2015/03/21

Casual Vacancy - a film

A könyv után meg kellett néznem a sorozatot is (leszek még így néhány könyvvel mostanában).
Hát mit mondjak... ahhoz képest, hogy a többiek milyen lelkesek voltak, és emiatt én is az lettem, elég nagy csalódás volt.
Azt már megszokhattuk, hogy amikor egy könyvből filmet csinálnak, abból a végén úgyis valami tök más lesz, itt sem volt ez másként. Olyan változtatások voltak ezek, amiket egyrészt lehet indokolni az egyszerűsítéssel, másrészt viszont nem értem, mert egyes vonalakat alapban változtattak meg, így én úgy éreztem, hogy elvettek bizonyos lényeges részeket a könyv mondanivalójából.
A karaktereket egészen jól megtalálták, bár hogy milyen indíttatásból lett a vörös hajú, fehér bőrű Gaiából fekete bőrű lány, az számomra rejtély. Semmi nem indokolta. A könyv alapján Maureen (alant látható az üldögélő Howard mellett) ráncos, öreg, aszott bányarém, ehhez képest egy egészen dugható állapotú hölgyikét csináltak belőle. Az egész könyv alatt az volt az érzésem, hogy Maureen évekkel idősebb Howardnál, de lehet, hogy én olvastam félre. Ráadásul Howard nem volt elég kövér, hiába csináltak neki hajtogatható kötényhasat.
Vicram és Parminder borzasztóan ellenszenvesre sikerültek, ráadásul a filmbeli Vicramot én nem nevezném se vonzónak, se jóképűnek, kifejezetten taszító fazont sikerült találniuk.
A könyvben is Samantha volt a legszimpibb, az állandó szurkálódásaival és beszólásaival, a filmben is ő volt a legjobb, hozott egy kis vidámságot, bár nem ez volt a cél. Miles, a férje is jól sikerült, pont annyira ütnivaló volt, mint a könyvben.
A gyerekek szerepét eléggé elnyomta a filmbeli vonal, pontosabban Barry Fairbrother Szelleme, aki teljesen konkrétan Barry szelleme volt. Hát, jó nagy baromság, dehát ez van.
Krystal. Amennyire taszított a könyvben, annyira kedveltem a filmbeli énjét. Apró különbségek, kevesebb tirpákság és harsányság, és kaptunk egy magába húzódó, depressziós, szomorú lányt, akit szeretnénk megmenteni. Ugyanez volt az öccsével is. A könyvbeli gyerekek menthetetlennek tűntek.
A legjobb alakítás Terry-é volt. Eszméletlenül jól hozta a szétdrogozott nőt.
Mócsingból egy egészen más karaktert csináltak, pedig a regényben központi szerep jut neki, épp a világlátása miatt. Ez a filmben sajnos teljesen elsikkadt. Az anyja szintén megváltozott, egy idegbeteg hisztérika lett a látszatra nyugodt, bár folyamatosan aggódó Tessa helyett. Bokszos viszonylag jól sikerült, bár ha azt nézem, ő volt a regény legjelentéktelenebb karaktere Gavin mellett, akit ráadásul a filmből kihagytak.
Hát a vége meg... no comment. Minden élét elvették a regénynek.

Konklúzió: a könyv baromi jó, a film kihagyható.

A kommentek itt is SPOILERESEK.







20 megjegyzés:

  1. fú, én utáltam Samanthát :D nekem a filmben nem is jött át, annyira negatív szereplő számomra a könyvben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én bírtam. :D gondolkodás nélkül beszólt. rájuk fért.

