2014/10/15

Georgina Kincaid, a szukkubusz, és az a mostoha urban fantasy



Georgina Kincaid, a gyönyörű könyvesbolti eladónő látszólag mindennapi életet él Seattle-ben. Reggelente a macskájával játszik, napközben elbűvölően csacsog a vásárlókkal, este pedig táncórákat ad barátainak, vagy éppen valamelyik környékbeli banda koncertjén lóg. Legjobb barátai két vámpír és egy kisördög. Ja, igen, ő maga pedig szukkubusz. Férfifaló, alakváltó démon, aki áldozatai gyönyöre közben elszívja életerejüket, s lelküket a kárhozat felé taszítja. Nem ma kezdte a pályát, mintegy 1600 éve, 16 évesen adta el a lelkét a halhatatlanságért, azóta csábítja a hímnemű halandókat, főnökei legnagyobb megelégedésére.
A hangulatos estéket azonban egy gyilkos zavarja meg, aki a halhatatlanokat vette célba, és aki ráadásul szerelmes vallomásnak szánt levelekkel bombázza Georginát. Angyalok, démonok, vámpírok és más különös lények bukkannak fel, és bár a pokol és a mennyek harca folyamatos, az örökkévalóknak ez meg sem kottyan.

A második rész fülszövege, keményen spoileres, úgyhogy ne olvassátok el. Na, nem mintha olyan hatalmas meglepetéseket tudna okoznia  történet, csak tudjátok, a szűz könyv mindig felfedezésre vár, ne rontsuk el az élményt, hogy már előre tudunk mindent.
Igazából a posztnak az is lehetne a címe, hogy miért mellőzik manapság a kiadók az urban fantasyt? Nem mintha tudnám rá a választ, de sztem a kiadók sem. Kiadnak két részt, aztán kész, ennyi. Mi meg csak nézünk, hogy ezt meg akkor minek? Mert ha csak egy vagy két ilyen sorozat maradt volna félbe (negyedbe, tizedbe), azt mondanám, hogy na, hát mellényúltak. De tendencia, hogy két rész után ne is várjunk többet. (Mondjuk úgy általában ez a sorsa az összes sorozatnak bizonyos kiadóknál, kivétel nélkül.)
Szegény Georgina is így járt, pedig még Török Krisztina is remekelt, akinek pedig nem szeretem a fordításait. Nagyon jól át tudta venni a laza és humoros stílust,és még vicces is volt.
Kellett is, mert az első rész remek volt. Pörgött, izgi volt, jó volt a történet egy csomó érdekes szereplővel.
A második részt viszont ehhez képest untam. Az első rész jófej szereplői mellőzve lettek, aki meg jött helyette, Bastien, Georgina régi játszótársa, egy seggfej volt. Ráadásul semmi érdekesebb nincs abban, ha egy fapinát akar elcsábítani egy kiégett inkubusz. Ettől függetlenül szerencsére ez is vicces volt, de ez inkább csak Georgina karakterének volt köszönhető. Nagyon megszerettem, jó fej, és érdekes, és minden tulajdonsága megvan, amiért urban fantasyt érdemes olvasni. A történet meg olyan, amilyen, ez van.
Mivel incubus meg succubus, azt azért megjegyzem, hogy az első könyv szex nélkül telt, a másodikban már egy kicsit merészebb volt Mead, de nem vitte túlzásba, nem ekörül forog a történet.

Mivel magyarul nincs több rész, egyelőre én itt rá is hagyom.

12 megjegyzés:

  1. Szia!
    Történelmiről írsz recenziót? Ha igen, itt válaszolj légyszi: profundis54@gmail.com
    http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=08030F2F4C2F2666081D6EDBMGCUMPXIIDHUKLSBBQLBFDNDPDUCJZCYZMUFXBHSP9B4F395EA3C3F010D2D066510FEBD7B59E04C2FD764DB5D30B95CF2DFC675BBAD036600AD2A8F8435&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=&SrcField=sf&SrcCategory=A8J&CategoryID=A8J&BookID=737820&GotoBook=True&Price=&CBStock=Checked&CBDiscount=&LastDays=20&navsource=kategoria

    VálaszTörlés
  2. Lenyelte a link javát! Regényem: Urbánszki - Vérszagra gyűl, Gold Book Kiadó, link az Alekszandra webfelületén.

