2016/11/15

Sikerlista

Amadea csinált egy körbeposztot (végre már, úgy hiányzott, régen tök jókat passzolgattunk körbe), ami nem ennek indult, csak ez lett belőle.
Régen volt pár elfeledett könyves posztom, már nem is tudom, honnan jött az ötlet, de nagyjából azért halt hamvába, amit Am is írt: kinek mi az elfeledett, honnan nézve, és mihez képest. Én inkább régebbi könyvekre akartam volna így felhívni a figyelmet, de az a helyzet, hogy kábé senkit nem érdekelt. Mindenki az új megjelenésekre hajt, és gyanítom, ha most valaki nekiállna újra kiadni a Korbácsot mondjuk King vagy Martin ajánlásával, valszeg hatalmasat kaszálna. Így szegény csak eszébe juthat pár rajongónak, és ennyi.

Nagyjából kéthavonta nézem meg a friss megjelenéseket, bőven sokszor is szerintem, úgyhogy teljesen képben vagyok.
Csupa romantika, NA meg YA, elvétve fantasy meg sci-fi, horror mint a fehér holló. Az most nem divat igazán, a kiadók igyekeznek a szélesebb népréteget kiszolgálni, az jobban fizet. Úgyhogy most annak kedvez az idő, aki rácuppan a legkisebb romantikus szálra is, a szépfejű, kockahasú pasasokra a borítókon, és aki elmorzsol egy-egy könnycseppet elmúlt ifjúságáról olvastán, hiszen mekkora buli már 16 éves YA főszereplőnek lenni 40 évesen is.
(Mondtam már, hogy kiver a víz, hacsak meglátom a fülszöveget a 16 éves szereplőkkel?)

Én most egy olyan könyvre vagyok nagyon rámozdulva, ami baromi drága, de már a tudat is megnyugtató, hogy van. Kicsit világidegennek tűnhet nálam, de van nekem Madáchom is hasonlóban. Emellett minden más eltörpül.


Szép, nem? Hát még belülről milyen szép lehet.

A Librinél van mindenféle sikerlista - általános, előrendelős, akciós, nemakciós, még a legsikeresebb térképeket is meg lehet tekinteni.
A legkézenfekvőbbet nézem, az irodalmat.
Rowling és az elátkozott gyermeke természetesen első. Nem is vártam mást.
Fable, Fábián Janka, Coelho, Lány a vonaton, Meyer új könyve, Twin Peaks hiánypótló, Ugron Zsolna, romantikának álcázott pornó, és pornónak álcázott romantika követik egymást. Nem igazán azok a könyvek, amiknél azonnal a rendelés gombot nyomkodnám.

Muszáj megnéznem a térképeket. :D
Nem erre számítottam, de első helyen egy Pilis térkép tanyázik, majd egy földrajzi világatlasz, de nagyjából ez a sorrend a továbbiakban is: hazai hegységet követ valami világatlasz. Pedig azt hittem, megtudom, hova mennek a legtöbben nyaralni/telelni, mert talán a térképeknél nem érdeke egyik felületnek sem, hogy anyagi érdekekből előnyben részesítsen bármit is.

Az előrendelős sikerlistájukat is érdemes megnézni, aki szereti a romantikus pornót, annak most jó, mint már nem egyszer megállapítottuk, nagyjából minden második könyv ilyen. Vagy csak sima romantikus ponyva.
De megtalálható itt azért Zafón is, de erről már írtam.
Viszont találtam egy érdekességet, Blacksad, kultképregény, morcos macska van az elején. Az más kérdés, hogy nem adok 52 oldalért négyezer forintot. Van Túlélési kézikönyv is, ami szerintem akkor is érdekes lehet, ha egyébként nem akarunk magunknak kommandós kiképzést tartani.
Igazából én ezekre a könyvekre hamarabb kattintok, mint az összes többire. Malpas, Kalendáriumos lány, meg Fejős, meg hasonlók engem nem érdekelnek, még annyira se, hogy az író nevén kívül bármire is ránézzek velük kapcsolatban. Tudom, hogy vannak, hogy hova sorolhatóak, ennyi elég is belőlük.
De ez a bagózós macska eléggé kezdi piszkálni a fantáziám...


