (De voltak ám jók is!)
      Az előző kommentből elfelejtettem, de Moskát Anitát nyugodtan olvass. Nekem még csak a Bábel fiai volt meg, de hű. Nagyon kompakt, a szöveg, a fogalmazás, a szereplők, a történet, és nem habos-babos limonádé. A Horgonyhelyekbe a szülős részek miatt nem merek belekezdeni, előre tudom, hogy fájni fog mindenem.:D
      (Egyébként nagyon tetszik a post címe.)
      Ui.: Ha már magyar szerzők - náluk nem maradhat el a negatív cikkek szerzőjének savval való leöntése, vállról indítható rakétával történő likvidálása, de a fenyegető-fröcsögő komment a minimum, lehetőleg a szomszéd néni, a keresztmama és a legjobb barátnőm (a rajongó olvasók) bevonásával, napi 10 órában.

      Törlés
    3. mindig meg is döbbenek, ha egy szépirodalmi műre azt tudom mondani, hogy jé, ezt élveztem. :D
      hát a kéziratolvasás az a dolog, amiért nekem nem tudnának eleget fizetni. én még a magánkiadású könyveket sem olvasom el, ha már egyik kiadónak sem kellett, ott valami gáz lehet. és lehet nekem Rowlinggal takarózni, hogy hány kiadó és hányszor utasította vissza, azért az angolszász írói piac picikét bővebb, mint a magyar. és aztán meg az van, amit mondasz: ha véletlenül nem tetszik, a kritizáló elkezdheti félteni az életét.

      Moskátot a Bábellel akarom majd kezdeni, az témailag jobban vonz, mint a Horgonyhely. nekem a szülős részektől már nem kell félnem. :D

      Törlés
    4. Naa, ne légy elutasító, a szépirodalom legalább annyiféle spektrumot rejt magában, mint a fantasztikus. A magyar szépirodalom az, ami általában érfelvágós.:) Én a Maya naplóját is lazán szépnek mondanám - de ne bonyolódjunk bele, hogy mi a a szép és a szórakoztató irodalom, mert sose jutunk a végére.:)) Megint. Asszem, én lightos szépet olvasok, érfelvágósat ritkán, mondjuk, mindenkinek más az ingerküszöbe.
      Régebben kerestek meg azzal (gondolom, téged is), hogy olvassak el kéziratot, regénytöredéket, egy kivételével soha nem tettem, egy idő után nem is válaszoltam, ami bunkó dolog, de még mindig jobb, mint a felháborodott válaszreakciók a kedves nemre. Baszki, ember vagyok, hadd olvassak már azt, amit szeretnék, a kiadókat, az íróköröket keressék meg, velem úgyse mennek sokra.
      Azt talán nem, de a rágalmazás, zaklatás és a feljelentés simán benne van a pakliban.
      Ha már magyar, én Budai Lotti könyveit nézegettem, történelmi témájúak, a honlapján fenn van az első fejezet. Jobbnak tűnik, mint amire számítottam, de szerintem lett volna még mit alakítani rajta.

      Haha.:D

      Törlés
    5. én az érfelvágósakat csak krimiben szeretem.:D
      egyébként nálam a magyar szépirodalom, legalábbis a kortárs, szinte teljesen kimaradt.
      hallod, kisnima most olvassa Dragomán fehér királyát. ha csak ilyen könyvek lennének, egészen biztosan nem vennék a kezembe egyet sem. értem én, hogy mit akar mondani, csak nem tudok úgy tenni, mint akinek ez jelent bármit is.

      nálam most van egy, az úriember nagyon kedvesen ajánlotta, és tök jókat elbeszélgettünk mindenféléről, azt majd el fogom olvasni, de egyébként én is elpasszolok mindenkit.

      ezt egyébként nem értem. ha 50 olvasóból 45 kritizál, mert nem rokon, mint a többi öt, akkor azért el kéne gondolkodni. ha meg az 50 olvasóból nem tetszik 5-nek, akkor meg örüljön, hogy csak annyinak nem jött be, és én még akkor is elgondolkodnék, hogy esetleg csak az az 5 volt őszinte...

      Lotti könyvét én is néztem, de most nem vagyok törire hangolva, és sztem nagyon béna a borítója is. (tudom, a tartalmat illetően nem szempont, de simán átsiklik a szemem rajta, annyira semmitmondó.)

