2016/03/21

Semmi se jó, de akkor jön valami

Így vagyok én az utóbbi időben. Sőt, azt hiszem, ebben az évben idáig szinte csak ilyenem volt. Kínlódom, meg nyígok, hogy valami nagyon jó kellene, de semmi se elég jó, és akkor jön valami, amibe beleesek, és úgy maradok.
Nem is tartom már számon, hány könyvbe kezdtem bele az utóbbi hétben, aztán most végre végre olyanba akadtam, hogy azt sem tudom, hova legyek.

Adva van az 1910-es évek Európája: Monarchia, Ferenc József, Ferenc Ferdinánd, Lenin, szerbek, oroszok, kémek és kémelhárítás. Gróf Eszterházy Richárdnak, aki a császár jobb keze, kell megakadályoznia, hogy hadititkok jussanak az ellenség kezére. Ehhez kap egy segítőt is, egy alacsonyabb sorból származó nyomozót, aki különleges módszereiről lett híres, és ezektől olyan eredményes, Ritter Istvánt. A grófék nem csak az államtitkok kiszivárgását igyekeznek megakadályozni, de úgy érzik, ha nem tesznek lépéseket, kirobban egy hatalmas háború is. (És tényleg.) Amilyen lehetőség csak eléjük kerül, megragadják, mert ha már megtörtént a baj, legalább okozzanak minél nagyobb káoszt. Ezért beszervezik az álnéven szónokló Nyikolájt, akit az oroszok holtan szeretnének látni, és hozzásegítik, hogy kirobbanthassa a nagy októberi szocialista forradalmat. (na, ki lehetett az vajon?:)
Remekül van végigvezetve ez a politikai intrika, egymás ellen szerveződés, kinek milyen érdekei és érdekeltségei vannak, kik mögé bújik. Akkoriban a legegyszerűbb volt mindenért az anarchistákat felelőssé tenni, még ha kormányzati-nemzetbiztonsági döntések voltak is. Bele sem gondolok inkább a mai politikai helyzetbe... Szerencsére a korhangulat ezt nem is hagyja, kétségem sem volt, hogy az 1900-as évek legelején járunk.

Felkaphatnák a blogok ezt a sorozatot, mert eddig még senkinél nem láttam, pedig érdemes a figyelemre. Izgalmas, akciódús, történelmi, magyar, remekül megírt, romantikamentes, egyszerűen jó, na. Remek páros ők ketten, gondolom, az egyikük írni tud, a másiknak meg a tudása nagy, de akárhogy is, nekem ez most a kezemben maradt.
És van honlapja is a sorinak. 

Úgyhogy a szenvedésem most felfüggesztettem egy időre, van két része a sorozatnak szerencsére, elleszek vele most egy darab.
És már azon gondolkodom, mi legyen a következő. Egészen biztosan valami orosz lesz.


8 megjegyzés:

  1. Próbáld meg Akunyin-t (a 19. század végi-, 20. század elejei miliő).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. összegyűjtöttem párat, ő is benne van.
      Fandorin nagyon dadog? :D ez nagyon megmaradt a posztodból. nem fogok tőle hülyét kapni?

      Törlés
    2. Nem fogsz, azt a kis beszédhibát ellensúlyozzák az egyéb tulajdonságai :)

      Törlés
  2. Idén eddig kettő könyv tetszett. 2016 eddig nem az olvasás éve. :D
    Életemben nem hallottam erről a sorozatról, szóval köszi, hogy írtál róla, megjegyeztem magamnak, mert jónak tűnik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem mindig az kell, ami még meg se jelent. :D
      nagyon jó könyvek, ha érdekel a monarchia ideje, mindenképp érdemes elolvasni.

      Törlés
  3. E-ben olvastad? Érdemes megvenni könyvben? Kívancsi vagyok h tetszene-e és h megéri-e megvenni?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát, nem is tudom. voltak azért problémáim, kicsit túl sok volt az ideológiából, meg Leninből. inkább majd kölcsönadom.

      Törlés