    VálaszTörlés
  3. Nima, szerintem nem mellőzik, éppenhogy túltolják, de még ráadásul Béla is mind, és egyformán Bélák, de nagyon, mind lusta, nem erőlteti meg magát tisztességes aranymosással, csak veszik át, ami kint sikeres volt, meg ami messziről sötétben hasonlít egy sikeres sorozatra, az jöhet, de nem nézik, mennyit bír el egyformából egyszerre a piac. Ha nem egyszerre kezdik el mercy Thompsonnal és a Vérvonalakkal együtt, kijött volna azóta mind a hat rész.... hagyták volna a Vérvonalakat sorsára, vagy kell a kmk-nak, vagy sem, szamarak.
    Nem bírják felfogni egyrészt, hogy még mindig nem vagyunk amerikaiak, az ízlésünk is más és azt is hamar megunjuk, hogy nincsenek önálló könyvek, csak sorozatok.
    Mondjatok légyszi egy igazán faja urban fantasyt, ami önálló kötet, mondjuk a Zoo Cityn kívül! vagy akár európai ízlésnek megfelelő sorozatot, egye fene, mondjuk a napernyő protektorátuson meg az Őrség -sorozaton kívül. De hát a magyar kiadók lusta cicák, aztán ez nekünk sem jó, de a jelek szerint nekik sem igazán, de azért maradnak lusta cicák.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát ja, én is mindig morgok, hogy minden csak sorozat, és sokszor csak nyújtják a nagy semmit, de ez nem csak az uf-re igaz. nézd meg ken follett újabb könyveit. régebben tudott tisztességes, elejétől a végéig tartó egyetlen kötetet írni. aztán rájött, hogy hát lehet ebből sorozat is, aztán meg lehet nézni az évszázad trilógiát: egy kötet több mint egy kiló, ebből van három, és kitesz hat normál kötet. mintha nem tudnák, hol a határ.
      a másik meg, hogy uf-en belül meg pont jó, ha sorozat valami, mert gyorsan le lehet nyomni egy-egy részt, és ha jó, tényleg öröm jó sokáig olvasni az újabb részeket. namost ez az, amiből a magyar olvasónak már nem jut.

      de egyébként nem lenne baj, hogy ezek az uf-ek egymás mellett jönnek ki, az viszont, hogy kicsi a magyar piac, nagyobb gond lehet, amikor a bevételt számolgatják. már unásig kidumáltuk, hogy nincs lóvéja a népnek annyi könyvre, amit olvasna, így szelektál, óhatatlan, hogy áldozatul esik a kijött címek nagyobb része.

      meg nem egy helyről hallottam már, hogy a magyar piac siker szempontjából kiszámíthatatlan. közel sem biztos, hogy siker lesz nálunk is, ami kinn az, viszont gyengébb könyvek akár be is futhatnak. lásd cassandra clare, amit Kamper fordítása tesz élvezhetővé.
      ha sok pénzem lesz, csinálok egy kiadók, és reszkírozunk, oké? voinovval fogjuk kezdeni az emberek tesztelését. :D

      Törlés
    2. Klafa, nekem úgyis régi álmom egy Csontos Szigfrid Könyv- és Csokibolt, össze tudnánk dolgozni! :D

      Törlés
    3. mindenkinek lehet majd egy kívánsága. még ha csak magunknak is jelenik meg. :D

      Törlés
  4. meg az is eszembe jutott, hogy nem könnyű a kedvünkre tenni. egy-egy gyengébb kötetnél simán ráhagyjuk a sorit, hiába lesz esetleg jobb. mert ugye mitől lenne, kérdezzük.

    VálaszTörlés
  5. No, végre elolvastam a posztod, és tök jó! Mármint nem ezen lepődtem meg, hanem hogy valószínű tényleg nekem is tetszene a könyv. micsoda szégyen, hallod, én eddig azt sem tudtam mi az hogy szukkubusz meg inkubusz o.O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azért annyira nincs benne a köztudatban, nem jön velünk szembe minden sarkon egy inkubus. (bár sokkal békésebb lenne a világ, ha sok nő többet élvezne. :D)
      anno pedig posztoltunk a lényekről néhányan:
      http://kemenyfedel.blogspot.hu/search/label/szukkubusz
      (az alsó kettő)

      Törlés
    2. Igen, hát izé, ezeket azt hiszem nem olvastam, vagy csak lyukas a memóriám :)

      Törlés
    3. Ja és igen, boldogabb lenne az életünk, ha a fapinákat megszexelnék.

      Törlés