      Törlés
    6. Hány éves az a gyerek?:) Nekem 9-10 éves korából rémlik, meg kékre akarta festeni a haját, mire kezdődik a suli.
      Pedig Dragomán jó fej a nyilatkozatai alapján, és sokféle hangja van, nézegesd meg esetleg a honlapját, a Cinemának is dolgozott, süt-főz, eszméletlenül eklektikus a zenei ízlése, és elvileg a könyvei is többfélék, más a hangjuk.

      Az a baj, ill. az is baj, hogy a rokonoknak nincs irodalmi szemmértéke, mert szart se olvasnak, aki meg túl van 1-2 ezer könyvön, de akár csak pár százon is, máshogy látja a dolgokat. A szerzőknek gyakori hibájuk, hogy nem olvasnak, se a saját műfajukban, se azon kívül, ám leütnek két mondatot, és istencsászárnak hiszik magukat, megírják az ötvenötödik Star Warst meg varázslóiskolát, nulla egyedi hanggal. Természetesen tisztelet a kivételnek.

      Rondábbat is láttunk már annál, inkább semlegesnek mondanám.:) Nem rajzolhat mindenkinek Sánta Kira.

      Törlés
    7. 17.:D kicsit meg is viselte egyébként.
      megnézem majd, köszi. meg vele is megnézetem, ne ez a könyve maradjon meg benne róla.

      bennem nagyon megmaradt, hogy a kiadó (vagy az ügynöke?) halál nyugiban közölte a türelmetlenekkel, hogy Kim Stanley Robinson sokadjára írja újra a könyvét. pedig gondolom, a második verzió is bőven jó lett volna, nem kellett volna még háromszor átírni. de gondolom, ő igényes, precíz, és megvan önmagával szemben az elvárt színvonal, és mellé kritikai érzék, hogy tudja, mikor adhatja ki a kezéből.
      na, ez szinte az összes új írónkból hiányzik.

      pedig sztem jobban mennének a magyar írók is Kira képeivel. :D

      Törlés
    8. Bakker, már 17, az már nagy! Még most volt 9! Bakker, 11 évvel vagyok idősebb nála.
      Oké, írok értelmeset is. Hát, azt meghiszem, ráért volna vele még pár évet.:) Nézzétek meg a Máglyát, ott egy fiatal lány a narrátor, vagy olvasgassátok a cikkeit, vicces, empatikus fickó egyébként, írta, hogy van olyan könyve, ami nagyon megviselte. Szóval, nem szadista állat.:)

      Ó, KSR-t szerintem nem is lehet siettetni.:)) Egyébként is értelmesebb dolog kivárni, különben csak fanyalognának, hogy lehetett volna jobb is.
      Egyértelmű, csak hát erre is kevés forrás van.

      Törlés
    9. csak 11 év? basszus, mennyi minden történik az emberrel 11 év alatt. nagyjából ennyi ideje ismerlek...
      oké, majd mondom neki a Máglyát, bár van neki listája, mert van valami olvasóverseny-szerűség, és onnan választhatnak. ki mennyit bír. egészen jó könyvek vannak rajta.

      Törlés
  2. Ó, én Görgey Etelka (Raana Raas) Csodaidők-Időcsodák sorozatát szeretem nagyon, első sci-fimként hihetetlenül új élmény volt számomra, most azonban azért becsülöm, mert egy olyan közösséget állított fel, ahol a (nagy)család, hit, puritanizmus mellett a modern oktatás, ipar, tolerancia is érték.

    Emellett szeretem Böszörményi Gyula Álomfogók-sorozatát, amely habár alapjaiban véve YA, úgy vélem, hogy minden korosztály számára élvezhető, magyar mitológiára épülő történet. A szerző kicsit komorabb, horrorisztikusabb sorozata pedig a Rémálom-sorozat, amelyben a mindennapi magyar emberek szeméből démonok néznek ki. Szó szerint!

    Fiatalabb koromban rajongtam Balla L. Zsuzsanna Fauntallasiájáért, ami egy epikus fantasy – mindennel, ami ahhoz kell. Nem állok túl szkeptikusan hozzá, ezért engem nem zavar a klasszikus epikus fantasy felállás, szerintem a könyv apró ötletei nagyon jók. Bár a főszereplő leányzó még igencsak fiatal, nem nevezném a regényt YA-nak, mert hősnőnknek felnőtt környezetben kell boldogulnia.

    Az általad említett Benina véleményem szerint a Könyvmolyképző első generációs (Aranymosás előtti) YA szerzőihez tartozik, akárcsak Szurovecz Kitti vagy Spirit Bliss. Spirit Bliss általam olvasott egyetlen regénye (Árnyékvilág) rendben volt, de nem nekem szólt, ezért valószínűleg nem fogok többet olvasni tőle.
    Ellenben Benina és Szurovecz neve a tiltólistámra került: semmit nem fogok önszántámból elolvasni, amit ők írtak. Benina Megsebzett szabadság történelmi romantikusa gúnyt űz a történelmi regényből, emellett hiteltelen és unalmas és tele van zsúfolva a kétfilléres ponyvák felfújt jelzőivel.
    Szurovecz Kitti Fényemberekét olvastam, ami egy fantáziátlan angyalos-szexelős paranormális románc. A címe is alig jutott eszembe, minden második Vörös Pöttyös valami ilyesmiről szól. Esetleg izgalmasabb szexjelenetek vannak bennük.

    Emellett vannak olyan magyar fanfiction-írók (vagy amatőr oldalakon publikáló nem-fanfic szerzők) akiknek csak azért kellene valami originalt írniuk (vagy önbizalmat a kiadatáshoz szerezniük), hogy könyveiket büszkén tolhassam az ismerőseim orra alá: na, ezt a zsenit én már debütálás előtt ismertem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tényleg, Etelka! én ugyan nem szeretem a csodaidőket, de erre tényleg rá lehet mondani, hogy epikus.
      (Böszörményi nálam a Horzsolások kritikája óta tiltólistás. meg szerintem egyébként sem nekem ír.)
      Balla L. Zsuzsannáról viszont még nem hallottam, köszi, hogy megemlítetted.
      Benina meg a vp - hát igen, nagyjából egykaptafa mind, kivéve, ami véletlenül került oda.

      nekem van egy remek élményem, Baráth Kata Fekete zongoráját először magánkiadásban olvastam, és abszolút beváltotta a reményem. ritka kivétel, de elmondhatom, hogy már a befutás előtt ismertem.:D (sőt, talán kicsit segítettem is neki.)

      Törlés
  3. sziasztok! szerintem még érdemes megemlíteni fantasy témában Imre Viktória Annát, mert nekem ő az "epic" itthon :) mindegyik regényén nagyon jól szórakoztam, ötletesek és egyediek. Kemese Fanni könyvei szintén tetszettek, komolyabb mondanivalóval bírtak, és szerintem színvonalasabbak mint az Éhezők viadala, nem is beszélve a többi posztapokaliptikus regénykéről.
    Most hirtelen ők jutottak eszembe, akiket még nem említettetek korábban. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annát azért nem írtam, mert az Őrült hold alatt egy nagyon cuki gyerekkönyv, a Kísértés rt meg UF ugyan, csak hol a folytatás? :))
      Fannitól nem olvastam, ő is YA-t ír.

      tényleg, még eszembe jutott Gaura Ágnes, a Borbírós sorija magyar viszonylatban eléggé topon van.

      Törlés
    2. Őt én is elfelejtettem. nem tudom, nekem Fenni valahogy többet adott, mint a YA-k többsége, amiket már én sem nagyon tűrök meg magam körül. Azt hiszem a korral jár :D vagy lehet, hogy egy idő után már tényleg mindegyik ugyanolyannak tűnik és Fanninál nem érezte ezt. de Gaura Ágnes már régóta várólistán van, azt hiszem az ünnepek alatt bele is fogok majd :)

      Törlés
    3. Imre Viktória Anna egyébként írt új könyvet, A bosszúszomjas doktor a címe.:) Nekem a Kísértés Rt. nagyon tetszett, Az őrült hold alatt nagyon ötletes, de a stílusa már sok volt. Gaura Áginak imádtam az első könyvét, a folytatást már nem bírtam végigolvasni (nem tudom, mennyi köze van ahhoz, hogy az első kötetnek Hanna volt a szerkesztője, a többinek már nem).
      Athala, nem bántásból mondom, de pont Kemese Fanni rajongói annyira nekimentek egy molyos értékelésnek, hogy a szerzője inkább törölte - és nem fröcsögő izét írt. El tudom fogadni, ha az írónak ehhez semmi köze, nem azt akartam mondani, hogy ő bujtatta fel az olvasóit, de na.

