2012/01/23

Greg Iles - Forgó angyal


Iles nagyon tud írni, meg történetet szőni, meg akciókat belevinni, meg érdekes karaktereket alkotni. Azon filózgatok, hogy mitől olyan csúcs nekem ez a könyv, mert igazából semmi különös nem történik benne, csak pont annyi, mint egy átlag színvonalas krimiben: gyilkolnak, lőnek, nyomoznak, felgöngyölnek, lecsuknak, tárgyalnak, és persze titkokat derítenek ki. Nem minden titokból lesz gyilok, de minden gyilok mögött van legalább egy titok, de inkább több.
Adva van egy álmos kisváros, Natchez, Amerika egyik déli államában. Ez a rabszolgatartás miatt érdekes, itt ugyanis úgy él a feketékben ez a dolog, mintha saját bőrükön tapasztalták volna. Gyanítom, mindig érdekében áll táplálni valakinek ezt a képet (abban ugyanis nem hiszek, hogy azért vannak ezek a dolgok mindig felemlegetve, hogy ne ismétlődhessenek meg. de, megismétlődik, csak máshol, másokkal, és másképp hívják.), így itt is konkrétan kétfelé szakad a lakosság: feketékre és fehérekre. A gyilkosság szempontjából ennek csak annyiban van jelentősége, hogy fekete vagy fehér követte-e el a tettet, és ennek a kiderítésével melyik bőrszínű politikus melyik bőrszínű szavazótábort tudja megmozgatni. És ilyenkor jön az, hogy mindegy, hogy ő e a tettes, de valakit mutassunk fel a tömegnek, ha előrébb akarunk jutni.
Szegény 17 éves Kate meghal egy áradó patak partján, és a legkézenfekvőbb elővenni a fehér, negyvenes doktort, Drew-t, akiről azt a fülest kapta a seriff hivatala, hogy a lány szeretője volt. Drew legjobb barátja, Penn, sokáig ügyészkedett, majd író lett, ő az, aki segít Drew-nak, akarata ellenére is, tisztázni a történteket.
És most jön Iles zsenialitása: ebbe a párszáz oldalba belesűrített mindent: alvilág, politika, faji kérdés, drogozás, szex, a rendőri hivatalok versengése, plusz magánélet mindezen események közepette, mégsem lesz sok, inkább ettől lesz kerek egész a történet. Mert a polgármester-jelöltnek fel kell mutatnia valamit ahhoz, hogy megválasszák, ezt sokszor pedig csak törvénytelenül, vagy a törvényesség látszatával tudja megtenni. Az iskolákban nem csak szex van és drogok, de vannak a korosztályuknál testileg, lelkileg és szellemileg sokkal fejlettebb csodaszép fiatal lányok, akik nem kaphatják meg a velük egyidős srácoktól azt, amit szeretnének, ezért keresnek valakit, aki idősebb, és ő meg hülye lesz nemet mondani, főleg, ha otthon már nem úgy mennek a dolgok, mint azt szeretné. A partik és piás ájulatba ejtő bulik mindenhétvégések, és ha a diák tudja, kihez kell fordulni, még ennél is jobban fel tud pörögni. És akkor el is érkeztünk a drogokhoz, és a terítőkhöz, és vissza kell fejteni a szálakat a szállítókon át a kiindulási útvonalig, ami viszont már úgysem tartozik az állami seriff és a rendőrség hatáskörébe. Sőt, az sem mindig egyértelmű, hogy az a bizonyos ügy a seriffé vagy a rendőrségé, így sokszor megy a rendőri erőkön belül is a harc. És mindezek mögött ott van a társadalmi egyenlőtlenség, ami állandó jelenség, és adott réteget nagyon fel lehet vele tüzelni, nem is szólva arról a zseniális bűnözői rétegről, amit ez a vonulat kitermel, és még csak nem is feltétlenül kell feketének lenni hozzá.
Szóval ennyire sokrétű ez a könyv. Maga a gyilkossági szál egy pontig elég kiszámítható, végül az volt a gyilkos, akire először tippeltem, de ettől még cseppet sem volt unalmas, mert a körítés, és amíg kiderült, hogy mi s hogyan történt valójában, az teljesen lekötött. De nem csak a gyilkossági szál volt érdekes, hanem a politikai is, meg a magánéleti is. Penn egy nagyon szimpatikus fazon, igaz, nem az a tökös keménylegény, inkább csak amolyan férfi a talpán, de ettől sokkal emberközelibb és valósághűbb is lett. A többi szereplő is karakteres, nem lehet senkit senkivel összekeverni, és akár jó, akár rossz szerepet is osztottak rájuk, mindenképpen felkeltették a figyelmemet és az érdeklődésemet.
Akartam még írni arról, hogy mit gondolok erről az idősebb férfi - fiatal lány szereposztásról, de ennek semmi jelentősége a történet szempontjából, meg gondolom, mindenkinek megvan erről a maga kis véleménye. Ilesnek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése