2012/03/28

Gail Carriger - Soulless (Napernyő protektorátus 1)

érték: 5 / 5 

Alexia Tarabotti igen ritka darabja fajtájának, a lélektelenek kevés számú példánya között ugyanis nő alig van. 25 éves, vénkisasszonynak tartja magát, de szerintem leginkább csak azért, mert így olyan szabadon és kötetlenül tud élni, amennyire csak egy vénkisasszony élhet. Apja olasz volt, és ő is az olasz vért örökölte: szenvedélyes, szókimondó, éles eszű, teli van tudásvággyal, és nem viseli el, ha korlátok közé szorítják.
Így fordulhatott elő, hogy azon az estélyen, ahol botrányos módon nem szolgáltak fel szendvicset és frissítőt, a könyvtárba vonult teát rendelve, ahol összefutott egy vámpírral, akit sajnos kénytelen volt megölni, és a nagy dulakodás közben még a ruhája redőit is kivasalta. Persze, egy vámpírgyilkosság nem marad visszhang nélkül, még ha a morc farkasember, lord Maccon próbálja is elejét venni a pletykáknak. Viktória korában ügyelni kell a látszatra. Ráadásul, mivel Alexia ritka fajta, a NYIHA (a természeten túli lények nyilvántartó hivatala) nagyon is számon tartja őt.

A 19. századi Angliában járunk, ahol békésen éldegélnek egymás mellett az emberek, a vámpírok, a farkasemberek, és az egyéb természeten túli lények, például a lélektelenek, mint amilyen Alexia is. Lélek nélkül született, senki nem tudja, miért, de hogy lélektelen, azt még a saját anyja sem tudja róla, olyan jól kitanulta a társasági érintkezés szabályait..
A város utcái felett léghajók szállnak, a tudósok orrán egy furcsa okuláré van, amit spektokulárénak neveznek, finom úrihölgyek nem mászkálnak gardedám nélkül az utcákon, ráadásul Alexia orrszerkezete és bőrszíne erősen elüt a kívánatostól: az orra túl nagy, a bőre túl sötét, és egyébként is túl sok testi adottsága van, és ezt nehezen viseli a társasági élete.

Régen szórakoztam ilyen jól. Remek humora van a könyvnek, könnyed és természetes, Carriger minden alkalmat kihasznál, amit csak lehet, a cinikus beszólásokra és évődő replikára. A humor forrása Alexia éles esze és szeme, és a kor, aminek rengeteg apró részlete adja magát a kifigurázásra. De persze nem kíméli a természetfeletti lényeket sem, mindenkinek megtalálja azt az oldalát, amitől egészen más benyomásunk lesz róla, mint amit a klasszikus vagy épp újsütetű parakönyvek alapján várnánk.
Mégsem paródia ez a könyv, mert a humor mellett nagyon jó kis története van, és a világfelépítése is egészen egyedi, és formabontó. A karakterek is élnek és érdekesek, nagyon jól megrajzolt alakok. Van benne egy kis románc, egy kis szex, de ebben is inkább a humor dominál. A könnyed könyvek egy igen tökéletes példánya, semmi kifogásolnivalót nem találok benne, hacsak azt nem, hogy túl rövid.

A történet, a karakterek és a stílus teljesen lenyűgöztek, van egy új kedvencem. Nem is nagyon lehet többet írni róla, mert ezt olvasni kell. Ne hagyjátok ki.

FONTOS,
hogy az írónő április 21-én, a Könyvfesztiválon 14 és 15 óra között dedikálni fog a Könyvmolyképző standjánál. 

Az írónő honlapja

A könyvet köszönöm a  Könyvmolyképző kiadónak.

9 megjegyzés:

  1. Én is elkunyeráltam, de valaki kiírta molyon, hogy LÁNYOKNAK, így most kicsit sandítva nézek rá... szerinted hanyagoljam? Vaqgy mostmár ne legyek pofátlan :)

    VálaszTörlés
  2. @ohentibi Szerintem pont jó lenne, ha elolvasná végre egy fiú is és megmondaná tényleg csak Lányoknak, vagy értékelik a finomságát a férfiak is.

    Amúgy meg örülök, hogy eddig mindenki pozitívan áll hozzá, olvassátok, hirdessétek, hogy jöjjön a többi 4 is magyarul, mert megérdemli.

    VálaszTörlés
  3. @ohentibi
    asszem, Zenka írta, hogy inkább lányoké, de szerintem amelyik srácnak helyén van a humorérzéke, és nyitott, az nagyon fogja élvezni.
    annyira nem csajos, úgyhogy olvasd nyugodtan, szerintem tetszeni fog.
    és igaza van Lobonak, kell egy pasivélemény is a sok csajé közé.:))

    @Lobo
    ez mennyire nehéz angolul? nem biztos, hogy lesz türelmem a másodikra másfél-két évet várni.

    VálaszTörlés
  4. @Lobo, @Nima: akkor a mai olvasmányt megpróbálom ma benyalni, és megnyitom ezt is :D

    VálaszTörlés
  5. Szerintem ez a pasiknak rémesen affektáló és semmitmondó, de nyugodtan próbáld ki :D

    VálaszTörlés
  6. @Nima
    Szívesen elküldöm a második részt, hogy kipróbáld. Lehet ha van már magyarul elképzelésed a szavakról, fordulatokról akkor nem gond.

    @Zenka Kicsit lenézel minket és magadat is:) Pont ezért lennék kíváncsi egy pasira

    VálaszTörlés
  7. @Lobo

    Lobo, én csak jelezni szeretném, hogy amit mi modorosnak és játékosnak vélünk, az szerintem a pasiknak simán affektálás. Érted, beleéltem magam a dologba, a pasi, aki ilyet olvas, hümm...
    Én szeretem ezt a könyvet, szeretem a stílusát, odáig vagyok érte, de ez egy pasinak szerintem túl sok. A bátyámnak túl sok volt - pedig csak picit olvastam fel belőle. Szerintem ők más dolgokat értékelnek egy könyvben, mint mi, ennyi.

    VálaszTörlés
  8. @Lobo
    köszi szépen, de megvannak a folytatásai, csak én mindig oylan bizonytalanul állok neki az angol szövegeknek. ráadásul ennek még a nyelvezete sem lehet egyszerű a régies stílus miatt, de végül is, Moninggal is elboldogultam.

    megpróbáltam elképzelni, hoyg egy pasi mit élvezhet ebben a könyvben... hát, vannak kétségeim.:D nagyon kíváncsi leszek Tibi véleményére.

    VálaszTörlés
  9. @Zenka :hümm? ez mit akar maga mögé rejteni? :)

    VálaszTörlés