      Törlés
    4. nekem ez a bosszúszomjas doki totál kiesett, de egészen jónak tűnik.
      nálam Gaura tervben van, bár nála azt hallottam, hogy ahogy telnek a részek, egyre gyengébbek. megrendelésre ír, szóval nem véletlen. asszem, évi két könyvet le kell adnia, ha nincs ötlete semmire, akkor is. biztos megéri.

      Törlés
    5. Fanniról meg a hisztis rajongókról azért eszembe jutott, hogy sokszor a kiadók sem tudják, hogyan kezeljék a negatív kritikákat.

      Törlés
    6. Én is csak Molyon láttam.
      Ha évi két könyv az előírás, akkor nem csoda, hogy esik a színvonal, ez a tempó Nemerének való.:)
      Főleg a KMK, mondjuk ki.:D

      Törlés
    7. ó, nem csak. pl a fumax híresen nem bírja, ha nem osztják ki nekik a michelin csillagokat.:D

      Törlés
  4. jujj, erről a hisztis dologról nem hallottam :/ most kicsit megváltoztatta a véleményemet, de nem szeretek belefolyni a rajongók összetűzéseibe, próbálom függetleníteni magam mindenféle kritikától ilyen téren. :) persze legtöbbször a Ti blogotok ad ötleteket, ha már tényleg megcsömörlöttem a saját polcomtól :D egyébként visszatérve, A bosszúszomjas doktor már vár, a Cassie Palmer sorozat darálása után ő a következő ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. óó, cassie palmer. most megdobbant pici szívem. :D

      Törlés
    2. Van egy elvakultsági epicentrum a KMK-nál és és bizonyos magyar íróknál, ami komolyan ijesztő, A.O. Esther félelmetes hisztit csapott nem is egyszer. Örülök, hogy nincs tinédzser lányom.:P
      Jaj, a Fumax, eszembe jutott A vér éneke borítóbotránya itt, nálad, kész...:D Elhiszem, hogy sok munka és pénz van benne, de a mellény összébb mehetne.

      Törlés
    3. ennek az esthernek még a férje is balhézott a kritikák miatt, nem? naggyongáz. én azt mondom, ha valami szar, az szar, attól nem lesz jobb, mert hisztiznek.
      hát igen, ott is volt fenyegetőzés a kiadó részéről, hogy majd jól becitálnak engem a bíróságra. azért megnéztem volna a bíró fejét, amikor megtudja, hogy mivel kell töltenie drága idejét. :D

      Törlés
    4. Annyira nem követtem figyelemmel, amennyit láttam, attól is kifordult a gyomrom.
      Jézusom.:D Azért az szép pénzbe került volna nekik, Magyarországon nem ingyenes a feljelentgetés, meg eleve, jaj.:DD

      Törlés
  5. teljesen beleszerelmesedtem :D anno még tőled kaptam kölcsön az első kötetet, de valahogy akkor nagyon nyögvenyelősen ment az olvasás, most viszont repülnek az oldalak. pedig már kezdtem feladni, hogy Moning után találok még jó UF-et :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pedig vannak, bár ennyire jól összerakott, mint ez a két sori, kevés van. talán nincs is több.:D

      Törlés
  6. kár, de néhány hasonlónak a címét szívesen fogadom, akár angolul is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilona Andrews könyvei sztem vannak olyan jók, mint Moning meg Chance, őt (őket) kár lenne kihagynod.
      aztán én nagyon szeretem Carrigert, Jeaniene Frostot, és Chloe Neillt is. a pasik közül nagyon jó Kevin Hearne a vasdruidával, meg Aaronovitch is.
      meg van most egy új szerelem, Anne Bishop, neki kijött már az első magyarul, Vörös betűkkel, de sztem jobb angolul.

