2014/09/30

Pöpec vs problémás borítók

Kezdem azokkal, amiknek már akkor is a polcomon lenne a helyük, ha egyébként a könyv nem érdekelne. És az a jó a pozitív dolgokban, hogy nem kell többet hozzáfűznöm.Nem tudom, ezt vajon mennyire gondolták komolyan. Amikor a kiadó közzétesz egy fedlapot, megnevezve az alkotóját is, azt feltételezem, hogy büszke a végeredményre, és mellszélességgel vállalja. Szóval tudomásul veszem, hogy a kiadó elégedett, és tetszik neki.
Ezek után tehát halálos nyugalommal állíthatom, hogy ennyire elbénázott képet régen láttam már. Gondolom, az ipse kezében az egy narancs akarna lenni, de én egy óriási falloszt látok csak, aminek a súlya alatt még a tulaja is rogyadozik.
Végignézve az eddigi alkotásokat, szegény könyv elég szarul járt, egyik borítója rosszabb, mint a másik.

Van még egy nagyon izé borító. Ezt nem tudom hova tenni, mert végülis annyira nem rossz, de nem is jó. Egyszerűen kellemetlen érzéseket kelt bennem. Olyan, mint egy gyenge makettrajz, mégis beleillik a műfajba, és mégis ronda. Szóval olyan tudja fene milyen. Én ezt a stílust szoktam szürke szocreálnak hívni, mert valahogy minden igénytelenség és negatív egyszerűség benne van, ami abban a korszakban uralkodott.

45 megjegyzés:

 1. A Gépnarancsot én is néztem. Borzalmas. :D

  VálaszTörlés
 2. A Mellékes Igazságnál a cím a zavaró, valahogy sokszor oda kell nézni, mire el tudja olvasni az ember. De ez gondolom tudatos. A Gépnarancs ... még a könyv ismeretében is bizarr.

  VálaszTörlés
 3. "Szürke szocreál":D
  Nekem az új Dorian Gray tetszik még nagyon.

  VálaszTörlés
 4. Narancs? az ott narancs lenne? elnézést, de én csak falloszt látok, és teljesen ízléstelen ahogy kinéz ez a borító :( (pedig amúgy egy olvasásra érdemes könyv)
  A Mellékes igazságnál tényleg jobb lenne egy fokkal, ha nem "lőnének" a betűk közé. Vagy nem tudom, ha pl fényesebb lenne. Tényleg olyan szoc-paneldzsungel érzet. :D

  VálaszTörlés
 5. nem tudom egyébként, hogy aki a gépnarancs borítójára rábólintott, azt vajon mi vezérelte, de biztos van az a rémálom, ami után elfogadható lehet.
  a mellékes igazságnak ez az eredeti borítója is, de ott a cím normálisan néz ki. biztos volt valami koncepció a tagolás mögött, csak tényleg olvashatatlan.

  Am, az új DG még nem láttam, mindjárt rákeresek.
  Pupi, az ott narancs. gondolom. mert jóindulatú vagyok. végülis. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ja, narancs :D végülis, nagyapámnak is volt egy fasz alakú kő a kertjében (természetes kő), és azt mondta rá anyóka, és kötött rá egy kendőt! :D :D :D

   Törlés
 6. ééédesek vagytok, de az nem narancs: http://4.bp.blogspot.com/-huYJi1YMRQE/UGmuCz0DIPI/AAAAAAAAAio/OhyKE4TZyOs/s1600/clockwork-orange-2.jpg
  ettől függetlenül persze ízléstelen.
  a mellékes igazság nekem bejön, szeretem, amikor szétszedik a címeket, viszont ezektől a borítóba nyomott plecsniktől rosszul vagyok. nem lehetne ráragasztani, vagy valami?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. mondom én. túl jóindulatú vagyok. :D
   így utólag... jobb lenne, ha narancs lenne.

   nemár. ha ragasztott plecsnit akarsz, attól csak drágább lesz egy könyv. még azt is nekünk kéne fizetni.

   Törlés
  2. Megnyugtatásul: a plecsni egy lehúzható matrica, semmi nyomot nem hagy a borítón az eltávolítása után! :) (Mi sem szeretjük, ha rá van nyomtatva)

   Törlés
 7. nem tudom, mennyivel lenne drágább, mint mondjuk egy lakkozás, vagy a fémes csillogás, amit ezekre a plecsnikre szoktak rakni... mondjuk olyan pofátlanul drágák lettek a könyvek, nálam már rég átléptek mindenféle lélektani határt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ó, indok az mindig van. szerkesztő-lektor-borító, aztán szerkesztőt lektort nem is látott a könyv, a borító meg akkor is jó lenne, ha a régi technikával készülne.
   ad astránál drágult a könyv, cserébe szar papírra nyomatnak, és ők ezt nevezik fejlődésnek.
   úgyhogy te csak ne kérjél ragasztható plecsnit, mert attól csak megint drágulni fog az összes könyv, még az is, amin nem lesz plecsni. :D

   Törlés
  2. Mi a gond az Ad Astra könyvek papírminőségével?

