2013/04/23

Mese a könyvkiadásról, avagy...

... hogy kerülnek a boltokba szar könyvek.



A történet szereplői és a valóság közötti hasonlóság csakis a véletlen műve lehet, a mese csupán fantázia egy sosemvolt ország sosemvolt kiadójának könyvmegjelentetéséről. A poszt a nyugalom megzavarására alkalmas képekkel machinál, gyengébb idegzetűek, kérem, hagyják el a tetthelyet.

(a kiadó, miközben a neten nézegeti a külföldi kínálatot)
Azta, ennek milyen jó borítója van! Milyen hatást is kelt? : Kapcsolatunk titkos is, és misztikus, kicsit utópisztikus. (Mézga Géza, rémlik?) Á, nem, inkább vagány. Vagy nem is tudom... most, hogy jobban megnézem, olyan kis semmilyen. Uncsi. Nem kéne tovább nézegetnem...
Uh, el akarják vinni előlünk! Licitáljunk csak rá... Hehe, inkább nálunk porosodjon, mint náluk.
(közben a másik licitáló kiadó vigyorogva hátradől, hogy már megint sikerült csőbe húzni a konkurenciát. így kell elbánni a piaci szereplőkkel.)

- no, itt azért vannak nekem homályos foltok, de a lényeg, hogy valahogy, valamilyen formában a könyv egy megjelentethető példánya eljut a kiadóhoz. -

Ésss igen, itt van az asztalon. De mi is ez...? Tegyük kicsit félre, kávéznom kell, különben meghalok az álmosságtól (vagy a másnaposságtól. esetleg mástól. jóindulat és fantázia kérdése.)
Aha, ez micsoda? Másik kézirat? Oké, ezt is ideteszem, majd belenézek.
Pf, még egy levél, amire válaszolni kell. Aha, ezek meg a számlák.
Úristen, a könyvelő! Le kell adni az anyagot, mert nem tud bevallást csinálni. (kupacot felkap, benne néhány kézirat, és egyéb kiadandók, amik majd a könyvelőnél fognak dekkolni néhány hónapig, mire visszakerül a kiadóhoz.)

Francba, mi ez a szar? (beleolvas, rájön, hogy fogalma sincs, mit kezdjen vele, majd nagy nehezen leesik neki, hogy hónapokkal ezelőtt ezért adtak ki párszázezer petákot. a másik, ami meg véletlenül került elé, tegnap érkezett. )
Ja, ehhez keresni kéne egy fordítót. De ki legyen az? Egyáltalán, biztos, hogy ki kell ezt adni? (belelapoz, meglátja a farok, pina, és baszás szavakat, legalábbis annak véli kevéske nyelvtudásával.) Aha, persze (csap a homlokára), most ez a menő, erotikus irodalom. Ebből aztán lehet kaszálni.Visszajön... mennyi is? Ah, biztosan jó sok, lehetne belőle párszor nyaralni menni, ha ez most gyorsan megjelenik. Mert mindenképpen magasra árazzuk be. Fizessen csak az olvasó, ha már nem képes nyelvet tanulni. De ki legyen a fordító? Senki olyan, aki minőséget végez, azért sokat kell fizetni.
(meglátja az egyik gyakornokot, aki egyébként is feketén van ott, az ilyenekkel minden le lehet zsírozni.)
Figyelj csak...kapsz egy kis plusz petákot, ha ezt két napon belül megcsinálod. Látod, nem sok, te meg ügyes vagy, elbírsz vele. Na, kapkodjad magad, holnapután reggel az asztalomon akarom látni a végleges formájában, javítva, szerkesztve, tördelve, ahogy egy könyvnek ki kell néznie. Remélem, tudod, mit jelent ez.
(gyakornok rémülten pislog, de nem mer nemet mondani, így elhúz haza, és véres verejtékkel, több-kevesebb sikerrel lefordítja, közben anyázza azt, aki ezt az igénytelen szart megírta, és minden második szava a baszás meg a pina.)
Na, ezt megoldottuk, kávézzunk kicsit (nagy bögre teli kávé kézben, lábak asztalra fel, közben ábrándos tekintettel ablakon kimerengés. pillantás véletlenül az asztal sarkára téved, majd szemöldökösszevonva megállapítás, hogy még egy kurva könyv, amivel valamit csinálni kéne.)
Na, olvassunk bele. Eh, ez túl bonyolult, semmi ismerős obszcenitás nincs benne. Na, még ezt az oldalt elolvasom, és ha még ebben sem lesz nemi közösülésre való utalás, akkor ezt most félreteszem. Úgyse lesz belőle pénz. Vagy legalábbis csak nagyon kevés, az olvasóknak még meg kell érniük a péniszmentes témákra.
(persze, szegény kötet az asztal sarkán fog porosodni az egyre növekvő kupac alatt, mivel egy szál faszra sem utaltak benne, úgyhogy ennek most még nincs itt az ideje.)

(két nap múlva reggel, gyakornok álmos, kialvatlan fejjel, morózusan bassza le helyezi el a lefordított könyvet a kiadói asztalra, majd elvonul pihenni, hátha nem veszi észre senki. főnök néhány óra késéssel beesik, és kávéért sikolt, majd azért sikolt, mert meglátja az asztalára helyett kupacot, ami neki munkát jelent. összetörten a székbe rogy, oda a napja.)
Na, akkor ebbe most muszáj lesz beleolvasnom. Hm... fújjj ... khm ... nebassz... na, oké, ebből elég ennyi. Gyere csak ide. Add le ezt a nyomdába. Most azonnal. Mondd meg nekik, hogy egy héten belül a boltokban kell lennie a könyvnek. Ha összejön, tudunk egy kicsit csökkenteni feléjük az adósságunkból. Ha nem, akkor így jártak.
(alkalmazott százzal elhúz a nyomdába, majd ott megegyeznek, hogy rohammunkára van ugyan szükség, hogy teljesítsék, de rajtuk ne múljon.olyan lesz, amilyen.)

(könyv a boltokban, feltűnően témára utaló borítóval, emberek kapkodják, mert látták a metróban kiplakátolva, hogy ez egy jó könyv.)
(értekezlet.)
Na, látjátok, így kell ezt intézni. Tudom én a dolgom, messziről kiszagolom, mi a jó.
 - De kaptunk néhány olvasói levelet, akik a fordítás minőségét kritizálták, és a szerkesztés hiányára is utaltak, meg a témaválasztást is minőségen alulinak találták. Egyszóval a könyv nem felel meg semmilyen minőségi mércének.
Ugyan, ezek nem tudják, mit beszélnek. Mi kidolgozzuk a belünket is, és ez a hála. Csak a kritika, meg a belekötés. Olvasson mást a sok hülye sznob.
 - De küldtek pár javaslatot is, nem kellene legalább ránéznünk?
Na, mutasd, miket küldtek? Ezt a sok szart? Hát ezekről semmi jót nem hallottam. Milyen díjat kapott ez? Az meg mi? Sose hallottam róla, ki ez? Hagyj engem békén ezekkel.
 - De talán egy kis minőséget is hoznunk kellene...
(magából kikelve)
Mi az, hogy minőséget?! Viszik a könyvet vagy nem?! Na, ugye, hogy viszik! Most ebben van a pénz, a baszásban meg a dugásban. Ezt akarják olvasni, nekünk meg ebből van pénzünk!! És EZ minőség, magam ellenőriztem!
 - De vannak a témán belül ennél jobbak is...
Az engem nem érdekel!! Ezt választottam, ezt kapják. És pont.
(és az olvasók meg olvassák, amit kapnak, ami tisztán a véletlenen múlik, és nem tudatos választáson, ami több szűrőnyi minőségi átvilágítással párosodna párosulna. itt a vége, fuss el véle.)

(elnézést a vulgáris szóhasználatért, sokszor már én szégyelltem magam írás közben, de végignéztem a megjelenéseket, és minden második könyv a pornóhoz kapcsolható, és muszáj volt valahogy levezetnem a feszkót.:D)

48 megjegyzés:

  1. igazság szerint hangos betűkkel megírnám mindegyik kiadónak, hogy hagyja már a picsába ezeket, és próbáljon meg valami színvonalat hozni a könyvek közé.
    tisztelet a kivételnek, mert azok szerencsére mindig vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tulajdonképpen én is azt várom, mikor lesz már vége ennek? Már a látványuk is fáj a reklámoknak a különböző járműveken. :(

      Törlés
    2. én már előre félek, mi lesz ezután...