      Törlés
  2. Nekem alapvetően tetszett a sorozat is, de valahogy függetlenítve kezelem inkább a könyvtől, mert néhol tényleg túl sok volt az alapjaiban való változtatás. Egyébként nem szellem volt az, hanem Arf írta az elsőt, ugyanúgy, mint a könyvben, csak aztán Mócsing is becsatlakozott, egyszer beszélnek róla, nem? - de kár, hogy nem úgy jöttek ezek az események, ahogy valójában megírta őket Rowling, mert nagy jelentősége volt a dühös és változásra vágyó tinik kuszálták a szálakat.
    Örülök hogy Krystalt kissé megkedvelted, nekem is jólesett ez a filmes kép róla, mert egyáltalán nem volt elhanyagoltan lepukkant, csak szegény, és volt frizurája, ruhája, de ami fontosabb, voltak érzései, és jól kijött, mennyire szereti Robbie-t.
    Samanthát én is szerettem, amúgy szerintem a filmbeli Sam egy olyan nő, aki veszélyes és gonoszkodó tud lenni, ugyanakkor ha jóban vagy vele, a legeslegjobb barátnőd lehet.
    Howardra nekem is elfért volna még 20 kiló, vagy 30, beszéltük a csajokkal, hogy olyan Vernon bácsisan kellett volna kövérnek lennie, de ugye sajnos a Vernon bácsit alakító színész már meghalt..
    Vikram szerintem nem volt csúnya, de van valami állandó cinikus és gunyoros az arckifejezésében. Az üzenet elromlott, megváltozott a végére. Jó sorozat, de más történetet mesél kicsit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de, mindig megjelent Barry, mikor kiírtak egy üzenetet, vagy látomásban, vagy csak úgy, és tök olyan volt, mintha tényleg ő csinálta volna ezt az egészet.
      igazából nem értem, miért kellett ennyire átvariálni a történéseket, nekem teljesen elrontottnak tűnik, ha a könyvet nézem.
      könyv nélkül meg nem tudom nézni, valahogy nekem a könyv az alap, ahhoz képest tudom csak véleményezni.
      tényleg, ezeknek a nőknek nem is voltak barátnői, meg senki olyan, akit kedvelnének.
      tényleg, Maryvel hogy álltatok? nekem egyik helyen se volt szimpi. viszont a filmbeli Barry jó fazon volt, ezt nagyon jól hozták a filmen, a könyvben viszont ezek a dolgok meg nem voltak benne. talán ez az egyetlen szála volt a filmnek, ami nekem ért valamit.
      asszem, Vikram ízlés kérdése. :D én messzire kerülném.

      Törlés
    2. Igen, kicsit elfuserálták azt, meg nekem a halál szele is sok volt azzal a koponyás fazonnal. Sőt még az is, hogy ezek az idióta gifek voltak a honlapos üzenetekben. Pont az egyszerűség, rövidség, célratörőség volt jó azokban a hackekben. Minél több fakszni, annál könnyebb utánajárni... nem?
      igen, nem voltak barátnőik. Szerintem Samanthára nagyon ráfért volna, hogy ne jöjjenek ki rajta ilyen tinifiúra vágyós, meg iszákos problémák.
      KönyvMary és FilmMary is elég semmilyen volt. Nekem az nem tetszett, hogy nem voltak gyerekeik...
      Barryről tök jó volt a sorozat, örültem is az első rész eleje tényleg csak arról szól, hogy bemutassa kicsit, milyen volt.

      Törlés
    3. ezt a halál szelét nem is értettem, minek bele, tök hülyeség volt. ha valaki meghal, előbb-utóbb kiderül, minek erre utalgatni? na, meg a gifek is. jaja, igazad van, minél egyszerűbben kell ezt, hogy ne bukjanak le gyorsan.
      nem is tudom, ki lehetett volna Sam barátnője. meg éppen rácuppanhatott volna Vikramra is, és az még bonyolította volna a szálakat.
      igen, Mary mellől hiányoztak a gyerekek, bár igazság szerint ő a könyvben is olyan tök felesleges mellékszál volt, mint Gavin. volt, aztán kész. még egy jó kis botrányt se tudtak összehozni.

      Törlés
    4. Hm, érdekes lett volna, ha mondjuk Sam ismeri korábbról Vikramot, nem tudom mondjuk megkezdett de abbahagyott orvosi tanulmányok miatt? vagy valami sportklubból, régebbről stb stb, adott lett volna még egy kuszálni való szál és féltékenységi alap, hogy ők csak barátok. :D :D
      Mary eléggé szellemalak volt, csak a Gavin-Kay szálhoz, meg a szenvedő özvegy szerepére kellett.

      Törlés
    5. és lehetne agyalni, mit keres Sam Miles mellett. :D mondjuk én még így Vikram nélkül se értem.
      de azért figyelitek a párhuzamot:
      Howard céltudatos, akaratos, erős, ha nem lenne kötényhasú öreg, igazi kan lenne, mert valszeg valaha az is volt. (maureen, ugye)
      ezzel szemben ott van Miles, a volt focista, akinek valaha csodás teste volt (valszeg Sam ezért is ment hozzá), ő meg gyenge, irányítható, hízófélben lévő puhapöcs, aki semmit nem tud kezdeni a feleségével. a könyvben mondjuk ez nem így jön le, mint a filmben, ahol szabályosan megrémül, amikor Sam előveszi neki a melleit. :D
      asszem, nekem a könyvben is, meg a filmen is Sam szála volt a kedvenc.
      de végülis mindegyik szereplő teljesen tipikus volt valamiben.

