2013/09/06

Még egy utolsó, aztán részemről ennyi

Mivel tőlem indult a dolog, úgy érzem, kötelességem, hogy a molyos tálalásra reagáljak, főleg, mivel ott már nem szólhatunk hozzá, és a kommenteket látva nem kicsit félre lettek tájékoztatva az eseményeket illetően, akik csak azt olvashatják. Hangsúlyozom, ott nincs már lehetőségünk reagálni semmire. Tetszik, nem tetszik, így blogra hozom, és így mindenki mindent látni fog egyben.

A molyos állásfoglalás:

Másfél éve, amikor belecsöppentem az adminisztrátorok csapatába, számomra az volt a legmegdöbbentőbb, hogy @Bence – aki ezt az egész oldalt a saját szabadidejéből és zsebéből működteti és fejleszti, mintegy hobbiként – mennyi időt tölt el azzal, hogy miként lehetne a Molyról, a Molyon dolgozó emberekről vagy épp az ő személyéről terjedő hazugságoknak gátat szabni. Kérdezhetnétek, minek ezeknek gátat szabni, hiszen vannak emberek, akik úgy veszik ezt, hogy a rossz reklám is reklám. Nekünk a Moly viszont inkább szívügy, mint üzlet, ezért nem tudunk a rágalmazásokra így tekinteni.
A tapasztalataink azt mutatják, könnyű megfeledkezni arról, hogy a Molyt is emberek működtetik. Amikor valaki mindenféle valós alap nélkül hazugnak nevezi a Molyt, akár kollektíven, akár valamelyik moderátort vagy adminisztrátort, akkor valójában épp egy őérte dolgozó ember becsületébe gázol bele.
Az ilyen rágalmak és a felszámolásuk rengeteg hasznos időnket és energiánkat felemésztette már, és egyszer és mindenkorra szeretnénk, ha megszűnnének. Rengeteg jó ötletet kaptunk már, hogyan lehetne a Moly még klasszabb hely, miket lehetne fejleszteni, javítani és a felszabaduló időt szívünk szerint ezzel töltenénk.
Ennek érdekében többféle moderációval is próbálkoztunk már, és a mostani rendszer remekül be is vált az olyan tagoknál, akik amúgy szeretik a Molyt, csak nehezen illeszkednek be, mert például olyan környezetben nőttek fel, ahol a káromkodás vagy a rasszizmus megengedett, sőt elvárt.
Azonban meglepő módon vannak olyan emberek is a Molyon, akik nem szeretik az oldalt, vagy nem értenek egyet az itteni szabályokkal, mégis naponta használják, anélkül, hogy kérnék, változtassunk, vagy elfogadnák, hogy bizonyos dolgokon nem fogunk. Az ilyen emberekkel nehéz bármit is kezdeni, mert nem is akarnak beilleszkedni, hiszen egy olyan oldalon vannak, ami nem elfogadható számukra, és ezt minduntalan ki is nyilvánítják.
Persze tudjuk, hogy a Molyt szapulni nagyon megtérül, hiszen egy blogger legalább tízszer annyi kommentre számíthat, mintha egy könyvről írna. És ez sajnos úgy működik, mint a drogok: aki egyszer így tesz, utána már vágyni fog a nagy figyelemre.
Tegnap írtunk öt levelet öt tagnak, akik arról beszélgettek, mennyire nem szeretik a Molyt, miért nem törlik még magukat, milyen hazug társaság is vagyunk. Az ilyen hozzáállás nem összeegyeztethető a molyos tagsággal. Kértük, hogy ha szeretnék megbeszélni az őket ért sérelmeket, vegyék fel velünk a kapcsolatot, azonban sajnos nem kaptunk konstruktív választ egyikőjüktől sem. A levél azt is tartalmazta, hogy ha továbbra is olyan viselkedést tanúsítanak, amivel azt támasztják alá, hogy ők nem is akarnak beilleszkedni a Moly közösségébe, profiljukat törölni fogjuk az oldalról, miután lementették a számukra fontos tartalmaikat. Őszintén sajnáljuk azoknak a molyoknak a veszteségét, akik jó barátságban vannak velük, és hiányolni fogják őket az oldalról, ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy a jó barátságok a Moly nélkül is megmaradnak.
Sajnos be kell látnunk, hogy véges a mi időnk is, és a továbbiakban nem akarunk olyan emberekért hobbiból és szeretetből dolgozni, akik örülnek, ha árthatnak nekünk. Ellenük pedig pláne nem.
Aki szereti a Molyt, annak köszönjük. Örülünk, hogy itt vagytok és részesei vagytok a legjobb magyar könyves projektnek.
Aki nem szereti a Molyt, az is normális érzés. Nem mindenki szereti ugyanazt. Írja meg nekünk, hogy miért, és ha tudunk rajta változtatni, változtatunk és minden rendben lesz. Ha nem tudunk rajta változtatni (ahogy például nem fogunk változtatni azon, hogy a politizálás tiltott dolog az oldalon), akkor vagy elfogadja a Molyt olyannak, amilyen, vagy nem. Aki elfogadja az oldalt, az ne rágalmazza, és ez nekünk éppen elég. Aki nem fogadja el, és kényszert érez rá, hogy minduntalan panaszkodjon róla, és valótlanságokat állítson az oldalról vagy a készítőiről, az ne használja.
Kérdezzetek, ha van kérdés.        by imma