      Törlés
    3. olvasótábora szerintem mindig lesz!!!

      Törlés
  2. Jó lett :D az a szörnyű, hogy valahogy én is így képzelem... tisztelet a kivételnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aztán tudja fene, lehet, hogy így zajlik a valóságban is.:))

      Törlés
  3. Hát ez kurva jó :D
    "az olvasók meg olvassák, amit kapnak" - azért valahol itt van a kutya elásva, ha nem venné a sok birka ezeket tucatszám, nem adnának ki ennyit...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. valahol ez egy ördögi kör, de az biztos igaz, hogy arra lesz igény, amire igényt támasztanak. márpedig a metrós meg mindenféle reklámok ezeket nyomatják, és sokan úgyis csak azt fogják megvenni, ami valahonnan már ismerős lesz: vagy filmből, vagy a metróból.
      meg egyébként én háziasszonypárti vagyok ám, hullafáradtan nyilván nem fog Platón ideáin agyalgatni, de azért már abszurdum, hogy 30 új könyvből 27 pornó.

      Törlés
    2. Mélyen egyet értek veled Ilweran. Valahol ott a nagy bibi, hogy mégis csak raklapszám hordják haza a szürkületi puncikönyveket, a többire meg legyintenek.
      Nem mondom, hogy a kínálati oldal nem hibás, de a keresleti oldalon is vannak azért igénytelenségre utaló jelek. Mondjuk úgy, sokszor azért az olvasók hívják ki maguk ellen a sorsot.
      Teszem azt, ha rá se bagózott volna a nép a szürkére, kétlem, hogy tömeggyártásba kezdtek volna a kiadók. Szépen eltűnt volna a süllyesztőben, és idővel megtaláltuk volna az ötszázas kupacban. De hát amit a Rubint Réka ajánl... azt a birkának venni kell.

      Törlés
    3. Igazad van Nima, ez egy ördögi kör - a potenciális vásárlók nagy része befolyásolható, nyilván én is, aki azt hiszem magamról, hogy nem, max. szürke könyv helyett mással mossák az agyam :) Nyilván a sokéves blogolás, előtte sokéves könyvkereskedelmi múlt arra megtanított, hogy a kiadók reklámjait akkor se vegyem észre, ha minden megállóban az arcomba másznak...
      Nincs baj egyébként a "háziasszonyos" olvasmányokkal, ismerek soksok nőt, aki nem olvas Platónt és jól elvan, de azért a szürke meg platón közt van vagy millió árnyalat (huh, ez nekem fáj, bocs).

      Törlés
    4. :D Ne fájjon, ez hibátlan volt! :D

      Törlés
    5. ja, ez nagyon igaz, sok árnyalat van még közötte.:D

      Törlés
  4. Nagyon rátapintottál, tényleg a kívülállónak, úgy tűnik, hogy rengeteg helyen így megy ez.
    Aztán meg csodálkoznak, hogy hiába nyomják a sok erotikát, mégis veszteségesek és nem értik, hisz gyorsan dolgoznak, frisset adnak ki, azt, ami a népnek kell (mert ők megmondták, mi kell a népnek, meg nagyon reklámozták) mégis valahogy nem jön be annyi amennyiből azért nyáron is el lehetne menni nyaralni, mindig csak a tél jut.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igazából az, hogy 'friss' csak nagyon kevés esetben mérvadó.
      az a baj, hogy pl. az ulpius is ráállt erre a pornó-vonalra, mást se látni tőlük, csak ezt. olyan könyvek jelennek meg hetek alatt, amiről mondjuk év elején még tervben sem volt náluk, azt meg jegelték, amit már egy éve terveznek. (és ez csak az, amit a megjelenés előtt álló könyveknél látni lehet. hát ha még azt is tudnánk, amit nem tudunk...)
      nemrég beszéltük, hogy ehhez a kis országhoz túl sok ennyi kiadó, mert nem tudjuk őket eltartani, de az az igazság, hogy nekünk addig a jó, amíg sok kiadó van, mert legalább hoznak egy kis sokféleséget.