Túl azon, hogy nem hiszek a sikerlisták valódiságában (a reklám és a birkaszellem egymásra találásában viszont igen), nem én vagyok az az olvasó, akit az ilyesmivel meg lehet szólítani. Sznob módon ragaszkodom a saját bejáratott műfajaimhoz, amiknek megvan a kiadójuk, és bár sokat szidják a hazai e-piacot, és hogy már két számjeggyel vezetheti egy könyv az eladási listát, a Dibook oldalsó sikerlistáját mindig megnézem. Amadea fogalmazta meg tökéletesen: a marketingesek rémálma vagyok. :D Vagyis nem igaz, inkább azt mondanám, hogy hozzám tehetség kell, nem elég az arcomba nyomni egy metrós plakátot.
Amadea listájáról igazából csak Zafónra vágyom, esetleg egy Aranypintyre, de erről nem Amadea tehet, meg nem is a kínálat, most nem nagyon tud felpiszkálni új megjelenés.
Csilla posztját a Goblincsászárról viszont annyira jólesett olvasni, hogy áttettem a nemérdekel fiókból a kell fiókba a könyvet.


És szerintem nagyon jól látja Amadea, mi bloggerek általában csak önmagunk és egymás között pörgünk. Oké, nyilván a látogatottsági számlálóm nem állna ennyin, ha csak és kizárólag az a 15-20 blogger olvasna, akit nagyjából érdeklek, de igazán nincs visszajelzésünk az olvasóinkra gyakorolt hatásunkról. Viszont én optimistább vagyok, azt gondolom, aki szokott a neten keresgélni, biztosan ráakad valamelyikünkre.

Filmadaptációk - mindig megmosolyogtat, amikor egy kiadó a filmmel igyekszik eladni egy könyvet. Aztán magamon is mosolygok, kis naiv vagyok, hát az emberek buknak a filmes könyvekre, persze, hogy el lehet vele adni bármit. Részemről ez halott dolog. Vagy a film, vagy a könyv, a kettő együtt nem. Még a Trónok harcát sem néztem meg, pedig ott a szereplők annyira eltaláltak, amennyire csak lehet.

És hogy hol vagyok én?
Valahol a periférián, elvagyok a saját kis világomban. Reklámok csak ritkán találnak el ide, és amelyik igen, azok közül sem mind éri el a célját.
Érdekes egyébként ez az egész. Volt egy időszakom, amikor szerettem volna, ha több olyan ember van körülöttem, leginkább ugye virtuálisan, akik hasonlókat olvasnak, mint én. Aztán ez egy kicsit visszájára sült el, mert ezt úgy tudtam megvalósítani, hogy én lettem az, aki próbált beolvadni valami halmazba. Persze, ez nem megy sokáig, úgyhogy ráhagytam.
Most ott vagyok, hogy pár kiadóra szűkült az érdeklődésem, és egyébként bőven megelégszem a többi könyvről annyi infóval, amennyi időnként az utamba téved. Egyébként a szokásos könyvekre figyelek, amikre mindig is: fantasy és sci-fi.

Majdnem kihagytam, pedig nagyon szeretem a goodreads ajánlóit. Imádok egyik könyvtől a másikig eljutni, elolvasni, miről szól, megnézni pár véleményt, menni tovább a másikra, egyetlen problémám, hogy rövid időn belül biztos YA-t dob. Sokak szerint az ő listáik sem igazán reálisak, sőt, de őszintén szólva ez engem nem érdekel. Ide hozzánk csak azok a könyvek jutnak el, amiket valakik kiadhatónak ítéltek, vagyis úgy vélték, pénzt hozhat, és ez nem feltétlen találkozik a minőséggel is, meg leginkább az érdeklődésemmel. Viszont a kinti piacról válogatni egészen más érzés.