No, az a helyzet, hogy nem minden igaz így.
Nem vitatom el az első néhány sort. Nyilván saját időből, saját (eleinte) saját pénzből létrehozni egy ilyen oldalt, nem volt kis dolog. Emlékszem, ott voltam. Arra is emlékszem, amikor körbekommentelték a blogokat, hogy segítsük terjeszteni az oldal hírét. Megtettük.
Azóta van kemény pénzekért megvásárolható PRO-tagság, amivel élnek is elég sokan. Hogy mire elég, engem nem túlzottan érdekel, de nyilván pénzen sok minden megvásárolható.
Az teljesen konkrétan igaz, hogy rengeteg jó ötletet kaptak, mivel lehetne még feldobni a molyt. A töredékével éltek, a nagy részét figyelmen kívül hagyták. Nyilván a priorotási sorrendet az határozza meg, aki az oldalt szerkeszti, de nagyon sokan kaptak nagyon sok esetben érdekes választ egy felmerülő problémájukra: "ne itt kérdezd, hanem a másik topicban." Ennyi volt a problémamegoldás.

"Ennek érdekében többféle moderációval is próbálkoztunk már, és a mostani rendszer remekül be is vált az olyan tagoknál, akik amúgy szeretik a Molyt, csak nehezen illeszkednek be, mert például olyan környezetben nőttek fel, ahol a káromkodás vagy a rasszizmus megengedett, sőt elvárt."
Hú, ez egy érdekes mondat. És érdekes szellemiséget takar. Hogy hogyan jön ez a mi esetünkhöz, azt el nem tudom képzelni, de azok a rasszista molyok, akik káromkodásokkal tarkították a könyves értékeléseiket és a karcaikat, biztosan hálásak. Részemről nem érdekel, ki hogy kezeli a rasszizmust, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy az a biztos, ha senki nem ír ilyesmit, ezt ugyanis nem illik toreláni. Nem zsidózunk, nem cigányozunk, ha valakit érdekel, miért nem, majd arról is írok posztot.
A mi esetünkben erről szó sincs.

Aztán a következő csodás meglátás, hogy egy-egy molyszapuló poszttal egekben a látogatottság. Ez csak részben igaz. Egyrészt majdnem egy éve írtam a molyról egy másik posztot, az messze elmarad látogatottságban a leglátogatottabb könyves bejegyzésemtől. Egyébként meg én nem szeretek szemetelni a blogomra, max ha nincs más lehetőségem. A moly pedig nem ad felületet a véleménynyilvánításhoz, csakis akkor, ha azzal senki nem megy szembe a tömegízléssel és tömeggondolkodással.

Egy helyes megállapítás: vannak, akik nem szeretik az oldalt, mégis használják. Így van. És? mi ezzel a probléma? Én utálom a facebookot is, aztán mégis ott vagyok. Utálok csekket is fizetni, aztán mégis kell. Az élet teli van nemszeretem dolgokkal, amikkel meg kell békülnünk, mert egyébként nyugodtan fel is akaszthatnánk magunkat az első fára. És igen, én tudomásul veszem, hogy olykor én vagyok a nemszeretem tényező, és mégis létezni kell velem. Nem szerethet mindenki mindenkit, mert az már nemromális. És nem építő.
Az, hogy molyon kívül hogy viselkedem, nem kellene, hogy bárhol máshol is téma legyen azon kívül, ahol épp vagyok. A molyon már nagyon nagyon rég szóltam bármi lázítót, nem volt ellenvéleményem, nem kötöttem bele senkibe, nem kritizáltam az oldalt, (a diktatúrás posztomban kiírtam, amit gondoltam), az meg, hogy a blogomon mit írok, maradjon az én magánügyem. Nonszensz erre hivatkozni. Olyan, mintha a főnököm azért vonna le a fizetésemből, mert nem mosogattam el.
Az meg pláne nonszensz, hogy bárkit is amiatt szankcionáljanak, amiket nálam írt. Vagy bárhol másutt, mert ez innentől kezdve bárkivel megeshet. Elég egy rossz helyen elejtett félreérthető félmondat, és annyi. (ez lenne a lázítás a moly szerint, pedig ez nem más, csak helyzetfelismerés.)
Már írtam facebookon is nekik, hogy részemről nem szeretnék egy olyan szellemiséggel rendelkező oldal tagja lenni, aki ezt a fajta problémamegoldó módszert normálisnak és követendőnek tartja, így nem láttam értelmét reagálni a levelükre. Karcokat töröltek, blogbejegyzéseket tüntettek el szem elől, csak hogy a vitának  és a többieket ért igazságtalanságnak (nálam lévő komment miatti törlés), ne legyen semmilyen nyoma.
Az meg elég vicces, hogy töröltem magam elvileg, gyakorlatilag meg még mindig nem. Megint megfosztottak attól, hogy én dönthessek. Ejnye.