      Törlés
    2. jesszus, papíráru-kibocsátó lehet, hogy túl sok van, de kurvulatlan könyvkiadó mintha nem lenne több a kelleténél. Igaza van Szééének, nem kell róluk tudomást venni, ezeknek a negatív reklám is reklám. Én inkább vettem öt adastrás könyvet szombaton, ha még egy hasonló színvonalú kiadó felbukkan, én ugyan nem vinnyogok, hogy ezeket meg ki tartja el :D
      A fordítós részen amúgy különösen jót röhögtem, de nézd meg, hogy a szürkekönyvet sem, a twilightot sem olyanok fordították, akik ziziért dolgoznának.

      Törlés
    3. direkt figyelem. a rétegirodalomkiadók nem kurvultak még: delta vision, ad astra, fumax, galaktika, és társaik. cor leonis is tartja még magát, remélem, így maradnak, vagy ha hoznak valamit, az legalább minőségi lesz. igazából egy kiadó van csak, akitől már egy jóideje nem jön normális könyv, csak ilyen gagyipornó, a többiektől azért látni mindenfélét.

      hát, legalábbis ők (a fordítók) adták ehhez a nevüket...:D persze, nem kizárt, hogy azért lett béna a fordítás is, mert nekik is herótjuk volt tőle.

      Törlés
    4. Hehh... lebuktál Nima! :D
      Vagy Maya Banks KGI sorozatát nem sorolod a pornóhoz? Mert hogy azt te nagyon várod. ;)

      Törlés
    5. nem tudom.:D abban állítólag nincs szex (vagy nem az a lényeg.) nem tudom. majd kiderül.:D
      de ha mégis, akkor reménykedem, hogy legalább a színvonalat tartani fogják.

      Törlés
    6. Tótiszból kinézem, hogy önérzetesen maga pötyögött, mivel korábban már tett csúffá jobb sorsra érdemes könyvet is :) a twötyit lehet, hogy tényleg valami bölcsészlányka fordította zsebpénzért, de ez mondjuk nem mentség senkinek semmire
      Egyébként pont most olvastam Karintyékról, hogy a nővére vagy nagynénje fordított a tanítványaival, Karinthy csak megfűszerezte kicsit, és még az is megesett, hogy a kinyomtatott könyvben bennemaradt, hogy "Karinthy úr, ezt a szót nem értem" :D

      Törlés
    7. Az mekkora! :D Karinthy úr... Hiába, nincs új a nap alatt.

      Nem tudom, hogy várjam Bankst: mint erotikát, vagy mint fűszeres romantikust. A vicc, hogy az erotikusait alapvetően bírtam, mert van valami egyenes a stílusában, mint írtam is, hogy nem nézi hülyének az olvasóját, és ezt nagyon értékelem.
      De ugyebár egy idő után a szex, az csak szex. Oké, hogy van Káma Szútra, meg kismillió póz, de a lényei dolog végül is ugyanaz, végeláthatatlan módon azért nehéz cifrázni. E szempontból a helyzeti előny a romantikusoknál van, mert érzelmekből ezerszer többféle helyzetet fel lehet használni, lyukból meg hát... khm... mennyi van végeredményében?

      Ha most jobban belegondolok, ott is gond van, hogy eleve most mindenki pornót akar írni, aztán szegény többségnek nem igazán megy. Még fanficként sem.
      Ilyen szempontból (is) Banks messze előnyt élvez nálam is, mert ő nem a tvájlájt után kezdte az ipart. :D

      Törlés
    8. Zerge, de ők legalább kommunikáltak, tanító célzattal dolgoztatták őket.:D

      Gretty, én azért reménykedem Banksben, egy sorozatot szimplán kúrásra nincs sok értelme felépíteni, és azért tudjuk, hogy van elég fantáziája a körítéshez is, ha egy picit megerőlteti magát.
      én ezért csalódtam a második kötetre Dayben is, mert úgy tűnt, visszafogta magát, és inkább mégse akarta folytatni, amit az elsőben elkezdett. Banks elég bevállalósnak tűnik, nem ijed meg a témától, úgyhogy remélem, akár ez, akár az lesz, jó lesz.

