2013/03/21

Garcia ~ Stohl - Beautiful Creatures * Lenyűgöző teremtmények

Gatlinban felbolydul az élet. Ethan furcsákat álmodik, szinte már teljesen élethűeket, főleg, hogy egy ilyen álom után hol sarasan, hogy vizesen ébred, és később már ébren is megjelentek a látomások. Egy lány, akivel együtt zuhan, de képtelen elkapni, és nem látja az arcát, csak sejti, milyen lehet.
Iskolakezdésre megjelenik a kisvárosban Macon Ravenwood unokahúga, Lena, akiben Ethan azonnal felismeri az álombéli lányt, és akivel jóban lesz, bár neki ebből több a kára, mint a haszna. Lena különös lány: eleve másképpen öltözik, mint azt a kisvárosi népség elvárja, másképpen gondolkodik, és van benne valami furcsa, ami akkor is elijesztene mindenkit a közeléből, ha nem lenne a viselkedése is különös. Magába forduló, magányos lány egy olyan családban, akiket ismeretlenül is elítélt a közvélemény, és saját bevallása szerint egyébként is mindenki bolond. Nagybátyját, az öreg Ravenwoodot lassan már 15 éve nem látták kimozdulni otthonából, és mindenkit óva intenek tőle, hogy akárcsak a háza közelébe merészkedjen.
Ethant persze nem lehet visszatartani; nem kell hozzá sok idő, és fülig beleszeret Lenába, amikor csak lehet, együtt van vele, képes még az otthonában is meglátogatni, még a furcsa család és az örökké változó ház sem riasztja vissza, ahol Konyha csinálja a vacsorát, és megsértődik, ha nem esznek eleget.
Lena nagyon nehezen engedi közel magához a fiút, bár ő az egyetlen, akiből Gaitlinban erőt meríthet, de aztán lassan megnyílik Ethan előtt. Mesél a családjáról, kinek milyen képességei vannak, és mivel hamarosan, 5 hónapon belül betölti a 16-ot, az is kiderül majd, mi lesz az ő sorsa. Marad a Fényhozók között, vagy átáll a Sötét oldalra. Bármi is fog történni, az nem az ő döntése lesz.