De igaz, a barátságok a molyon kívül is megmaradnak, főleg, mivel soha nem korlátozódtak a molyra. Azt hiszem, ez egy nagyon fontos dolog ebben az esetben. Ugyanis azzal a döntésemmel, hogy nem kívánok a közösség tagja lenni ilyen feltételek és ilyen szellemiség mellett, együtt jár azzal, hogy a csak molyra épülő kapcsolataim meg fognak szűnni. Ez sajnálatos, de törvényszerű.

"örülnek, ha árthatnak nekünk" - ez azért magyarázatra szorulna. Mivel ártunk? Hogy egy megtörtént eseményt, (képekkel tudom alátámasztani kérem, előrelátó vagyok :), a nyilvánosság elé tárva megbeszéljük, hogy mi is történt? Ha ezzel árt bárki is egy oldalnak, ott hatalmas gondok vannak. Igen, történtek dolgok, van róla véleményünk, és mivel ott nem lehet ezt kitárgyalni, hát megtesszük máshol. Aki ezt nem tudja elfogadni, az ne olvasson inkább semmit a neten.
Írjam meg, hogy mi a baj? Nem volt egyértelmű? Szerintem az volt. Akarnak változtatni? A tiltó levélben egyértelműen kifejtették, hogy nekik így jó az irányelv is, és a szabályzat is, azon nem fognak változtatni. Akkor miről beszélünk?
Hosszú hónapokon keresztül könyörögtem, hogy legalább egy alternatív színsablon legyen, hogy ne ezt a gyomorforgató bilikéket kelljen nézegetni. Semmi reakció. Mert nem lényeges. És még ezer másik felhasználó ezeregy másik dolga sem volt lényeges. A sablonszín lópikula a molyos felületen kívüli mondatok és vélemények miatti kitiltáshoz képest.
Beszélgessünk? Hát beszélgessünk.

119 megjegyzés:

  1. Hát, jobban jártak volna, ha ezt közzé sem teszik, de a kérdéseinkre a válaszaik még rosszabbak, mint az egész karc... szabályzatba bele kerülhetne az is, hogy az folyamatosan változhat,attól függően milyen lábbal keltek fel épp az adminok..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, azt én is néztem, hogy hirtelen abból a felületből, ami a molyhoz vonzza az embereket, molyos felület lett.
      kikérem magamnak, a blogom saját tulajdon, max a szolgáltatóm tarthat rá igényt, de egy külső oldal semmiképp.
      gondolom, görcsöltek egy sort, hogy magyarázzák meg a népnek ezeket a törléseket és tiltásokat.

      Törlés
  2. Nekem az fáj még - ha már így nálad elmondhatom, anélkül, hogy saját posztot kellene írnom -, hogy a letiltásunk után x idővel teszik közzé ezt a karcot, és mosolyogva tűrik, hogy mindenki, aki az ő szavaikat olvassa, abban a hitben éljen tovább, ami még a közelében sem jár a valóságnak.
    Nem a Molyon tett helytelen megnyilvánulásaimért kaptam törlést!
    Nem azért nem reagálok jelenleg a molyon, mert vaj van a fülem mögött!
    Nem azért írtam a blogomon az esetemről, mert így akartam nagyobb olvasottságot! (Elárulom, nekem az átlagnál alapból is jóval, de jóval nagyobb az.)
    Nem rágalmaztam gyűlöletbeszédben a Molyt!

    Egyszerűen csak leírtam, hogy a számomra legnagyobb érdeme a Molynak az, hogy áttölti a bejegyzéseimet. Értem én, hogy ez fáj Bencének és Immának, de ez van. A Booklike és a Goodreads szerintem mára már sokkal jobb könyves közösségi oldal, mint a Moly, és nem félek ezt leírni, mert ez nem rágalom, nem hazugság, nem gyűlöletbeszéd, és még csak nem is rasszizmus.
    És igen, ettől függetlenül maradtam a Molyon, oda még véletlenül sem írtam olyat, ami szembe menne az írott és ÍRATLAN szabályoknak. Miért? Mert kényelmes volt.
    És nem azért, mert direkt arra utaztam, hogy belülről ég jobban rombolhassam az oldalt. Minek?
    Az én életemben annyi más, és élvezetesebb lehetőség van még, amivel elüthetem az időmet, hogy sokan azt el se tudják képzelni.

    De az is igaz, hogy nem tűröm, hogy egy blogon tett hozzászólásomért meg kelljen ígérnem, hogy soha többé még gondolni sem fogom a fentieket a Molyról, mert az rossz, gonosz és bűnös, akárcsak én magam.
    E szempontból tényleg nem vagyok vevő semmiféle párbeszédre. De csak ebből az egyetlen egy szempontból!

