2012/03/05

A succubusokról II.

Folytatván az előző posztot:

A succubusok álmukban látogatják meg áldozatukat, hogy érzékeikre hatva uralmuk alá hajtsák az embert. Az energiájukból táplálkoznak, és mindig olyan alakot vesznek fel, ami igen tetszetős az álmodónak, de az lenne bármilyen halandónak.

Nevezhető lenne mindez talán lidércnyomásnak is, hiszen az áldozat nem ura testének, olyan dolgokat lát és hall, ami nincs is ott, és orvosilag is dokumentálható tüneteket idéz elő, mint a halálfélelem, vagy a mellkasi nyomás. Ennek népi megfelelője az, amikor a démon az ember mellkasára ül, és olyan hatással van rá, hogy mozdulni sem bír, miközben halálfélelem járja át.
A köznyelvben ugyan a boszorkányok elkülönülnek a succubusuktól, bár a nyelvi forma szerint mégiscsak hasonlóak valamennyire. A boszorkány szó ugyanis az ótörök baszargan szóból származtatható, aminek a szótöve a ’basz’ annyit jelent, hogy nyomni. „A boszorkány tehát eredetileg olyan lény volt, aki a babonás hit szerint rátelepszik az alvó ember mellére, megnyomja, és ezzel kínzó álmokat idéz elő.” Mondja a wikipédia.

Az előző részben láthattuk, hogy létük több száz évre visszamenőleg dokumentált, megjelennek irodalmi és vallási művekben, de jelen korunkban is érdekes témának tűnik a vállalkozó kedvű alkotóknak.
Mivel a konkrét megjelenési forma nincs igazán rögzítve, és nem is fordulnak elő túl gyakran a népi babonákon kívül, az alkotók szinte szabad kezet kaphatnak, hogy milyen tulajdonsággal ruházzák fel a succubust. Így aztán előfordulhat, hogy női vámpírként ábrázolják őket, ami átvitt értelemben akár igaz is lehetne, hiszen az embert szipolyozzák, csak a klasszikus vámpírokkal ellentétben, akik mindezt a vérért teszik, a succubusok az érzelmekből táplálkoznak.

A mostanában futó Lost Girl c. sorozat főszereplője egy ember alakban létező succubus, aki igyekszik leküzdeni az önmagában rejlő gyilkos hajlamot, hiszen ha valakivel szexuális kapcsolatot létesít, nem csak az energiáját szívja el, hanem az életerejét is a magáévá teszi. A sorozatban szereplő doktornő szerint ez a képesség kordában tartható, és ahogyan a vámpíroknak is meg kell tanulniuk, mikor hagyják abba a vérszívást, hogy ne öljék meg áldozatukat, ugyanezt ő is meg tudná tenni. Azt hiszem, senkit nem fog meglepni a tény, hogy a sorozatban szereplő succubus lánynak mindegy, hogy lány-e vagy fiú, bárkiben képes felszabadítani a szexuális energiákat.

A kutatás alapján úgy látom, hogy a succubus lét lényege szorosan összefügg a szexualitással és az erotikával, a vággyal és a konkrét aktussal, és ez elég tág teret ad nem csak a fantáziának, de a művészi megvalósításnak is, legyen szó irodalomról vagy filmről. A téma adja magát, hogy bármit ki lehessen hozni belőle úgy, hogy az még ízléses legyen, de átadja a lényeget, ezért nagyon kíváncsi vagyok, Mead milyen formába önti az ő succubusát, Georgina Kincaid-et.


1 megjegyzés:

  1. Hàt ez valami fantasztikus mik derülnek ki :) imàdom az ilyen történe
    teket ;)

    VálaszTörlés