   Törlés
  3. vedd a kezedbe a brasylt vagy az accelerandót, és tedd melléjük bármelyik ez előtti könyvüket, és azonnal látni fogod.

   Törlés
  4. "ad astránál drágult a könyv, cserébe szar papírra nyomatnak, és ők ezt nevezik fejlődésnek."

   Nem nevezik fejlődésnek. Gazdasági és anyagi oka van a döntésüknek, azóta több embert elküldtek a kiadótól, örüljünk neki, hogy még működnek, mint könyvkiadó.

   Törlés
  5. https://www.facebook.com/adastrakiado/photos/a.187218608046899.29696.173859346049492/524870694281687/?type=1

   arculatváltás = fejlődés, előrelépés.
   de az csak jó, ha tudják, hogy mégsem az.

   te valami kiadóközeli ember vagy? nem árt ezt már megkérdeznem, tapasztalatból tudom.
   mert ha nem, tökmindegy neked is, meg nekem is, hogy hogyan áll a kiadó anyagilag. semmi közünk hozzá. ha léteznek, vesszük a könyveiket, ha nem, vesszük majd másét.
   ha meg kiadóközeli ember vagy, akkor nyilván van hozzá közöd, nekem viszont még mindig nincs.

   Törlés
  6. akkor oké, az a biztos, ha megkérdezem.
   persze, én is megértem, ha valaki próbál spórolni, csak igazából úgy en block nem értek a könyvkiadásban sok dolgot. és akkor maradjunk az ad astránál.
   oké, szerkesztőváltás volt. no comment. nem sokat tudok róla, de abban biztos vagyok, hogy nem jártak feltétlenül jobban a cserével.
   az ad astra rétegkiadó, és mint ilyen, olyan hatalmas eladási adatokat ne várjon. nem tudom, hogy a kevés eladott példány mit is takar pontosan, mihez képest kevés. olyan könyveik vannak, hogy még a rétegen belül is rétegződik az olvasótábor. olyan nagy csodát ettől nem kell várni.
   és mindebbe átlagolvasó bele sem gondol. ő csak azt látja, hogy a könyvek árai egyre magasabb, a minőség viszont ennek arányában egyre gyengébb, mind fordítás, mind szerkesztés, mind külalak tekintetében. ráadásul egy sorozaton belül sem tudnak egységes minőséget produkálni, mert egyszerűen nem akarnak.
   nem kell rajta csodálkozni, hogy addig, míg mondjuk aki 5 éve havonta vett 5-6 könyvet, az ma már inkább 1-2-t, és még ott is nagyon meggondolja, hogy mit vegyen.
   a kiadók a mi pénzünkre pályáznak, és egyre jobban meg kell érte küzdeniük.

   Törlés
  7. Sziasztok!

   Valaki le tudná írni, hogy miben változott az Ad Astra kiadványok külalakja és formátuma? Már több, mint egy éve nem vásároltam tőlük könyvet.
   Azt hogy értitek, hogy a szerkesztés és a fordítás minősége is rosszabb?

   Törlés
  8. hali,
   más lett a könyvek mérete, változott a borító és a papír minősége (gyengébb lett).
   tehát ha mondjuk a fraktálherceges sorozatod szeretnéd teljessé tenni, a harmadik kötet nem csak papírminőségben, de nagyságban is el fog térni az első két résztől.

   a tartalmi minőségről egyelőre nem tudok nyilatkozni, az inkább általános megállapítás volt a kiadókra, nem konkrétan rájuk vonatkozott, de nagyon ne lepődjünk meg. ha egy kiadóban felmerül a megszűnés gondolata, aztán mégsem szűnik meg, ott nem csak a papíron kezdenek el spórolni. de ne legyen igazam.

   Törlés
  9. Köszönöm a választ. Hát ez nagy kár. :( Legalább a futó sorozatok további részeinél meghagyhatták volna a régebbi formátumot.
   Sajnos elég kevesen vesznek könyveket Magyarországon. A magyar könyvkiadók között is nagy a fejetlenség, ezért elhamarkodott döntéseket hoznak az olvasók és a gyűjtők kárára. :(

   Törlés
  10. igen, többen kérték őket erre, de nem hallgatnak a szép szóra.

   én egyébként nem csak a fejetlenségben meg az elhamarkodásban látom a hibát, de teljesen kívülállóként sokszor abban sem vagyok biztos, hogy pl a marketinges ért-e egyáltalán a szakmájához, vagy az üzleti döntéseket valóban olyan ember hozza meg, aki érti a gazdasági következményeket, és hogy ez a két ember szokott-e egymással kommunikálni például.