    És igenis Imma kedves karca után sajnálom, hogy nem maradok, mert látom a hozzászólásokon, hogy szegény pár hónapos regeltek csúnyán félre vannak informálva nagyon sok dologban.
    Vakon hisznek olyanoknak, akik a fair playt és mások véleményét nem tisztelik, ráadásul előszeretettel koholnak látszatvádakat, és forgatják ki mások szavát.

    Tudod mit, Imma? Én eddig azt se tudtam, hogy ki vagy, de itt és most kimondom végre, amit gondolok rólad, az elmúlt két napban történt megnyilvánulásaid alapján:
    Egy habzó szájú, korlátolt és feltehetőleg igencsak frusztrált hisztérika vagy.

    Őszintén remélem, hogy boldog leszel nélkülünk, mert ha nem, akkor rajtad már semmi se segít.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az a gáz, hogy repkednek itt már nagy szavak, hogy "rágalmazás" meg "gyűlölethadjárat", de ha egyszer is egy ilyennel szembetalálkoznának, nem valószínű, hogy kezdeni tudnának vele bármit is.
      amit mi teszünk, tényközlés. bizonyítékokkal alá is tudjuk támasztani, ők viszont csak vagdalkoznak, ez látható a kérdésekre adott válaszokból.

      ilwerannak vajon mikor fognak válaszolni? vagy őt is kitiltják, az a biztos?

      Törlés
    2. És azt még elfelejtettem, hogy letrolloznak olyanok, akik azt se tudják, hogy miről van szó, mert Imma bezzeg nem mond semmit, csak sunnyog, sokan meg bedőlnek ennek a látszatmegbeszélésnek, és semminek nem járnak utána.
      Pedig, ha megtennék, lehet a bőr is lesülne a képükről Imma helyett.

      Törlés
    3. a kommentekből ítélve sokan azt hitték, hogy az oldal megerősítést vár, hogy milyen jó, hogy emberek tudnak olvasni, vannak könyvek, és ott még erről beszélgetni is lehet.
      végül is, ez a legegyszerűbb, lealacsonyítani ezt az egészet a trollkodás szintjére.

      Törlés
    4. Ó, kaptam én választ...
      "@Ilweran: Sajnálom, hogy leereszkedőnek, önsajnáltatónak és tisztességtelennek érzed, egyáltalán nem állt szándékomban annak lenni. Ilyen hangnemben viszont, ahogy te fogalmazol, nem vagyok hajlandó kommunikálni veled. Kérlek, végy példát a többiekről, és próbáld meg kulturáltan megfogalmazni a véleményedet, vagy ha valóban ennyire utálsz itt mindent, gondolkozz el azon, vajon neked való oldal-e a Moly."
      Ennyi. Nézetem szerint értelmes, korrekt, nem mocskolódó, nem uszító, kérdéseket feltevő hozzászólásomra nem tudott a kis hölgy mit mondani, ezért a jó öreg bunkósbothoz nyúlt. Nem tetszik a hangnemed, nem állok szóba veled, húzz a picsába. Húzok, csak előbb megírom a reggeli cikkemet a molyról ;)

      Törlés
    5. Timi, abszolút normális hangnemben írtál, csak hát kínos dolgokat.
      te is írsz?:D

      Törlés
    6. Aha. Amennyi indulat most bennem van, lehet reggelig itt ülök, de megírom, aztán lementem pár dolgom, és ágyeszgugyesz...
      Mellesleg, honnan a szent szarból szedte hogy utálom a molyt? Hol írtam én ilyet, könyörgöm?

      Törlés
    7. ha nem állsz ki teljes mellszélességgel minden döntésük és lépésük mellett, akkor utálod. egyértelmű.:))

      Törlés
    8. Az elmúlt napok eseményei után azt hiszem, egyet kell értenem a jellemzéseddel. Erőteljesen korlátolt személyiség a hölgyemény. Írtam egy kisregényt, mi tetszett, s mi nem. Mivel nem értek egyet. Erre jött a reakció, hogy cinikus vagyok, és sértegetem a többi tagot. Szerintem meg nem. :) Ennyit erről. Olvastuk az ominózus hozzászólásokat, és lehet hogy bennem a hiba, de marhára nem értem, hogy mi benne a sértő. Mindenesetre ne engedjétek felhúzni magatokat, ne alacsonyodjatok le egy bizonyos szint alá. Ez őt minősíti (a többi modi nem reagált), nem pedig titeket.