      Törlés
    9. Ha már itt tartunk, remélem, hogy Banks, ha pornó is lesz a KGI sorozat, akkor olyat hoz, amiben nem feltétlenül a lelki sérülésekből... a katonalét alatti borzalmak megismeréséből fakadó lelkizés lesz, hanem akkor legyenek extrém helyszínek, vagy tényleg, valami parancsolgatós szerepjáték esetleg.
      Ha meg ugyebár a másik gondolatunk nyer, hogy tulajdonképpen erotikus-romantikus lesz, akkor... akkor is tépjük le valakiről legalább egyszer a tengerészgyalogos szerkót. :D Bár ja, emiatt kár aggódni, ezt Banks tuti kihasználja. :D

      Törlés
    10. sztem nagy bakot lőne Banks, ha nem lenne a könyvekben szex.:D
      szerepjáték: pont azt bírtam, hogy voltak szereplők és történetek, akiknél ez nem szerepjáték volt. a katonai háttér pedig adja magát, hogy sokkal több legyen a könyvekben, mint szerepjáték.
      igyekszem kis elvárással várni a sorozatot, mert ilyenkor szoktam nagyon koppanni, de annyira szeretnék bízni Banksben.:D
      a lelki sérülés meg sztem alaptartozék katonáéknál.
      mire gondolsz extrém helyszíneken? mondjuk hogy lehet egy tankban dugni?:D

      Törlés
    11. http://galaktikabolt.hu/termek/szerelemre-teremtve/
      http://galaktikabolt.hu/termek/a-haz-a-tengernel/
      http://galaktikabolt.hu/termek/zart-ajtok-mogott/
      http://galaktikabolt.hu/termek/buja-fortelyok/
      http://galaktikabolt.hu/termek/egy-ejszaka-igerete/
      http://galaktikabolt.hu/termek/no-1-noi-nyomozoiroda/
      http://galaktikabolt.hu/termek/szerelem-a-dzsihad-idejen/
      http://galaktikabolt.hu/termek/barcsak-itt-lennel/

      A Galaktika marad a kaptafánál, mi???!??! :/
      Én nem értem, mi értelme van ezeket kiadni. Gondolom nagyot akarnak kaszálni anyagilag, ami érthető, de inkább ne... ez szánalmas. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom.

      Törlés
    12. azta, PL... a zárt ajtók mögött az egyetlen ismerős, de ez nem szerelmes pornó, hanem pszichothriller elvileg, viszont akkor a galaktika áll a nemrég megjelent művelt nép kiadó mögött? merthogy ezeket a könyveket elvileg az adta ki. hát ez csúcs. :D

      Törlés
    13. és milyen ironikus, hogy ezek a művelt nép könyvei. nem is tudom, hány idézőjelbe kellene tenni ezt az oximoront.:D

      Törlés
    14. Igen, láttam, hogy ebből kettő krimi, de ide vettem, mint "női irodalmat", a borítók ill a címek alapján bennem megfogalmazódott előítélet alapján. de a többi az "kőkemény" romantikus irodalom... :)

      Törlés
  5. Nyehehe, mindenkinél ez a téma? Nálam is. Mármint a zekszi könyvek :D

    VálaszTörlés
  6. Jóóóó :D:D:D
    Érdekes, én ezeket a könyveket amúgy szinte meg sem látom. Illetve olyan elegánsan siklik át rajtuk a tekintetem, mint az utcán a kutyaszaron :P
    Mondjuk tény, hogy egyre kevesebb a fogamra való új könyv mostanában.

    Lehet naiv vagyok, de szerintem ez is csak egy ilyen divat most. Szerintem ezt is meg lehet unni, olyan sok újat nem fognak tudni mutatni ezek a könyvek egy idő után. Majd lesz valami új téma pl. kibernetikus románc (ebben szinte biztos vagyok. egyébként lehet, hogy írni is kéne egy ilyen könyvet, hátha....:D) vagy mittudomén mit fognak kitalálni ezek után...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. persze, divat, semmi több, csak nekem nem tud átsiklani rajta a szemem.:))
      komolyan kezdem visszasírni a meleg vérű, jókat kajáló, nőket hajkurászó vámpírokat.
      egyébként meg dühítő, hogy ezek a szemetek jönnek ki orrba-szájba, miközben válságra hivatkozva könyveket-sorozatokat fagyasztanak be. ne mondja nekem senki, hogy ennyi kiéhezett háziasszony van ebben az országban.

