2018/12/31

Évzárás 2018

Bizonyos szempontból ez egy nagyon jó év volt. (más bizonyosokból meg nem, dehát ez már csak ilyen, legyünk pozitívak, hamár a negatív dolgok úgyis jobban megmaradnak.)

Mindig túlagyalom a GR-en ezt az éves kihívást, hogy hány könyvet is fogok elolvasni. 70-et? nem lesz az sok? 50 kevés? ajj, hogy mutat már a 40? és mi van, ha még ennyit se??? Tudom én, hogy hót felesleges ilyeneken pörögni, annyi, amennyi. Azt tudom, hogy 100 fölé nem megyek, az már egészségtelen lenne. Nekem. Tudom, van, aki már félévkor megugorja a 250-et (kicsit túloztam, de nem sokat), hát én tényleg örülök a tempójának, de Rinzler is megmondta, ki kell élveznem a pillanatokat, a betűket, a képeket, amiket közvetítenek, ez meg rohanvást elég nehéz.
Kicsit alábecsültem magam év elején, és a belőtt 57 könyv helyett sikerült 69-et elolvasni (15-el többet, mint tavaly). Lehetett volna év közben módosítani, de én hagytam ott, ahova először böktem.
Ez a 69 könyv összesen 30.872 oldal (7922-vel több, mint tavaly).
A lista itt látható, a legtöbbről született poszt is, idén elenyésző volt, amiről nem írtam.
Jövőre másokkal ellentétben, akik mind több és több könyvet akarnának olvasni, jóval kevesebbre lövöm be a célt, mint idén. Szeretném elkerülni a sallangokat, ami nagyon nehéz, úgyhogy kíváncsi vagyok, mikor fogom tudni elmondani, hogy igen, ez az év csak maradandó olvasmányokról szólt, kihagyható könyvek nélkül.


Jellemzően most inkább sorozatokat kezdtem el és fejeztem be, jólesett egységben látni a történeteket. Azt hittem, nem voltak hanyagolható könyvek, de nézve így egyben, most látszik csak, hogy lehetett volna kihagyni ezt-azt. Érdekes, hogy elolvasás után még megy a rajongás, enyhén vagy erősebben, aztán idővel mégis megkopik az érzés, és csak annyi marad, hogy nahát, ezt meg minek is olvastam. És amikor a folytatáshoz kellene nyúlnom már nem tudom magamból előkaparni a lelkesedést. (pl. Thilliez is erre a sorsra jutott, a harmadik részre már nem tudtam rávenni magam).

A három legjobb SOROZAT
Robin Hobb Látnok és Élőhajók 
Anne Bishop  - Mások
A három legjobb KEZDŐ KÖTET
A negyedik majom

A három legjobb ÖNÁLLÓ regény 
(már ameddig önállóak, gondolnak egyet az írók, aztán folytatják)
A három MEGLEPETÉS
(féltem ezeket a könyveket elkezdeni, de nagyon megszerettem őket)
A legrosszabb Feist Tündérmeséje volt. Fogalmam sincs, miért kezdtem bele, de nagyon kár volt. Nem is kell rá több szót vesztegetni.
Elolvastam jópár zsidókról szóló könyvet, kedvet kaptam újra a jógához és a meditáláshoz, témáztunk sokat idén is, és persze az idei év sem múlt el botrány nélkül, bár nem posztoltam róla: az Alexandra lenyúlta az Agavétól Dan Simmons életművét. Szerintem ezt nem lehet megmagyarázni sehogy sem; nyilván a kinti félnek tökmindegy, itthon ki adja ki, és az üzleti élet az egy mocskos létforma, de némi gerincesség akkor is elvárható. Én innentől hanyagolom a könyveit, amit roppantul sajnálok, de nem fogom a pénzemet adni egy morális csődhöz.
Volt újraolvasásom is, Erikson és Martint, még mindig imádom őket.

Most, hogy ilyen szépen zárult ez az év, kellene keresni valami célokat 2019-re. Ismerve magamat, szerintem semmi értelme.:D Ez az idei sorozatolvasási kedv is igazából a semmiből csapott le rám, kíváncsian várom, jövőre mivel lepem meg magam.
Van azért néhány dolog, amire úgy érzem, szükségem lenne.
Például elolvasni Sarah Perry Melmoth-ját, és ha kicsit nagyobb levegőt veszek, akkor a 21.század Kult-sorozatából még jónéhány másikat is. Mindenképp folytatnám a zsidó kultúrával való ismerkedést, és nagyon kacsintgatok a japánok felé már egy ideje, hátha most jön majd el az, hogy kézbe is vegyek olyasmiket, mint Krizantém és kard, és újraolvassam a Sógunt. Van jónéhány magyar történelmi regényem (Bán Mór, Csikász Lajos, Bökös Borbála), ezekre is szeretnék sort keríteni.
Idén nagyon elszaladt velem a vásárlás, 34 könyvet vettem, ezt mindenképpen visszaveszem jövőre. Tudom, volt már ennek tízszerese is, de nem kívánom vissza azt az időt, köszönöm.:D
A Corvinának van egy csodaszép sorozata, az Északi források. 9 kötetre tervezik, ebből négy már megjelent, meg is találhatóak a polcomon, a többi kötetre is ez a sors vár. Szóval vannak kötelező vételek, nincs mese.
Meg mondjuk látva a 2019-es kiadói terveket, nem tudom, hogy fogom megúszni egyáltalán azt, hogy az idei vásárlási számot ne lépjem túl.:D Na mindegy, a szándék megvan, a többi meg majd sikerül valahogy.
Idén egyetlen angol könyvet sem olvastam, ezt jövőre nem kéne. Félévente egynek bele kell férnie, de inkább többnek. Jelöltem van egy rakattal, és csak jönnek és jönnek hozzá újak, már csak az elhatározás és a fegyelem hiányzik.
Van várólistám a gr-en, gondolkodtam is rajta, hogy akarok-e én csatlakozni Lobo csökkentős játékához, de szerintem reménytelen. Orvosi eset vagyok, ha arról van szó, hogy muszáj. De pont ezért, miért is ne? Először kis saját listát akartam csinálni, de ennyi erővel akkor Lobóéhoz is csatlakozhatok, úgyhogy jövőre várólistacsökkentek én is.
Ja, és meg akarok tanulni macaront sütni, mindenféle csodaszép színekben és ízekben.

Köszönöm, hogy ennyien velem voltatok idén, gyertek jövőre is :)
Addig is vigyázzatok, mit kívántok, és mindenkinek boldog évet jövőre is!


Többiek összegzései:

23 megjegyzés:

  1. Happy New Year, drága Nima! Küldj a macaronokból.

    VálaszTörlés
  2. Ajjmár, pedig pont a Gr-es számot nem kell túlagyalni, főőőőőleg, hogy ha nagy gebasz van, még változtathatsz is rajta menet közben. :) Meg hát nincs olyan hogy sok, meg kevés, mert ugye mihez képest... annyit olvasunk, bőven jó ez, meg minek versenyezni. :)
    Egyébként én 68 könyvvel zárok, de jóval kevesebb oldallal, látszik, hogy igen vaskos olvasmányaid akadtak. :)

    Hmm, ez a "Szeretném elkerülni a sallangokat, ami nagyon nehéz, úgyhogy kíváncsi vagyok, mikor fogom tudni elmondani, hogy igen, ez az év csak maradandó olvasmányokról szólt, kihagyható könyvek nélkül." azért szerintem nem biztos, hogy egy örömteli állapotot eredményezne. Tudod, hogy van, ha minden szép volna, semmi sem lenne szép. Kellenek azok a sallangok, középszerek, akár csalódások is, mert azok közül emelkedik ki a többi. Az már más kérdés, hogy tényleg lehet kicsit jobban válogatni, nem belefogni direkte vackokba, vagy kétséges dolgokba, de szerintem akkor is elkerülhetetlen, hogy legyenek rosszabbak, amikről pedig esetleg azt hitted szuper olvasmány lesz. És ez valahol így is van rendjén. Persze ettől függetlenül minél több maradandó olvasmányt kívánok neked jövőre is. :)))

    Mi történt, hogy a botrányról nem posztoltál, nem is ismerek rád?! :D (meg csak most esett le, hogy nem írtál róla)