      Törlés
  3. ez még a molyon olvasható moderátori reagálásként:

    "Az a helyzet, hogy ez az egész a történelem előtti időkben kezdődött, ezért nem csak hogy felesleges, de lehetetlen is lett volna felidézni, hogyan rágalmazták az eddigiekben a Molyt, milyen pontokon szegték meg a Közösségi irányelveket, és mi hogyan próbáltunk ezeknek gátat szabni. Valóban nem az öt levéllel kezdődött." by imma

    ENGEM SOHA SENKI NEM KERESETT MEG EDDIG, HOGY BÁRMIFÉLE TEVÉKENYSÉGEMET VAGY MEGNYILVÁNULÁSOMAT SÉRELMEZZE, ÉS NEM TUDOK RÓLA, HOGY TÖBBFÉLE FORMÁBAN KELLETT VOLNA BÁRMINEMŰ ELLENSZEGÜLÉSNEK, RÁGALMAZÁSNAK VAGY SÉRTÉSHADJÁRATNAK VÉGET VETNI A RÉSZEMRŐL.

    egyetlen molyról szóló posztom volt, a diktatúrás, ott meg sem próbáltak velem kommunikálni.
    EZ a rágalmazás. kérnék bizonyítékokat, szépen egymás mellé felsorakoztatva, hogy mikor és hogyan próbáltak véget vetni, és főleg minek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbálom megérteni a Molyt is, és az egyetlen ok, amit részükről el tudok képzelni, hogy a dolog rosszul esik nekik. Na, de ha egyszer úgy van... Emlékszem én is, hogy sokan, sokszor szidták a Molyt, már egy ideje csak hallomásból tudom ezeket az ügyeket, épp azért, mert nem volt kedvem hozzájuk, és inkább kimaradtam, de nem gondolhatják ők se komolyan, hogy az mind csak rágalmazás lett volna, mert egyesek nem tudtak mit kezdeni a szabad idejükkel.

      Törlés
    2. történelem előtti idők - no igen, a molyon, ki tudja miért (khm, khm) akkora a fluktuáció, hogy pár éves dolgok már történelem előttinek számítanak, miközbena sokat fikázott index fórumon tízéves topikok vannak, ahová moderátor nem tette be a lábát, és meg lehet találni mindent meg mindennek az okát. Ehh.

      Törlés
    3. igazából fogalmam sincs, hogy mire gondolt. én mindig megmondtam a véleményem, már az elejétől kezdve, leírtam, ha nem tetszett valami, ami mindig annyiban is maradt. őket kezdettől nem érdekelte, engem meg egy idő után nem, de ettől még mindig volt valami, ami nem tetszett. aztán egy idő után az sem érdekelt. pont én vagyok az, aki azonnal reagál, és pont én vagyok az, aki nem jár a nyakukra, hogy miért nem intézkednek. egyedül a sablonszínt kifogásoltam rendszeresen, de már Amadea is megmondta, hogy lehet, akkor kellett volna törölnöm magam, amikor először feltűnt, hogy én rosszul vagyok ettől a színtől.
      :>
      hja, kérem, index... :D az egy más világ. ha ezeknek ott kellene moderátrollkodni, nagyon gyorsan megnövekedne az idegösszeroppanásos emberek száma.

      Törlés
  4. Bizonyítékok nincsenek, tehát marad a rágalmazás...

    Én is kérdezhetném hogy mit ártottam a molynak egy évre visszamenőleg amiért ki kellett tiltani? Leginkább abban mérhető az álnokságom hogy egyre ritkábban léptem be...meg persze az ominózus sérelmezett "a moly bekaphatja" hozzászólásoban ama bizonyos poszt alatt, ami bizony szándékos volt, mert kíváncsi voltam hogy ugranak-e rá. Hát bejött. Nem volt angolkisasszonyos, de rágalmazásnak, lejárató hadjáratnak sem lehet nevezni. Uff, én szóltam, mert még csak egy blogom sincs aminek növelhetném a látogatottságát a moly farvizén. *irónia*

    VálaszTörlés
  5. "Az a helyzet, hogy ez az egész a történelem előtti időkben kezdődött, ezért nem csak hogy felesleges, de lehetetlen is lett volna felidézni, hogyan rágalmazták az eddigiekben a Molyt, milyen pontokon szegték meg a Közösségi irányelveket, és mi hogyan próbáltunk ezeknek gátat szabni. Valóban nem az öt levéllel kezdődött." by imma

    Fogalmam sincs mire gondolnak, az utóbbi egy évben szinte nullára ment vissza amolyos aktivitásom. Én inkább ezt hívnám rágalmazásnak. Miért nem támasztják alá konkrétumokkal? Minden eszközük meg lenne. Megmondom miért, mert NINCSENEK ilyen rágalmak. Ennyi.

    Elmondanám, hogy miután megkaptam az ominózus levelet, egyből írtam a molynak, hogy akkor magyarázzák el mire gondolnak. Azóta is várom a válaszukat. Tpk azt sem tudom, konkrétan miért lettem törölve. Ennyit arról, hogy ki nem akar kommunikálni. Nem mellesleg, elolvasták a blogbejegyzésemet, és oda sem reagáltak. Mint hogy fel vagyok függesztve, nekem nincs más eszközöm, felületem, ahol bármit megbeszélhetnénk. Náluk a labda, ők léphettek volna, ha akarnak.