Kicsit megkésve a kívánságlistám képekben:


többi körbe: Amadea
                    Katacita 
                    Pupilla

24 megjegyzés:

  1. Jó poszt lett, egy kicsit a trendekről is megemlékeztél, pont ezt mondtam nemrég, hogy kb. évente újra lehetne írni a Kiadói trendek és horizontok témát. Remélem nem merül majd ki minden évben egyre több magát romantikusak álcázó pornóban a dolog. :D

    Ez a Blacksad macska tiszta Grumpy cat.
    A Goblincsászár magyarul kobold lesz, nem?

    Mi elég másokat olvasunk, de mindig van a távolabbi ízlésű bloggerek közt is egy-egy kapcsolódási pont, és nem feltétlenül a friss bestsellerere repülés miatt, néha épp az elfeledett könyvek, a régi könyvek közt akadunk valamire, amit hasonlóképpen szeretünk.
    A sikerlisták nem szoktak érdekelni engem sem. Csomószor olyan könyvet vezetik, amiket ismerek, hogy jójó, van, de nem kell, nem érdekel annyira. Vagy van, hogy évekkel később jutok oda, hogy elolvassam - ráérünk, nem szalad el a könyv. :D

    Meg tudom érteni, hogy vágysz egy ilyen szép gyűjteményre, jól mutatna a polcon, és biztos élmény lapozgatni is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sztem trendek nélkül nincs újdonság. legalábbis manapság. igyekszik mindenki meglovagolni az épp aktuákis divatot. mondjuk ennek jobban örültem akkor, amikor kiadták azt a sok UF-et, mert a kiadók nem tudták megkülönböztetni a pararománcoktól.:D ez most elmúlt, most fiatal egyetemisták kefélnek, meg gimiseket rabolnak el angyalok, meg ilyenek.
      (oké, akkor meg vámpírok csinálták ugyanezt, de az mégiscsak izgalmasabb volt.)

      ja, tényleg, lehet, hogy koboldcsászár, de nekem goblin marad már.:D
      beszereztem pár blacksad képregényt, tényleg nagyon jók a rajzok. igényesek és kidolgozottak, pont így képzelek egy képregényt. (a marvel-skiccektől hülyét kapok.)

      jaja, a könyvben pont az a jó, hogy még évekkel később is adja azt, amit a megjelenés napján. mondom ezt én, aki újabban inkább csak frisseket olvasok. :D

      Törlés
    2. Persze, kell a változás, de mindig van is változás. :)
      Hát, most nem UF-szél fúj sajnos! :D Igazából csak az ne legyen, hogy már csak abból lehet választani ki vagy mi kefél épp az adott könyvben... szóval hogy legyen azért nem kefélős vonal is. :)

      Én a Marvelt se nagyon ismerem, nem vagyok egy képregény-olvasó. De macskás cucc mindig jöhet, ez alapvetés. :D

      Törlés
    3. ja, sajnon.:( pedig ki lennék békülve vele, ha az uf-nek is lenne nálunk piaca meg kiadója. mondjuk, akkor meg az lenne a bajom, hogy sose az jelenik meg, amit épp olvasnék. :D

      fura nekem kicsit a macskapasi öltönyben, de van egyfajta karaktere, az igaz.

      Törlés
  2. Húúú, nagyon találó lett a cikk. Mint általában mindig :) A listákon ma már csak mosolygom. Érdekesen alakulnak a trendek; természetesen a plebs viszi a prímet, mint mindig, mindehol, de azért a kiadóknak is elég nagy a saruk - legalább is Mo-on -, hogy képtelenek normálisan, időben, marketinggel megtámogatni egy sorozatot.