      Törlés
    6. Hát Miles tipikusan az anyucipicifia maradt/lett, és ennek megfelelően ellustul és eldisznul, korábbi foci ide vagy oda. :)

      Törlés
  3. Ja igen, Maureen nekem is idősebb volt a fejemben, nem ilyen 10-essel fiatalabb hidrogénezett milf.

    VálaszTörlés
  4. Maureen nekem is túl fiatal volt (először nem is jöttem rá, ki is akar lenni...), Gaia-ról inkább nem is szólok egy szót sem, Mócsing laza eleganciája, vonzereje sehol, Howard csak amolyan öregesen megereszkedett volt, nem volt egy nagy gömböc, mint a könyvben. És ez még csak a szereposztás.
    A forgatókönyvíró nem is tudom, mit olvasott a könyvből, de biztos nem azt, amit én.
    Sukhvinder teljes mellőzése kimondottan zavart, Gavint is kedveltem a könyvben, és nem értem, miért nem fért bele.
    A szellem-témakört is teljesen rosszul mutatták be, és nem értem, Simon miért lett Barry testvére, és miért nem rúgták ki. A végén az igazi tragédiát sem értettem, miért nem merték bevállalni, hogy érezzük, mekkora hatása van pl Samanthára, Mócsingra...
    Kimondottan dühösen álltam fel a film után...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. megértelek. én mondjuk dühös nem voltam, csak szimplán nem értem, hogy minek állnak neki összebarmolni egy jó történetet. sztem Cormoran Strike sokkal alkalmasabb lenne megfilmesítésre, mint ez az átmeneti.

      Törlés
    2. Bubu, engem is ugyanezek zavartak, pont pár napja beszéltük Szee-vel is. Gavin, Gaia, Sukwinder!!!! Ő kiváltképp fontos lett volna. Simon rokonságát és az előléptetést a kirúgás helyett én se tudtam hova tenni...
      Ha más nem, csinálhattak volna 5-6 részt... hát mindegy. a könyvtől függetlenítve nekem tetszett, de aki nem tudja függetleníteni annak nem fog annyira, sok a kritikai pont, és igen, hát a vége más lett azért eléggé...


      Nima, már megvásárolták a filmesítést Cormoranra, lesz belőle sorozat. Nem tudtad? :)

      Törlés
    3. ha ugyanezt a vonalat követték volna, akkor 5-6 részben baszták volna el. :D az a baj, hogy a rendezők meg forgatókönyvírók kényszeresen újraírnak mindent, és időnként elveszik a lényeg. mert itt még azt sem lehet mondani, hogy másképpen értelmezték, mert ez már félreértelmezése lett a könyvnek.

      lesz a cormoranból film? nem tudtam. :D na, kíváncsi leszek. hátha filmen izgalmasabb lesz.

      Törlés
    4. Nima, lehetséges :D
      De Rowling vajon mit szólt, meg mennyi beleszólása volt?

      Lesz, lesz! :)

      Törlés
    5. fogalmam sincs, lehet, hogy elrendezte annyival, hogy igen, éppen így is történhetett volna, ellentétben a könyvbeliekkel. meg igazából ez a film egy fogyaszthatóbb, emberbarátabb tálalása a témának, az igazán durva dolgok kimaradtak, módosultak.

      Törlés
    6. Igen, lehet, hogy a fogyaszthatóság jegyében mentek ebbe az irányba. Nehogy mindenki érfelvágva álljon fel a sorozat megnézése után... :D
      Amúgy tényleg nem tudom ilyenkor mennyi beleszólása van a nyirbálásba a szerzőnek vajon.

      Törlés
  5. és mit szóltok hozzá, hogy Kay és Gaia fekete lett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem nagyon tudtuk hová tenni. aztán ugye megbeszéltük, hogy a politikai korrektség miatt tehették ezt bele :D UK tele van feketékkel.

      Törlés
    2. Én csak azért nem értettem, mert végülis elég lett volna etnikumnak és ugye más bőrszínnek a Jawanda család is... fura volt, de aztán megszoktam.

      Törlés