    Teljesen kinevettetik magukat azzal, hogy lejáratás hadjáratot emlegetnek, semmi nem volt itt, kivéve Imma moderátori túlkapását, az annyira elharapózott, hogy most már nem tudnak mit kezdeni vele.

    Nagyon sokat veszített ma a moly, és magának köszönheti. Az ominózus "Kérdezzetek" írással magukat hozták helyzetbe, a közhangulat magáért beszél. Melengeti a szívem, hogy mások, ismerve-de leginkább ismeretlenül- így kiálltak mellettem/mellettünk. Szóval köszi mindenkinek!

    VálaszTörlés
  6. @naravna írja a molyon kommentben:
    "...Szóval ez az egész ügy akkor lett volna tiszta, ha neveket, karcokat, hozzászólásokat linkeltek, amit nyilván – érthető okokból – senki, semmilyen oldalon nem tesz meg. "

    nálam itt van minden a posztban, névvel, linkkel, mindennel, kiindulási karc lementve (ha időközben esetleg eltűnne az éterben), szóval megvan minden.

    VálaszTörlés
  7. imma reagálása:
    "A közösségi funkciók (hozzászólás, karcírás stb.) két hetes majd fél éves korlátozásával próbáljuk jobb belátásra bírni azokat, akik az első felszólítás ellenére sem tudták magukévá tenni a közösségi irányelveket. Ezek általában politizáló, provokáló vagy rasszista megjegyzések. Nevezhetjük büntetésnek, bár igazából nem a megtorlás a célunk vele, azzal nem érünk el semmit. Törölni kizárólag akkor törlünk embereket, ha nagyon ártalmasak (tolvajok, hazudozók, agresszív elmebetegek, szexuális zaklatók stb.), illetve amikor – ahogy a jelen esetben – valaki abban leli örömét, hogy ártson a Molynak. Bár ők nem azonnali törlést kaptak, hanem lehetőségük van lementeni a tartalmaikat. "

    való igaz, én kaptam figyelmeztetést, a többiek viszont azonnal a törlő levelet kapták.
    és ez azért így csodás, hogy egy szintre kerültünk az elmebetegekkel, szexuális zaklatókkal, pedofilokkal, gyilkosokkal.
    és nagyon unalmas már az az "ártani akarnak a molynak' szöveg. lehetne valamit újítani.
    NEM ÁRTUNK.
    TÉNYEKET TÁRUNK A NYILVÁNOSSÁG ELÉ.
    de ha az első indulattól eltekintek, úgy is értelmezhetem, hogy minden olyan vélemény, amely eltér a moly adott dologról alkotott véleményétől, az ártalmas az oldalra nézve. ez viszont elég vicces.:)

    VálaszTörlés
  8. imma AP 6 perce
    Előzmény

    @borostyan: Ha valaki direkt ártani akar a Molynak, az ellen mindig van kifogásunk. Mivel a blog linkje szerepel az oldalon, elég könnyű átnavigálni és elolvasni a hozzászólásokat is. Semmiképpen nem szeretnénk, ha a Molyról egy kattintással olyan tartalmakhoz lehetne jutni, amikben a Molyt rágalmazzák.
    A második bekezdésre a válasz igen, figyelmeztetjük az illetőt, és ha nem változtat, felfüggesztjük a közösségi funkcióit, tehát nem fognak a bejegyzései a Molyra kerülni. by imma


    Ez egy ordas nagy hazugság. Előbb korlátozták a funkcióimat, amire úgy 1-2 órán belül jött egy levél Immától, hogy vagy szépen viselkedem vagy törölnek. Én a törlést választottam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hol volt itt a figyelmeztetés... ugyan, miről beszélünk, mit kommunikálnak? :O :O

      Törlés
  9. soha, senki nem ártott még annyit a molynak, mint ez a nevetséges és minősíthetetlen kitiltás és ennek kommunikálása :) ez az egész egy kurva nagy hiba volt. ennél többet nem árthattál volna magadnak, kedves Moly :)gratulálok. remélem ezentúl napi szinten az összes beágyazott blogbejegyzést átnyálazzátok, hogy legyen min megsértődni és szankcionálni.
    én tényleg nem tudok többet hozzáfűzni, ennél nagyobb bakit asszem még életemben nem láttam :D

    VálaszTörlés
  10. Kedves Moly staff! Itt kérdezem, mert máshol nem tehetem.
    Nincs valaki józan ítélőképességű köztetek aki leállítaná Immát? Jelen helyzetben ő az aki a legártalmasabb a molyra nézve. Őt ki fogja felszólítani hogy törölje magát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kis fáziskéséssel, de nekem is ez tűnt fel.:)

      Törlés
    2. :)
      Jobb későn mint soha, ó de bölcs vagyok már:)

      Törlés
  11. bár én már rég túlvagyok ezen az egész molyostörlős dolgon, és teljesen kívülállónak érzem magam, de engem felháborít, hogy ha imma nem tud vagy nem akar válaszolni egy kérdésre (mert az ártana csak igazán a molynak), akkor az a megoldása mindenre, hogy "gondolkozz el azon, vajon neked való oldal-e a Moly."
    mert én most meg azon kezdtem gondolkodni, hogy valójában kiknek is való a moly...?