Általában a legkülöncebbek közösítik ki a többi különcöt. Gondolom, a kisvárosiak nem feltétlen látják, hogy nem általános az, hogy minden ház falán családfa lóg, ami egy nagyon bájos dolog lenne, ha nem lennének rajta ignorálva a kellemetlen múltú családtagok. De ez cseppet sem zavarja őket, amikor azt kell kivetniük maguk közül, aki az ő torz mércéjük szerint más.
A könyv alapvetően kliséhalmaz. Mint ahogyan azt az amcsi ifjúsági regényekben megszokhattuk, itt is van suli üdvöskéje a holdudvarával, aki az egész bagázs életét irányítja. Ha felhúzza az orrát valakire, annak ott meszeltek, és ha rossz a kedve, még az időjárás is alkalmazkodik.
A fiú-lány kapcsolat, és annak nehézségei szintén általános, itt annyi a különbség, hogy fiúszemszögből követhetjük az eseményeket. Ez szinte már felüdülés a sok szerelmes tinilányos gondolatok után, egy fiú azért mégsem csak azzal van elfoglalva, hogy jaj, mit is vegyen fel, vagy jól áll-e a haja.
Történnek Baljós Események, és van, aki azokban teljesen kiigazodik: a babonák (amik egyébként megalapozottak) és Amma, aki igyekszik nevelt fiát megóvni minden bajtól, de hiába.
Hatalmas meglepetések senkit nem fognak érni, bár én azért mindent nem tudtam előre kitalálni. Nekem pl. eleinte meggyőződésem volt, hogy Boo, a kutya, az Macon, de nem, pedig majdnem. Tetszettek a családtagok képességei, még ha csak futólag ismerhettem is meg őket. A legjobb Del nénié volt, aki kicsit bele is őrült, hogy egyszerre látja ugyanazt a helyet több idősíkban, így sose tudja, mikor is van éppen.
Marian, Ethen halott anyjának barátnője könyvtáros, de nem csak a Halandóké, hanem az Igézőké is.
A jó és a gonosz harcának tipikus megjelenési formái itt is megtalálhatóak, egyrészt a sötétség és a világosság huzavonája, másrészt a mágiával rendelkezőket és a halandó lényeket is van, aki védelmezze.
Ettől a sok általános elemtől függetlenül is élmény volt olvasni, mert bár eléggé rányomja a bélyegét a könyvre, hogy fiataloknak íródott, tiniproblémákkal, beilleszkedési zavarokkal és szerelemmel, a körítés szerencsére kiemelkedik ebből a kliséhalomból, köszönhetően néhány felnőttnek: a három öreg hölgynek (akik nagyon viccesek), Mariannak, Ammának és Maconnek, meg a Háznak és a brossnak, ami a látomásokat okozza, szóval minden olyan apróságnak, ami kívül esik a tinitémákon. Azt hiszem, sok ilyen könyvet kell ahhoz olvasnia, hogy bárkit is zavarni kezdjenek a klisék, de ha egyébként nem sok YA járt még a kezetekben, egyáltalán nem lesz feltűnő. Kerestem is, hogy melyik könyveket is tudnám párhuzamba állítani a BC-vel, de nem találtam, legalábbis nem jut eszembe egy sem, amikben hasonlóan történnének az események, hasonló karakterekkel.
Tényleg élvezet olvasni, bár arra azért kíváncsi vagyok, a film fog-e majd hozzátenni az élményhez. A Ravenwood-ház nagyon érdekel, elbűvölő volt a könyvben, na meg a könyvtár, és a látomások is, meg a gráciák... Nekem nincs bajom ezzel a sorozattal, sőt. Igazi gótikus feeling, gótikus szereplőkkel. Nem is értem, miért kerülte el eddig a figyelmemet.


8 megjegyzés:

  1. Megdöbbentően nagyon felcsillagoztad. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. megdöbbentő lenne? sztem nem, én nagyon élveztem.:)
      túl sok hibája nincs a tinirinyán kívül, de az se olyan vészes.

      Törlés
  2. No, hát még mindig nem tudom. A filmet megnéztem, teljesen véletlenül :D , és meglepő módon még tetszett is, de engem elriasztanak a YA klisék, no meg nem is igen szeretem ezt a kategóriát. Azt hiszem, maradok a filmeknél, és elolvasom a bejegyzéseidet. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem tudom, mennyivel másabb a film, mint a könyv, még nem láttam. igazából csak a tinirész klisés, maga a történet egyáltalán nem az, és egészen élvezhetően olvad össze a kettő.

      Törlés
  3. Én viszonylag rövid idő alatt elolvastam, mert éppen ráértem átrágni magam, a filmelőzetes pedig felkeltette az érdeklődésem. Moziban azóta nem voltam, friss egyébként is az élmény, de lényegében nem sok problémám volt vele. De nagyon pozitívat sem tudok róla mondani. Azt hiszem kinőttem már az ilyen "tiniszerelmes" könyvekből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez érdekes, mert én ezt a tiniszerelmet alig vettem észre, sokkal jobban lekötöttek a titkok meg a képességek.
      oké, kikerülni se lehetett, de nem is zavart.

      Törlés
  4. Nem tudom, engem annyira nem vonz sem a könyv, sem a film, pedig én azért szeretem az YA románcokat is, de első ránézésre nem szimpik a szereplők :P
    ( Olyan vagyok. )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sokáig engem sem érdekelt, sőt, mikor kézbe vettem, azt se tudtam, mire számítsak, de annyira megtetszett a moziplakát, hogy mondom, nekem ezt előtte el kell olvasni.
      a csajt egyébként eltalálták, de a kiscsávót nagyon nem, és Macon sem tetszik, szal lehet, hogy meg se nézem.

      Törlés