   Törlés
  11. Mondjuk igaz, amit írsz. Ettől függetlenül bízzunk a spekulatív irodalom magyar kiadásának a jövőjében.
   Ezt érdemes elolvasni a témában.
   http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/egyeb/cikk/2013-12-12+09%3A00%3A00/miert-nem-mukodik-a-honi-fantasy-konyvkiadas-berke-szilard-2013-november

   Törlés
  12. köszi a linket. (már olvastam, de hátha a többi olvasó nem.)
   érdekes dolgokat mond. kérdés, hogy az illetékesek is átgondolják-e.

   találtam egy ilyet, és még ha kicsit régi is, érdemes belenézni
   http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/kkiadas/kkiadas10.pdf

   Törlés
 8. Ja, igényesebb kiadók ragasztanak vagy papírszalagot tesznek rá, de az biztos belekerül tíz forintba kötetetnként, nehogymár... inkább csúfítsák el a könyvet életfogytiglanra. Kőbányába velük.
  Amúgy nekem is tetszik a Mellékes borítója, címírással csak az szokott zavarni, amikor a betűtípus vagy a tarka háttér miatt olvashatatlan.

  VálaszTörlés
 9. A Mellékes igazság plecsnije matrica! :) (És igen, nem akkora tétel, hogy ne lehessen megcsinálni rendesen, ha egy kiadó rászánja magát.)

  VálaszTörlés
 10. Azért ez sem kutya:
  http://www.europakiado.hu/konyv/734654/szigoruan-ellenorzott-vonatok

  VálaszTörlés
 11. És ez is isteni:
  http://www.libri.hu/konyv/irvine_welsh.porno-3.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :D
   hát igen, szegény szépirodalmi könyvek. akik ilyeneket olvasnak, nincsenek túlzottan elkényeztetve.

   Törlés
 12. Csak engem hagynak teljesen hidegen a könyvborítók? :D
  (Gondolom annak is köze van hozzá, hogy általában kerülöm a divatos könyveket, meg egy éve csak ekönyvet olvasok.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nem, vagytok még páran. :)
   nekem a borítóval együtt teljes egész a könyv.
   ha gáz van a borítóval, az olyan, mint amikor egy jó pasit meglátsz zokniban-szandálban. inkább menekülsz. :D
   meg nem is a szépség itt a lényeg, mert lehet csak szimplán látványos és figyelemfelkeltő is, hanem az, hogy látszódjon rajta, hogy a kiadó odafigyel a könyvre, és így odafigyel a borítóra is.

   Törlés
  2. Régebben engem se annyira érdekelt, de régen más volt a kínálat is, meg az igények is szerintem.
   Zokni-szandál! :D jó hasonlat.

   Törlés
 13. Lehet, hogy odafigyelnek, csak nincs szépérzékük. :D

  VálaszTörlés
 14. A Bolondok Hercege folytatásának (Lier's Key) is csúcs szuper lesz a borítója. :D http://photos-g.ak.instagram.com/hphotos-ak-xpa1/1389719_726014180785966_1207042795_n.jpg

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. háttööö... ha tényleg ezzel fog kijönni, valakit feljelentek. :D

   Törlés
  2. Nem ez lesz. :) A borítópályázat vesztesét linkeltem. Íme a nyertes: http://photos-c.ak.instagram.com/hphotos-ak-xfp1/1391208_326650737519266_1363626387_n.jpg
   Ez sokkal jobban néz ki, de ez sem a hivatalos.
   Az "igazi" borító vázlata (tényleg csak vázlat, ennél sokkal jobb lesz, ha elkészült). : https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/p480x480/10612740_720458824699775_3466471406941203487_n.jpg?oh=ff580d25f3a7d37a6083213fb10b8f1f&oe=54CEDC91

   Törlés
  3. na. :D
   ezek viszont nagyon jók, bár a másodiknál van egy kis tövisherceges feelingem. de nem baj, tetszik.

   Törlés
 15. Erről mi a véleményed? http://www.cherubion.hu/termek/rastith/
  Tavaly év végén adták ki, nem tudom ki bólintott rá erre a borítóra, szerintem elég "furcsa".

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. hát ez borzalmas. :D de valahogy nosztalgikus is, régen a fantasy könyveket csakis ilyen igénytelen borítókkal lehetett kapni. a történetek nem voltak rosszak, úgyhogy ha láttál egy ilyen borítót, biztos rárepültél a könyvre.
   kíváncsi lennék egy eladási számra, lehet, hogy még mindig működik a régi behúzás, bár elég kockának kell hozzá lenni.

   Törlés
 16. nem annyira szeretek ronda borítókat nézegetni, pont ez a problémám. ;)
  (mondjuk itt sok esetben már az eredeti se menne át a rostán.)

  VálaszTörlés
 17. Töltsél egy kis book taget Nima: http://pupillaolvas.blogspot.hu/2014/10/a-csokolade-elvezete.html :)

  VálaszTörlés