    VálaszTörlés
  12. Hát nem nagyon tudok mit mondani. Szomorúnak tartom ezt az egészet: azt, hogy ilyen megtörténhet, és azt, hogy így reagálnak le emberek dolgokat... törléssel? Most komolyan? Hogy gondolhatják ezt komolyan... és basszus ez tényleg nem vicc, pedig az elején még nem is tudtam komolyan venni, hogy ezt csinálják. Fura ez az egész helyzet... nekem nagyon úgy tűnik, hogy leginkább saját maguk alatt vágják azt a bizonyos fát. Szomorú, tényleg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tudod, ha folyamatosan szapulnám a molyt, amerre csak járok, azt mondanám, hogy már nem tudtak velem mit kezdeni, és ez volt az egyetlen megoldás, hogy a modik ne őrüljenek meg tőlem.
      dehát ez nem így van. kábé egy éve tudomásul kellett vennünk, hogy a molyról rosszat nem írhatunk a molyon. amikor én emiatt a blogomon fejtettem ki a véleményem, azt is megtudtuk, hogy ott sem lehet semmit mondani.
      csak ez engem már nem érdekel. állítólag felnőttek vannak a billentyűk mögött, dolgozzák fel valahogy, hogy az oldaluk nem szent és sérthetetlen, és nincs törvénybe foglalva, hogy sehol nem lehet negatív kontextusban megemlíteni.

      Törlés
  13. Tudjátok az egészben az a legviccesebb, hogy tényleg amikor még szerkesztő voltam és volt Nimának meg Szeee-nek pár beszólása én is felkaptam a vizet meg magamban dühöngtem, hogy de hát basszus, ha nem tetszik, menjetek el.
    Csak én nem vagyok megmondó ember, nem szoktam vitatkozni, gyáváskodom meg hasonlók és engem csak az adatbázis építése foglalkoztatott, a közösségi dolgokban analfabéta vagyok, nincsenek ordas nagy haverjaim a Molnyak köszönhetően se, plusz időm és energiám sincs arra, hogy én ott éljek társadalmi életet, így is a kelleténél többet foglalkozom a könyvekkel. Úgyhogy mindig másokra hagytam és messzire kerültem a moderálást. Aztán le is tettem az aktív lantot.
    S ahogy elnézem, pont jókor, mert ami itt most kibontakozott az elképesztő és kb. alapjaiban rengeti meg azt, amiért én a moly tagja lettem és reklámoztam mindenfelé meg dolgoztam oda. S tudjátok még most is az elején, amikor Nima írtál a keresztényi dolgokról, meg hogy valaki beárult de azt nem akarták elmondani, kinek nem tetszett a szösszeneted, azt hittem, hogy neked is van egy kis üldözési mániád, de ez amúgy is kölcsönös a mollyal való viszonyodban.
    Ám a következő lépés, a levelek és hogy felajánlották a törlést azt bizonyította számomra, hogy valakinek nagyon elgurult a gyógyszere és az nem Te vagy. Ez a mostani kezelése a dolgoknak meg csak tovább ássa alá az oldal szavahihető képességét. Nagyon elszomorított az egész helyzet, mivel úgy érzem, hogy benne voltam az oldal építésébe és most az én nevemet is összehozzák azzal, hogyan reagálnak a kritikákra eléggé rosszul érzem magam.
    Viszont teljesen mellettetek állok, ha ez jelent valamit :)
    Beszéljünk pálfordulásról:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lobo, köszönjük, örülünk neked.:) (meg is lepődtünk rajtad, de én meg azt gondoltam, hogy végrevégre.)

      hát igen. azok a megszorítások, hogy nincs a molyon olyan nyílt topic, ahol a problémákat lehetne ecsetelni, úgy, hogy mindenki számára látható legyen, elismerem, van benne egy kicsi részünk. mint ahogyan részben miattunk fogalmazták meg úgy a szabályzatot és közösségi irányelveket, ahogy. ettől még nem lesz elfogadható, de ezt legalább értem.
      sok dolgot nem is írtam le, amitől nem csak paranoiásnak gondolnál, hanem egyéb másnak is, és gyanítom, abban is pont ugyanannyi igazam lenne, mint az eddigiekben, tekintve azt a nem kevés elszólást a moly részéről, ami néhányunknak feltűnt ugyan, dehát mi szeretjük a konteókat.:)

      üdv az oldalunkon. (remélem, maradsz.:D)

      Törlés
    2. Lobo, volt egy pillanatom nekem is, amikor túlzásnak éreztem a mi felháborodottságunkat, de egy jottányi se maradt ebből, mert valami egész egyszerűen eltörött ma bennem, és nem hiszem hogy ezt össze lehetne ragasztani.
      Nekem nagyon sokat jelent, hogy te is, itt.
      És amúgy: lehet hogy te tetted jól, hogy ennyire korán függetlenítetted magad az oldaltól, és nem voltál aktív.

