2012/01/15

Merlin, Camelot, varázslat

Nem volt kedvem olvasni (hajjaj, ilyen is van), és a kezembe akadt a Camelot, a sorozat. Naná, ezt néznem kell. Kezdetnek megmutattak nekem egy szőke szépfiút, azt a bugyihuzogató fajtát, akinek soha nem lesz rendes borostája, mindig csak pelyhedzeni fog az álla, és aggódtam, hogy jaj, most akkor kapok majd egy Dumbledore-féle Merlint, és oda a jó kis időtöltés.
Aztán megjelent egy cseppet eszelős, kopaszra nyírt, ravasz Joseph Fiennes, és már tudtam, hogy megtaláltam az én Merlinemet. Mert Arthur sosem vonzott, (talán csak amikor Clive Owen játszotta), engem mindig is Merlin és az ő tudása érdekelt. Valahogy eddig nem találtak sem olyan színészt, sem olyan szerepet, ami visszaadta volna azt az időtlen tudást, amit Merlinnek tulajdonítok. Gondolom, a bevett sémát szeretik alkalmazni, hogy a kócos, hosszú szakállú, mindentudó druida, aki kicsit már szórakozott, és elvan a saját világában, néha megjelenik Arthur mellett, hogy tanácsoljon neki ezt-azt, aztán visszavonul magányába.
Fiennes Merlinje teli van erővel, energiával, konspirál, szervezkedik, és ha úgy adódik legyártja a legendát, mintha régtől való lenne. Ez a Merlin az, akit mindig is vártam. Kicsit antiszoc, kicsit kattant, némi pszichopata hajlamot is kinézek a mosolyából, eléggé titokzatos, de se ősz haj, se hosszú szakáll, és így az igazi. Olyan, mint egy harcos varázsló, állandóan csatára készen. .
Zenka kérdezte, hogy szerintem Merlin aszexuális volt-e. Szerintem annak kellett lennie, mert a mágikus praktikák mellett nem hiszem, hogy maradt még ereje, vagy ideje, hogy ilyesmivel is törődjön. Persze, a hosszú életű durida életképesebb legenda, ha asszonyt is adnak mellé, nem is egyet, és majd ezután oda is fogok figyelni, hogy hány nővel hozzák össze (a 67. oldalig három biztosan volt neki, ebből egy feleség, a másik kettő ágyas). Meg egyébként is, az a természetes, ha valaki férfi, akkor legyen mellette nő is.


Arthur agyonsztárolt alakja mellett Merlin általában eltörpül, és a király hatalmassága, és emberséges tulajdonsága mellett a druida alakját mindig eljelentéktelenítik, de itt szerencsére akkora terepet kap, hogy tisztára kiélvezhettem Merlin szerepét.  Mit mondjak, a legjobbkor jött, mert sokkal jobban esik olvasás közben Fiennes kopasz és sebhelyes fejét elképzelni, mint egy zizzent öregurat.

2 megjegyzés:

  1. Én is láttam három részt ebből a soriból, de elég rossz kritikákat kapott- pont Fiennes, de Arthur is- , aztán nem volt időm még tovább nézni. Van új évada? Azért hagytam abba, mert féltem, idő előtt vége lesz, akkor meg nem érdemes nézni.
    Nekem bejövős volt amúgy az egész film, tényleg szokatlan feldolgozás, Merlin vagány, Arthur meg egy nyikhaj :), de pont azért különleges. Morganát is bírtam.

    VálaszTörlés
  2. @Zenka
    úgy tudom, csak az az egy évad volt, a tavalyi, nem láttam más infót róla.
    nem tudom, kiben milyne kép élhet Merlinről, az enyémnek Finnes épp megfelel, az viszont igaz, hogy Arthurral valami iszonyatosan mellényúltak.
    Morgana is első osztályú benne, ennek a nőnek nagyon jól áll ez a gonosz ármánykodós szerep.:)
    igen, egészen újfajta felodolgozás, de én szeretem sz ilyeneket, amik nem gyöpesednek be a megszokottba, hanem kicsit átgondolják.
    nagyon jó volt pl a "tó asszonya és a kard", vagy amelyiket a kőből kellett kiszabadítani.
    szerintem mindenképpen nézd meg, érdemes.

    VálaszTörlés