    Örülök, hogy vcs-zel is, aztán küldjél nekem is macaront, diétásat, kéket, kösz! :D
    :* Boldog új évet! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, tudom, de valahogy van az a szám, ami még kevés, és annál azért többet akarok. ki kell ezt átlagolni, hogy mennyit bírok el. meg engem nyomasztanak ezek, tudod. tartani kell az előirányzott dolgokat.:D

      nem feltétlen azt szeretném, hogy csak jók legyenek, hanem maradandók. ezek nem feltétlenül a legjobbak, sőt, inkább olyanok, amiken sokat gondolkodok, meg eszembe jutnak belőle részletek, meg idővel szeretem meg őket, mint pl. a tükörjárót, amit úgy tettem le, hogy hát a franc se tudja, tetsuik-e, aztán alig vártam, hogy megjelenjen a második rész, de ehhez idő kellett. szóval ilyenekből akarok sokat, és azokból keveset, amik csak úgy átszaladnak rajtam, és két nap múlva már azt se tudom, miről szóltak. ennél még a csalódások is jobbak.
      köszi.:D

      eh, nem volt kedvem, inkább figyeltem a hatást. jöttek a háborgások, meg a nagy dumák, hogy ezt így nem veszik meg, meg úgy nem foglalkoznak vele, aztán szépen posztolták fb-n, hogy ott a polcon, milyen jó nekik. érdekes volt.

      kék diétásat, rendben.:D
      BUÉK neked is.:))**

      Törlés
    2. Ebben olyan vagy, mint Titti úgy látom, őt se tudtam egyszer meggyőzni sehogy sem, hogy nem "csalás" átírni a gr-es számot év közben. :D Én asszem egyszer írtam át egy pár db-bal kevesebbre valamikor év közepén. Nincs miatta lelkifurdalásom, teljesíteni akartam és kész, akkor beláttam, hogy fölélőttem, lejjebb tettem a lécet, sikerült, ennyi. :D Nem jött ki a reading challenge squad, hogy számon kérjen ezért. :D

      Igen-igen, ez tökre így van, nem feltétlen a legjobbak, vagy a kedvencek a legmaradandóbbak, van, ami tovább tud rezonálni, pedig nem a legjobb volt abban az évben/időszakban. Nekem pl. a Kevin nagyon ilyen. Sose tudnám azt mondani, hogy kedvenc, és iszonyatosan untam az első 100-120 oldalát, mégis, évek múltán is indulatokat vált ki belőlem, szívesen beszélgetek róla.

      Lehet, hogy jobban is tetted, hogy nem pörögtél rá. Néha jobb ezeket elengedni... :)
      Várom a macaronom! :D :*
      BÚÉK!

      Törlés
    3. egyszer én is átírtam, de tényleg nem szeretek belenyúlni, csaláás.:D
      de legalább egy kihívás sikerüljön már, ha egyszer lehet úgy is alakítani.;)

      Törlés
  3. Boldog új évet kívánok én is, és sok jó könyvélményt 2019-re! :)
    Erről a Corvinás sorozatról nem is hallottam, na majd megnézegetem őket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi, neked is viszont.:))
      nézd meg, nagyon igényesek. és érdemes beszerezni, a fordító hatalmas tudással rendelkekezett az északi népekről.

      Törlés
  4. A vcs nálam durván megbukott, nem is kísérletezem vele, de neked borzasztóan drukkolok! ;) Az Alexandra húzásáról nem is hallottam, látszik, hogy nem vagyok nagyon benne a könyves bizniszben, de nem lepődtem meg.

    A Sógunt újra kéne nekem is olvasni... De a Tajpant sem ártana...
    No, majd idén!
    B.Ú.É.K! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is mindig megbukok, de olyan jó listázni.:D meg hátha egyszer sikerül. és tudom, hogy csak annyi a lényege, hogy fegyelmezetten kövessem a saját listámat. (és alapból elég fegyelmezetlen vagyok, úgyhogy ez nem is olyan egyszerű.:D)

      búék neked is :))**

      Törlés
  5. Én csak a VCS-t igyekszem megcsinálni, azt sosem tudom belőni, hogy hány könyvet olvassak el egy évben. Az 52 db-ot tartom reálisnak, heti 1 könyv nagyjából alap, de vannak hogy olyan heteim, hogy egyszerűen nem jutok tovább 20 oldalnál. De nincs azzal se baj, ha nem olvas az ember, én se tudnék fél év alatt 250 könyvet elolvasni, max ha ilyen pár oldalas meséket, képregényeket, de azokat meg nem bírom :D

    Nálad is ott van a Tél jegyesei, mindjárt előszedem és belekezdek mert Dóri is említette, és még legalább 3-4 másik blogon volt az év olvasmánya. most már én is akarom! :D

    Szuperságos 2019-et kívánok, legyen sok kiváló olvasmányod! Hajrá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez A tél jegyesei most már lassan mindenkinek ott van a polcán, és szeretitek, wá, engem is érdekel!

      Törlés
    2. szerintem olvasd el, tuti nem fogod megbánni. nagyon cuki könyvek, én imádok ebben a világban lenni. mindenki tök szórakoztató, és érdekesek a fordulatok is. jól össze lett rakva.

      Törlés
    3. Anett, nálam elég hullámzó, mennyit tudok elolvasni. van, hogy nap/könyv (persze ezt csak bizonyos oldalszám alatt tudom kivitelezni, meg elég egyszerűnek is kell lennie a könyvnek), és van, hogy három hétig is elvagyok eggyel.

      te is olvassad, olvassa mindenki, hátha még a nyáron kiadják a harmadik részt.:) (kétlem)

      Törlés
    4. A tél jegyesei rulez! :D

      3. rész a kiadó tájékoztatása szerint csak ősszel lesz. :(

      Törlés
  6. Nagyon boldog új évet kívánok neked! :)
    Tök jó, hogy Arden és Dabos regénye nálad is felkerült a 2018-as szeretett könyvek közé :) (uh, és most jött fel frissben nálam, hogy már a második részt is elolvastad a tükörjáró sorozatból! Én tegnap este kezdtem pont, nem is hagyott nagyon aludni, szerintem egy vagy két nap és én is a végére érek. )
    A Kult sorozatból én is egyre több kötetet szeretnék megismerni, eddig az a tapasztalatom, hogy tényleg szuper válogatások - és hát eyecandyknek sem utolsók :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi, neked is Héloise :)
      igen, még tavaly elolvastam a második részét, csak nem volt időm posztot írni róla. juj, nagyon jóó. és már várom a harmadikat, kíváncsi vagyok, mit alakít Thorn és Ophélie.
      a 21.század nagyon betalált ezzel a kult-könyvek sorozattal, valahogy egy csomó könyv vonzóbb lesz így sztem, mintha csak úgy magában állna. (de lehet, hogy csak nekem, nemtom.)

      Törlés
  7. Na, én még nem jutottam el az értékelőig, és valahogy csökkenni látom az esélyt, hogy megírom, de még nem adom fel. :)

    69 az baromi sok, nem tudom, hogy én valaha is eljutok-e ehhez a mennyiséghez, még ha sok idóm van olvasni, akkor sem tudok egyszerre több száz oldalt, mint régen. Egy-két könyv kivétel azért van, amit letolok pár nap alatt, de ritka.

    Makaront én is szeretnék megtanulni sütni, ott vannak a mandulafák a kertben, de mikor elolvastam a receptet, nagyon elment tőle a kedvem. Amilyen egyszerű kis sütinek tűnik, olyan macerás elkészíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bármikor lehet évértekőlt írni.:))
      volt pár könyv, amit egy nap alatt ki lehetett végzni, de ezek pont a felejthető kategória, nem annyira szeretem. idénre jóval kevesebbre lőttem be az irányszámot, olyanokat akarok, maiken nem lehet csak úgy átrohanni.

      nálam a makaron ott akadt el, hogy marha drága az alapanyag.:D (főleg, ha elsőre nem sikerül). de majd összeszedem a felesleges kis pénzemet, mert egyébként imádom a mandulaízt mindenben, és ki akarom próbálni.

      Törlés
    2. Ugyan, Bea, még mindig rohadtul év eleje van! :) de persze csak akkor írd, ha van is kedved. ;)

      Törlés
    3. Tudom, tudom, nem vagyok még elkésve. :) Kedvem van hozzá, inkább energiám nem marad mindig a blogra, de fejben már megvan egy része. :)

      Nima, az meg a másik, hogy drága az alapanyag, ha nem lenne itthon mandulafa, fel sem merülne, hogy nekiállok. De így se nagyon. :D

      Törlés
  8. Én is sokat agyaltam a GR kihíváson, mennyi legyen az annyi, aztán az idei mennyiséghez hozzáadtam egyet, és ennyi. :D De tényleg nehéz belőni és én sem szoktam menet közben változtatni rajta.
    A VCS-hez hajrá, ahogy láttam, érdekes könyveket válogattál be. :)
    Boldog új évet és pont annyi olvasást, ami jól esik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ugye, hogy nem mindegy ez a szám? tudom én.:D
      igen, egyelőre érdekelnek a vcs-k, csak maradjon is így.
      köszönöm, neked is búék.:))

      Törlés