    Az idei GR szavazáson, nálam pl. szempont volt, hogy nem szavazok sorozatra, csak kerek egész sztorira.

    Természetesen, én is figyelem a kiadók kínálatát, néhány hírlevélre is fel vagyok iratkozva, de zömében a kedvenc íróimat figyelem és igyekszem beszerezni a könyveiket, ami ugye eléggé költséges hobbi :) És persze, vannak könyvek, amik nem kellenek a polcra, de egyestés kikapcsolódásnak nagyon jók. Jah, és néhány írót - zömében angol anyanyelvűek - követek twitteren is. Többekkel, jókat lehet dumcsizni is :)

    Folyamatosan olvasom a régi könyveket, már csak azért is, mert olyan hosszú az olvasási listám, hogy ha 0-24h-ban olavshatnék, se tudnám tartani a tempót. Jó sci-fi magyarul meg, alig jelenik meg. Ráadásul, még mindig van, amit nem olvastam ACC, Asimov, Lem, a Sztrugackíj tesók életművéből. És Gibsont is érdemes olvasni.

    Azt hiszem, ilyen szempontból, én is a marketingesek rémálma vagyok :D Dehát, dolgozzanak meg az igényes olvasókért, márha kell nekik igényes olvasó. És hát ez is szubjektív, mert kinek mi/ki az igényes :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pont most megy (vagy ment, nem tudom) egy cikksorozat a mandineren a hazai SFF helyzetéről, és nem volt olyan alany, aki ne sírt volna azért, hogy nem elég elismert a műfaj (meg még felhoztak egy csomó dolgot, amikkel én nem értek egyet, de ez már az én problémám). szóval valahol mi is az igénytelenek közé tartozunk. :D
      mondjuk szerintem ez így hülyeség. abszolút nem vagyunk hátrányosabb helyzetben, mint bármelyik másik műfajt kedvelő olvasó, bár tény, hogy egy csomó könyv nem jön magyarul, hanem jönnek helyette hülyeségek, dehát angolul bármi elérhető. ha valaki nagyon akar, tud olvasni kedvére akármit. és elég nehéz lehet kiválasztani, hogy melyik lesz az a könyv, ami a legkevesebb olvasónak lesz hülyeség.

      én ezzel a gr-es szavazással mindig hadilábon álltam. eddig nem mertem olyanra szavazni, amit nem olvastam, mert ugye az olyan hülyén veszi ki magát, hogy azt se tudom, miről szól, aztán nyomok rá. de végülis most Lobo ráébresztett, (meg vissza is néztem az előző éveket), hogy érdemes arra is nyomni, amit olvasni akarunk magyarul, mert amik a listán végzik, általában itthon is jönni fognak.
      a harmadik szempont, hogy ismerős szerint baromi jó volt, én meg elhiszem, de ez is eléggé fura.
      meg van a negyedik, hogy tervbe vettem az olvasását. ezzel tudom a legjobban megnyugtatni magam. :D

      és igen, a régiekből is tuti van, amivel még simán utol kell érnie magát az embernek.

      nem is, jönnek jó sci-fik. fumaxnál nézz szét (corey-t ajánlom nagyon). meg ott van reynolds, aki két könyvnél megállt nálunk, nem tudom, mi lesz a további sorsa, de ő még eszméletlen jó.

      Törlés
    2. Reynolds elvileg a Deltánál van, de tudjuk, az ő kiadási terveik milyenek - mint a magyar népmese: hol volt, hol nem volt.:)

      Törlés
    3. én még ott tartok, hogy HA lemond reynoldsról a szandi, akkor esetleg lehet róla szó. mondjuk ők olyanok, hogy lyukat beszélnek az ember hasába, aztán végül már azt is elfelejted, amit kérdeztél, nemhogy infót tudj meg bármiről is.

