2014/01/29

Gail Carriger - Changeless, Blameless


Alexia Maccon, Woolsey grófnéja egy kora esti órán arra ébred, hogy férje, akinek, mint minden rendes farkasembernek, illedelmesen aludnia kellene, teli torokból ordít mellette. Később el is tűnik, magára hagyva Alexiát, akinek így egyedül kell megbirkóznia egy egész természetfeletti regimenttel, akik már ott várják lakása küszöbén; az űzött szellemek seregével, és Viktória királynő haragjával.
Ám Alexia fel van fegyverezve: van egy legújabb divat szerint készült napernyője, és harapós modora. Még amikor nyomozása Skóciába, a rusnya mellények honába sodorja, és egy egész farkas falkával kerül szembe, akkor is helytáll. Erre pedig csak egy lélektelen képes ...
Arra is marad ideje, hogy megkeresse elkóborolt férjét – ha akarja. Könyvmolyképző


 

Viktória királynő elbocsátja Alexiát az árnyékkormányból, és az egyetlen személy, aki bármiféle magyarázattal szolgálhatna – Lord Akeldama – váratlanul elhagyja a várost. Mindennek tetejébe Alexiára gyilkos gépkaticák támadnak, jelezve (ahogy azt csak a katicák képesek), hogy immár London minden vámpírja igencsak érdekelt Lady Maccon meglehetősen alapos halálában.
Mindeközben Lord Maccon szeszben pácolja magát, Lyall professzor pedig kétségbeesetten igyekszik összefogni a Woolsey-falkát. Alexia végül elmenekül Angliából, és meg sem áll Itáliáig, hogy megkeresse a titokzatos templomosokat; csak ők tudnak eleget a természeten túliakról ahhoz, hogy feltárják előtte növekvő mértékben terhes állapotának titkait. Csakhogy ők még a vámpíroknál is rosszabbak lehetnek – és pestót hordanak maguknál.
A szezon botránya – Lady Maccon elhagyta a férjét, és visszaköltözött rémes családjához!
Könyvmolyképző


Ez egy majdnem teljesen hibátlan sorozat. Az első résznél még aggódtam, hogy túl hamar összejöttek a főszereplők, mert ugye hozzászoktattak minket, hogy cselekménydús regény gyanánt azon izguljunk, hogy ki mikor kivel jön össze, és ez jaj, milyen izgalmas, és nehéz elképzelni, hogy olyan történetek is kiszaladnak írók tollai alól, akiknél a szereplőkkel még akkor is történnek dolgok, amikor a formaságokon már rég túl vannak.
Alexia még mindig az egyik kedvencem a női karakterek között, kevés olyan talpraesett és belevaló nőalakot sikerült eddig alkotni, aki nem veszítette el a nőiességét a keménykedésben. Nyilván azért van ebben a nőiességben szerepe a Lordnak is, mert ő meg tényleg olyan farkasosan alfahím, szinte már vártam, hogy mikor lesz majd ázottbunda szaga. És nem tudom, ki mennyire ért velem egyet, de egy nő igazán Nő csak egy Férfi mellett lehet.
A fülszövegek történetesen elég jók, úgyhogy nem is mesélnék többet arról, miről is szól a könyv, csak annyit tennék hozzá, hogy a skótoknál nem is a rusnya mellények a legbotrányosabb dolgok, hanem azok a kilógó szőrös térdek... nem is tudom, hogy tudták azok a finom úrinői lelkek károsodás nélkül átvészelni a látványukat.
A regény humora még mindig ott van, cinikus, és meglepően úrikisasszonyos,  teljesen helyénvalóan mindkettő egyszerre.

Nagyon rég írtam már ennyire jelentéktelen és információszegény posztot, de tekintve, hogy a régi könyvek senkit nem érdekelnek, és a posztok nézettségi érdektelenségbe fulladnak, csak jelezni akartam, hogy elolvastam, és baromi jól szórakoztam.

26 megjegyzés:

  1. A Changeless és a Blameless régi könyv?:o A sátán kutyája kiadásom 1966-os.:))
    Én szeretem a "régi" postjaid (amiket a freeblogról hozol át, Caleb Carr st.) és nemcsak azért, mert megcsap a nosztalgia.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez már régi könyvnek számít sokaknak. :D
      már az összes poszt átkerült, odaát csak a sallang maradt. :)

      Törlés
    2. :DD Oké, a Blameless karácsonykor jelent meg.
      Szorgalmas vagy, amióta lementettem mindent, hozzájuk se nyúltam.

      Törlés
    3. basszus, tényleg. :D bennem csak az van, hogy már mióta olvasni akartam, de mindig csak tolódott.
      tavaly szabadságoltam magam posztügyileg, akkor kitettem mindet. legalább letudtam.

      Törlés
    4. Én is akartam írni, hogy azért tényleg nem olyan régi :D csak max soká vártunk rá (bár én nem vártam, és inkább váltottam angolra már az első után :)))
      Amúgy pont elég amit elmondtál róla, örülök hogy élvezted! :) Nagyon fognak tetszeni a 4-5. kötetek is ez alapján, hisz a Blameless kb a mélypontja a sorozatnak, de úgy látom nem érzékelted annak, szóval innen még emelkedik :) :)

      Törlés
    5. asszem, ha egyébként irogatós kedvemben lennék, se tudtam volna többet írni róla. vannak könyvek, amiknél fárasztó magyarázgatni, mitől is olyan jó. (vagy csak nekem az már. :D)
      nem, sztem egyáltalán nem mélypont, nekem pont olyan jó volt, mint az összes többi.