      Törlés
    2. Ha nem bánjátok, én is bedobok pár címet:
      Max Gladstone: Nagyrészt halott - alig várom, hogy leteszteljem, tényleg olyan jó-e.:)
      Mary E. Pearson: Az árulás csókja - Athala, ez YA
      Nima, neked már megvolt Az idő térképe?
      Katherine Addison: A koboldcsászár - érdekesen hangzik

      Törlés
    3. óó, Gladstone nagyon jó, én imádtam. nem szokványos, de az nem UF, majd ne csodálkozz.:))
      aha, olvastam az idő térképét, nagyon szerettem. csak nagyon rég volt, nem tudom, érdekel-e a folytatás. (majd ha le lesz akciózva.:D)
      a koboldcsászár viszont nagyon piszkál, imádom a nagy karaktereket meg az udvari intrikát.
      (pearsont nem olvastam.)

      Törlés
    4. Neeem?:o
      Van A koboldcsászárból beleolvasó is.
      (Azt inkább Athalának írtam.)

      Törlés
    5. nem, egyáltalán nem UF.:D van benne egy város, dehát melyik fantasyban nincs? valahol lakniuk kell az embereknek. de semmi köze a mi világunk városaihoz.

      Törlés
    6. jujj, ezek mind nagyon jól hangzanak, megyek is Amazon-ozni ^^ Az idő térképe már megvan, dedikáltan :)) az is otthon vár, de ma lesz a nagy hazatérés, és megölelgethetem a könyvecskéimet és olvashatok végre nem ebookokat. mindjárt várólistázom is a könyveket, kár, h így megint csak bővülni fog, de üsse kő, valamit kell 2017-ben is olvasni :DD

      Törlés
  7. Szerettem annak idején Csepregi Tamás Szintetikus álom-ját (jó kis cyberpunk-noir, kár, hogy nem írt többet), és László Zoltántól a Nagate-t (a többi regénye csalódás volt, nem azért, mert rosszak, hanem a kihagyott lehetőségek miatt). Antal Jóskát a közös szocializálódás miatt olvasok szívesen, ami persze itt nem ér.
    Az egyik legeredetibb sf-író itthon Trenka Csaba Gábor, hozzá azonban nyugágy is kell, szürreális világokat teremt.
    Olvastad a mandineres sf áttekintéseket, még mindig Zsoldos Péter itthon a király, nem is érdemtelenül persze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a szintetikus álom meg is van, akartam is már olvasni.
      László Z.-tól nekem teljesen elvette a kedvem az egyszervolt.
      Antal Jóskáról nem is hallottam még.:D miket ír?
      Trenkát már ajánlottad, de valahogy mindig kimarad, pedig érdekesnek tűnik. melyikkel kezdjem?
      Zsoldóstól a távoli tüzet olvastam, emberem ajánlotta. újra kellene olvasni, mert jó rég volt, ráadásul mintha ennek lenne is még két része, azokat is akkor már kellene.

      Törlés
    2. A Nagate-t azért keresd meg, és egyszer kezdj bele (organikusan változó világ, talán Miéville-es), a Szintetikus álommal ugyanez a helyzet, egy próbát megér (ha jól emlékszem, egy novellafüzér, ami közös szállal bír, összeáll egy működő cyberpunk-történetté - látszik, hogy a srác Neurománc-rajongó). Zsoldost régen olvastam, a Viking visszatér, a Távoli tűz, a Feladat, és az Ellenpont mind-mind kiválóak.
      Hogy mennyire élvezhetőek ezek a könyvek ma is, azt sajnos nem tudom - érdekes lenne újraolvasni őket, de erre már nem fogok időt szánni.
      Antal Jóska nem a te íród, szerintem.

      Törlés
    3. hát pont ez volt a bajom az egyszervolttal, az meg kraken-koppincs volt. :D
      Zsoldost tizenéve olvastam, emlékszem, hogy nagyon élveztem, és meg is lepődtem, hogy magyarok is tudnak ennyire jó könyvet írni. addig magyartól csak klasszikus szépirodalmat olvastam. szóval biztos, hogy élvezhetőek lennének még ma is, ő legalábbis tuti.

      Törlés
  8. Brandon Hackettet (Markovics Botond) szerintem kár lenne kihagyni ebből a listából. Az időutazás napja című regényéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni...

    VálaszTörlés