      Törlés
    2. és látod, te is hiányolod a Tüzet, pedig azóta kiadtak egy mindenki (mármint minden igényes olvasó) által szarnak titulált pornófélét. annak az árából inkább ezt kellett volna kicsit felpörgetni.

      Törlés
    3. ja, hogy az az 'Amit csak ő akar' az az övék?
      értem már.
      amúgy sztem rengeteg kiéhezett háziasszony, meg szexuális nyomorult van... remélem most kicsit kielégültek és visszamennek pulcsit kötni :D

      Törlés
    4. egyébként igazságtalanok vagyunk. vagyis én. rengeteg ilyen pornót el kéne olvasni hozzá, hogy bárki is ki tudja választani a minőséget közülük. és ha már valaki ennyi ilyet elolvas, tolódik az értékrend, az tuti.
      szerinted kielégítő lehet _olvasni_ ilyesmiről...? nekem azért lenne némi hiányérzetem.:D

      Törlés
    5. igazából fogalmam sincs. utoljára 14 évesen olvastam ilyesmit :D

      Törlés
    6. szee: akkor most utána a kötőkönyvek eladása fog fellendülni? :D

      Nima: Day-nél például én egyáltalán nem éreztem semmiféle késztetést, ellenben nagyon sajnáltam a szereplőket ugyebár a személyes drámájuk miatt. Fawkes-ot végigröhögtem, annál a jóasszonynál a szürkével meg... hát láttátok, végig se bírtam vinni. Banksnél meg azért volt egy-két jelenet, ahol azért épp... mondjuk úgy, olvasni jó volt róla, de nem építeném a hármas felállásra az életem a könyvek hatására. :)

      Törlés
    7. egy időben nagy divatja volt a varrásnak is...:D

      persze, ott a dráma is Daynél, de felvillantott valami mást is, amit nem mert folytatni.
      a hármas felállásos Banks meg inkább vicces volt, mint bármi más, bár a lelki oldala nekem elég hitelesnek tűnt.

      Törlés
  7. Szeretném azt mondani, hogy nem történhet úgy a valóságban, ahogyan itt lefestetted, de tény, hogy a legolvasottabb bejegyzésem még mindig valamelyik szürke, pedig nem is vagyok a műfaj rajongója. Nálam kevés ilyen posztot találni, mégis... És nem, nem nevezted meg a kiadót, de mind tudjuk, mert azért az egész hozzáállásuk a témához botrány. Sőt, több mint botrány. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, náluk elég látványos a téma iránit rajongás.:))
      szerencsére nekem a legolvasottabb még mindig a tövisek hercege, de azért rendesen figyelem a posztok olvasottságát, és igazából minél bonyolultabbnak, elgondolkodtatóbbnak tűnik egy könyv, annál kevesebben kíváncsiak rá.
      aztán persze lehetne arról is posztot írni, hogy ez mennyire a kiadók és a kínálat, vagy mennyire az igény(telenség) hibája, de mivel szeretek összeesküvés elméleteket gyártani, lehet, hogy lesz ilyen poszt is.

      Törlés
    2. Ez jól hangzik! Szeretem az ilyen posztokat ;) Jelenleg nálam a második legolvasottabb a Tövisek királya. Időnként komolyan kezdek kétségbe esni. :D
      Különben mindig nagyobb az olvasottság, ha YA-ról írok, de mivel ebből, és a Pararomatikusoból elég kevés van, nem lehet mondani, hogy túlzottan dübörögnének felém.
      A felelősség közös, és olyasféle kérdés, hogy mi volt előbb. A kiadók megteremtették az igénytelenség művészetét, és a közönség pedig zabálja ezeket a szemeteket. Nem akarok álszent lenni, van, amit olvastam, de komolyan mondom, egy Romána vagy Júlia izgalmasabb. :D
      De azt hiszem, és ezt már egyszer írtam, egy ügyes szakember ott is képes keresletet teremteni, ahol eredetileg nincs meg az igény. Szóval szívesen olvasok erről egy részletesebb bejegyzést. :)

      Törlés
  8. Egyébként szerintem valahol mélyebben van a probléma gyökere, mint a piaci befolyásolásnál, a kínálatnál, meg a birkaságnál. ( költői kérdés: miért van az pl. hogy egyre több tv adó van, mégis egy réteg egyre kevesebbet nézi - végül is nem kötelező... )
    Felnőtt már vagy 2 olyan generáció, aki egyszerűen sem otthon, sem az iskolában nem kapott megfelelő nevelést, értékrendet és ezekkel együtt ízlést.