      Törlés
  2. Bazz, Nima, decemberben jelent meg a nyavalyás blameless =) egyébként meg mit foglalkozol a nézettségi statisztikákkal? nem tanulsz Alexiától semmit?!
    bírnám amúgy, ha valaki majd kiruccanna Kínába teatúrára, egy vérfarkas-rókatündér csörte fel tudna dobni =)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tudod, nekem lényeges, mert csak akkor írom a blogot, ha az általam felállított minimális nézettségem még megvan. :D (egyelőre nincs veszélyben, csak általános megfigyelés, hogy a régi könyvek senkit nem érdekelnek. és nekem valamiért ez már régi, mert az első rész már a múlt ködébe vész. :D)
      egyébként igencsak megkedveltem Alexia esernyőpálcáját, kell egy nekem is.

      Törlés
    2. Hát bazzeg, akkor kattintok napont 50-szer nálad :D :D :D csak abba ne hagyd!! Ez egyébként hülyeség, csak arégebbiekhez nem rohamban jönnek a megnézések, hanem csordogálnak, de azért ott is gyűlik, gyűlik...
      Ahh isteni az az esernyő, nekem is kell :)

      Törlés
    3. oké. :D
      nézegettem a borítókat, és tök jók, azt leszámítva, hogy mindegyik csaj más, és egyik se Alexia.

      Törlés
    4. ehem, részben a napernyő miatt olvastam el, két éve szeretnék napernyőt venni, de nem találok a magyar ugaron rendeset :( a helyzet azóta annyit súlyosbodott, hogy azóta léghajózni is akarok :( nehéz könyvmolynak lenni, *sszameg!

      Törlés
    5. És járkálnál is napernyővel? :) :)
      Háhá, nehéz az élet :D menjünk léghajózni! csak ne potyogjunk ki belőle... persze ha ott van Ivy, akkor más a helyzet... még ha kicsit spicces is :D (jól rémlik? :D)

      Törlés
    6. Simán! milyen jó lett volna náyron.
      Jól, jól, bár szerintem a kicsit spiccesnél kicsit komolyabbra fordult a véralkoholszintje :D
      és mi mehetünk nadrágban is, ahhoz nem kell nehezék :D

      Törlés
    7. én egyszer kipróbálnám, hogy beöltözök az elképzelésem szerint (ilyen napernyős stílusban), és így végigmegyek a városon. szerintetek mit szólnának hozzá? :D

      Törlés
    8. bele sem merek gondolni :D van két tibeti ruhám, az egyik kék, kék blúzzal, na azzal nincs gond, főleg mert nem nagyon hordom, de a fekete teljesen kikészíti a népeket. van hozzá egy sima fehér blúz, abban simán dicsértessékkel köszönnek, meg egy grafitszürke selyem, abban meg tiszta űrkirálylány lettem... azóta röhögöm ki, aki azt mondja, nem a ruha teszi az embert :D

      Törlés
    9. Ja, tényleg, kicsit nagyon volt spicces :)
      Hm, hát megnéznélek én is, Nima :) De Zergét is az "apácaruhában", meg a másikban is :D és dehogynem a ruha teszi, nagyon is! :)

      Törlés
    10. kellene egy Könyvmoly-büszkeség Napja, amikor mindenki beöltözhet Alexiának meg efféléknek, és jól lezárják miattunk az Andrássy utat :D:D:D

      Törlés
    11. Könyvmoly Pride :D :D jessz. Én is Alexia akarok lenni :)

      Törlés
    12. én kipróbálnám, milyen hatást keltenék, ha Ivy lennék. sztem fog még az a nő meglepetést okozni.

      Törlés
  3. Höhö. :D Milyen beszéd már ez? Viszont így nyugodtan elolvashattam a bejegyzésed, tudván, hogy nem lesz spoiler benne. Csak magam okolhatom, hogy én ezeket a csodákat még nem olvastam ... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;D
      én tényleg nem győzök csodálkozni, ez egy annyira zenkás sorozat, hogy nagyon hirtelen nem is tudnék másik ilyet mondani. és még nem olvastad. nagy hiba.

      Törlés
    2. pont ajánlgattam én is Zenkának az uf-s posztjánál :D

      Törlés
  4. Nah, azt hiszem a Blamelesst olvasom legközelebb, csak hogy valami _régivel_ is haladjak:D
    Csak az tartott vissza kissé, hogy Pupi szerint mélypont, de most reménykedem, hogy hátha mégsem az:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jóvanna, a changeless már egy éve a polcomon volt. :D
      egyébként tényleg nem értem, miért mélypont, sztem az egyik legjobb rész volt a harmadik. volt benne dráma, üldözés, vicces dolgok, akció, meg tudomány. oké,a végefelé kicsit meglassult a történet, a templomos rész nem tudott túlzottan lekötni, de azt leszámítva nem volt vele gond.

      Törlés
    2. Azaz, Titti, csökkentsd a várólistád :D
      Nekem a második rész jött be leginkább, mivel az első túl izgalmatlan volt, a harmadiknak meg nem volt sok teteje, de hiszek Pupillának, várom a továbbiakat .D

      Törlés
    3. Zerge, köszi :D
      Titti, nem tom, nekem mélypont volt, sok volt a sürgölődés, de valahogy nem volt semmi teteje, ahogy Zerge írta. De remélem neked is annyira fog tetszeni, mint Nimának, nem mint nekem :))

      Törlés