      Törlés
    4. Asszem, nem a Jelenések terét folytatnák, hanem belekezdenének egy másik sorozatba. Nem túl gyümölcsöző ez a fajta információcsepegtetés, inkább akkor kellene szólni, amikor már a szerkesztő megy át a könyvön, akkor tuti, hogy megjelenik néhány hónapon belül, így csak felkúrják a rajongók agyát.:)

      Törlés
    5. az a baj, hogy náluk folyamatos vándorlás van, szigorúság meg semmi. az, hogy ott a szerkesztőnél valami, még nem jelenti azt, hogy nem lesz nála még két év múlva is. amit szerencsétlen istár hajójával műveltek, egyenesen röhejes.
      szóval nem tudom, mennyire járunk jól, ha a DVnél fog kikötni. szeretem őket, de sok sebtől véreznek.

      Törlés
    6. Főleg attól, hogy szinte nagyiparban akarják kiadni a könyveket - évente 100-120 cím, minek? A szöveggondozás meg sok esetben csapnivaló. "Kegyes keblek" az epikus borítóval *irónia* megajándékozott Dave Duncan-könyvben. Marketing közben nulla, a keménymag pedig kivárja a nagy akciót, és megveszi azt a 10-15 könyvet, ami érdekli

      Törlés
    7. ezen én is csak pislogni szoktam, amikor belebegtetik ezt a 100 feletti számot, és láthatóan nem bírnak vele. utána meg nem győznek magyarázkodni.
      az e-könyves részlegre évek óta nem bírtak egy épkézláb embert tenni például.
      és ahhoz képest, hogy mennyit ülnek a könyveken, tényleg csapnivaló munkát adnak ki a kezükből. a júdás elszabadulra eddig mindenki panaszkodott, fogalmam sincs, hányadik fordítónál/szerkesztőnél állapodott meg végül, de meg is látszik a könyvön. nekem simán elvették tőle a kedvem.

      Törlés
    8. Azt csodálom, hogy még működik az a kiadó, nem értem, mit akarnak ezzel az üzletpolitikával elérni.

      Törlés
  3. Nagyon más ám idegen nyelven olvasni. Imádom a hardcore sci-fit pl. Greg Egan Diaszpórája is beszippantott, lenyűgözött. Nagyon jó lett a magyarra ültetése. Nem mondom, hogy nem jó az angolom, de ahhoz, hogy egy egani könyvet élvezni tudjak ... hát nem tudom. Ezekhez, szinte anyanyelvi szinten kell tudni az adott nyelvet.

    Carrigerrel viszont, nincs gond, de pl. a Draculát is angolul olvastam. Baromi jó, régies kifejezéseket lehet belőle tanulni. Minden esetre, annak jobban örülnék, ha az igényes, jó sci-fik jönnének magyar nyelven. És nem a régi nagyokra gondolok, hanem a kortárs írókra. És jöhetnének a japánok is; Ito Harmóniája nagyon ütős volt. Mangát, simán olvasok japánul, de sci-fit vagy akár Murakamit ... az azért már húzós. Egy kicsit talán vicces, de kínaiul könnyebb olvasni :)

    Egyébként, én sem érzem magam hátrányos helyzetben, főleg, hogy rengeteg olyan könyv van még a szüleim polcán, amihez hozzá sem tudtam szagolni időhiány miatt :/

    Eddig, én sem szavaztam olyanra, amit nem olvastam. Idén, megtörtem ezt a hagyományt és ha volt a listán ismert, esetleg kedvenc írom, de még az adott könyvet nem olvastam, akkor is rá szavaztam :) Egy kis részrehajlás, de szerintem, belefér :)

    Köszi a fumaxos ajánlást, akkor elkezdem őket nézegetni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, tényleg vicces, nem tudom elképzelni, hogy kínaiul könnyű lenne bármit is csinálni, nemhogy olvasni. :D
      meg én se kezdek bele akármibe angolul. a kis lájtosak jöhetnek, de egy sci-fibe már nem fogok bele.

      szerintem is sokkal izgalmasabbak a mai írók, mint a régiek. egészen más dolgok foglalkoztatják manapság az embereket, mint 30 éve, ezért is nem értem, hogy miért is hiányolja bárki azokat, amik végül nem kerültek el hozzánk akkor, régen. sztem már jócskán túlhaladtuk azokat a könyveket.