    VálaszTörlés
  9. :D Hát ez igen szórakoztató írás lett Nima.:) Csak sajnos én is el tudom képzelni, hogy a valóságban tényleg így mehetnek a dolgok.:(
    Ajj, és én is mostanában akadtam ki azon, hogy minden új könyv ilyen igénytelen pornós - mondjuk még egyet sem olvastam, de azt hiszem, amibe most belekezdtem, hasonszőrű (remélem, tévedek).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ja, a Pillangóbőrre gondoltam, de azóta már "továbbléptem".:)) (bocsi, másnap még lestem a választ, aztán elmaradt, csak most néztem vissza.)

      Törlés
  10. Úristen, a könyvelő! :DD Na én itt nyerítettem fel.

    Amúgy én úgy érzem, hogy Szee-nek van igaza, meg a fogyasztói társadalomnak nevezett összeesküvésben, ugyanis oké, ezt el tudják adni, de ebbe az is beletartozik, hogy az emberek annyira egocentrikusak és lusták és igénytelenek lettek, hogy erre vágynak. Egy komolyabb gondolatmenet megfekszi a gyomrukat, meg az életüket, a kiadók egy része meg úgy van vele, hogy nem az ő dolguk népet nevelni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. úgy tűnik, kicsit tyúk vagy tojás esete ez az igénytelen könyvek szeretete, de tény, hogy van kiadó, aki mindent meg is tesz érte, hogy a színvonal a béka segge alatt maradjon, az olvasók meg kényelmesek, és a kényelem soha nem jár együtt az igényességgel.
      az iskola mindig elpasszolja, hogy nevelni nem az ő feladata, de ebben viszont határozottan tudna irányt mutatni, ami nem feltétlen fog azonnal látszódni. de amíg egy tanár látásmódját a sznobéria szemellenzője korlátozza be, addig sok esély nincs rá, hogy egy kicsit kinyissák a diákok a szemüket.
      nyilván nem ennyire egysíkú a dolog, mert pl. ha eszembe jut, hogy a 90-es években milyen könyvek közül válogathattam... annyira nem csodálkozom, hogy felnőtt pár generáció, és inkább nem olvastak.

      Törlés
  11. elég szomorú, hogy amit leírtál egészen lehetségesnek tűnik....

    VálaszTörlés
  12. A minap beszélgettem pár korombeli csajjal (21 vagyok), és ezekről a pornó könyvekről volt szó: a Szürke... ect. És igazából kb ennek a korosztálynak meg az idősebbeknek íródott, jó részben idősebbeknek, de az a furcsa hogy nem igazán ők olvassák. Kettőt olvastam belőle, ezekből a pornókönyvekből, és az jött le hogy az alapszitu jó, a kivitelezés rossz, felénél abba is hagytam. De nem is ez a lényeg hanem hogy 12 éves lányoktól felfele kezdve olvassák ezeket a könyveket, és teljesen eltorzítják őket (nem tudom hogy fejezzem ki magam, remélem érted mire akarok célozni). És hiába rak rá figyelmeztetést, virágzik a fekete e-book és egy héten belül ott a könyv a gépen, telón és kindelen. Hisztiznek a tanárok hogy a gyerek szókincse nulla, pedig olvas. De mit olvas? Nulla szókinccsel és érzelem világgal rendelkező könyvet. Egy deka felelősség sincs bennük, mármint a kiadókban, akik az ilyen könyveket kiadják. És a kölykök annyira letelnek ezekkel a könyvekkel,, hogy mikor a kezükbe kerül egy értelmes olvasásra érdemes könyv, nem hogy unatkoznak rajtunk hanem egyszerűen nem értik a szöveget, mert nekik az magas és olyan mintha kínaiul lenne írva, pedig a szöveg az magyar.
    Nem mondom hogy a szórakoztató könyveknek tanító célzatúnak kell lenniük, de annyit megtehetnének a kiadók hogy legalább használják a helyesírási és szinonima szótárt, és akkor bár érzelmileg nulla lesz a gyerek, de nem lesz analfabéta a XXI. században. (Vagy mégis? :/ )

    VálaszTörlés