      Törlés
  4. Egyébként azért hasonlítottam össze a kívánságlistámat a többi toplistával, hogy ti is ezt tegyétek (vagy a várólistát, éppen olvasottakat stb.), nem mértéknek neveztem ki magam vagy ilyesmi.:))
    Nekem van egy Arany-Zichy kötetem, de nem régi, nagy alakú kiadás. Azokat egyszer láttam egy kupacban egy Múzeum körúti antikban, kicsit fáj, hogy nem vettem meg őket, elég borsos áruk volt.
    Ezt a macskás képregényt megnézem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jó volt, hogy össze kellett hasonlítani, különben sose veszem észre a blacksadet. :D nagyon jó, nem is gondoltam volna.

      baromi drágák ezek az illusztrált kiadások, de ez legalább érték lesz még pár évtized múlva is.

      Törlés
    2. ja, és azért a te listád hoztam viszonyítási pontként, mert olyan szépen kigyűjtötted a népszerűeket.

      Törlés
    3. Nagyon felcsigázott a Blacksad.:) Persze, elég borsos az ára, de képregényeknél és az illusztrált kiadásoknál nem az oldalszámot kell nézni, és van egy olyan érzésem, hogy ezeknél nem lehet annyit spórolni az anyagon, mint egy csupa betű regénynél.

      Kicsit félreérthető voltam ezek szerint - az én-én, a saját kívánságlistámról beszéltem, hogy ahhoz nem lett volna muszáj viszonyítani a sajátotokat.:) Kíváncsi voltam, mennyire lesz éles a kontraszt a saját érdeklődési körünk és a "tömegízlés" között. Mondjuk, nem lepődtem meg, hogy hiába más mondjuk a mi ízlésünk (a tiéd és az enyém), totál más lesz, mint mondjuk a Libris lista.:D

      Törlés
    4. igen, valszeg tök más kiadási mód kell egy szimpla könyvnek, mint egy ilyen képregénynek, szóval végülis nem csodálom, hogy ennyibe kerül, csak én elvből nem adok ennyit pár lapért. (tudod, mint ahogy egy könyvet se vesz az ember, mert a könyvvásárlás az kettőnél kezdődik. :D)

      én is tuti biztos voltam benne, hogy az általam olvasott bloggerek és a sikerlisták között óriási lesz a szakadék, különben nem is olvasnám őket. :D
      nekem most tényleg csak ezek tűntek fel, amiket itt felsoroltam, a képregény, a túlélőkönyv, és hát az illusztrált Aranyra vágyom nagyon. asszem, sose lesz a sikerlisták élén szegény.

      Törlés
    5. na, képesítettem a kívánságlistám végül.
      hát, nagyon eltér a boltok sikerlistájától. :D

      Törlés
    6. Nagyon hektikusan vásárolok mostanában.:D Van még egy 35%-os book24 kuponunk, abból tuti megveszem az Aranypintyet, ha lesz náluk, a Zafónt, meg még fene tudja, mit.
      Áh, az Arany-Zichy már szinte gyűjtőknek való, bár mostanában nagyon divatosak az illusztrált kötetek. Nekem van Világszép Vasziliszám, olyan büszke vagyok rá.:D
      A Live by Night nekem is kell, a The Goblin Emperort meg asszem megkapja V. karácsonyra valakitől. Remélem, jó lesz, nálam nagyon bukdácsol a Gabo SFF.

      Törlés
    7. Hány beszerzéssel fogsz végezni, Amadea? :D

      Törlés
    8. Fingom nincs.:P Ötven alatt maradok.

      Törlés