      Törlés
    3. tudod PuPi, rájöttem, hogy a mi módszerünk az a Csernus módszer :) van, aki csak ezt hallja meg.
      és úgy tűnik, végre meghallották.
      én is örülök Lobonak! :)

      Törlés
    4. :D Igen, Csernus-módszer! Látod, jól mondtam neked nemrég, hogy olyan szép csernusosat mondtál, hogy menten beléd szeretek! :))

      Törlés
    5. igen, be kell látnom, hasonlít némiképp a stílusunk :)

      Törlés
  14. ja, és az, hogy egy írónak, Lakatos Istvánnak neki szegezik a kérdést, hogy "gondolkozz el azon, vajon neked való oldal-e a Moly." , szóval ez azért már mégiscsak na.
    egy magyar könyves oldalnak ennyire nincs szüksége a magyar írók jelenlétére, ha azok velük ellentétes nézeteket vallanak?

    és mindezt imma. egész végig imma.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :o állam leesik. Pedig én nem szeretem a Lakatost - vagyis pardon, amit ír - , de ez most teljesen mellékes.

      Törlés
    2. Én László Zoltán írásával voltam így.
      Egyszerűen nem jött be, pedig az írót, mint embert, egyszerűen imádom! Még egy ilyen intelligens és kedves ember... kevés van. Csak hát az ő kreatív fantáziája, meg az én képzelőerőm és ízlésvilágom valami általam is érthetetlen okból nem kompatibilis.

      Olyat lehet, hogy úgy szeretek egy írót, hogy tulajdonképp a könyveit annyira nem? :)

      Törlés
    3. Gretty, szerintem simán lehet, miért ne :)

      Törlés
  15. @DVeron kommentje:
    "Azt viszont furának tartom én is, és le is kell írnom, hogy, legalábbis amennyire én tudom, az érintett tagok nem egyformán voltak benne „régi balhékban”, van aki már rengeteg figyelmeztetést, és átmeneti tiltást kapott, míg mások körül eddig nem volt balhé, vagy legalábbis nyilvánosan nem. Ehhez mérten fura, hogy mégis többen egyszerre ugyanazt a szankciót kapták. Bár hogy ezzel utólag mit lehetne csinálni, azt nem tom:("

    rengeteg tiltást és figyelmeztetést egyikőnk sem kapott. egyrészt azért, mert régen nem volt ilyesmi, másrészt azért, mert mióta meg van, nem lehet rengeteget összeszedni ebből, mint látható, egy sem kell a kitiltáshoz.
    "régi balhékról" sincs tudomásom. véleményeket mondtunk ki, nem tetszésünket fejeztük ki, ez ugyanannyira áll jogunkban nekünk is, mint ahogyan bárkinek az, hogy ne tetsszen a mi véleményünk. ha ez "balhé", ám legyen, nekem mindegy, mivel címkézzük.
    hogy nem volt egyenlő a szankció? nem tudom, az volt-e. ez egy lehetőség volt, hogy a hangadókat kipenderítsék, hogy ne legyen olyan elem ott, aki ki meri nyitni a száját, és meg meri mondani, hogy ne legyen, aki "balhézzon".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen annyira nem volt ilyesmi, hogy akadt olyan tag, aki mindenkibe különösebb ok nélkül belekötött, a vezetőség meg széttárta a karját, hogy nem tudnak mit tenni, hát csak nem lehet kitiltani, majd amikor végül kapott egy két hetes átmeneti kitiltást, mert már tényleg nem lehetett vele bírni, akkor még neki állt feljebb, visszatért másik néven, meg mindenféle embereket uszított a Moly ellen (az tényleg az volt), akik azt se tudták, miről van szó, csak verték az asztalt, hogy így meg úgy a jogok. De ez még a "történelem előtti időkben" történt.

      Törlés
    2. aha, emlékszem. volt, akit a munkahelyéről rúgtak ki egy pasi miatt. ott is sokan szóltak miatta, de megvárták, míg valami végzetes történt.
      sztem akkoriban még féltették a hírnevüket.

      Törlés
  16. Ez az egész egyszerűen száni. SZÁNI (a szánalmas szó nem elég rá, mert ahhoz az az egész komolytalan, mind a szerkesztői lépések, a hozzáállás, a kommunikáció, a hangnem egyszerűen minden.) Ezt nagyon elszúrták és valahol ott, hogy a kezdő karcban, ahol törölni kezdtek és nem gondolták át. (Persze utólag már könnyű okoskodni nyilván.)

    Az előbb bekészítettem egy tál popcornt és szépen végigolvastam mindent. Döbbenet.

    6 és fél éve foglalkozom internetes moderációval, tudom hogy hogy zajlanak a dolgok és vannak szerkesztői (admin/moderátori/operátori) szabályzatok és döntési jogkörök, és persze akadhatnak olyan helyzetek ahol nehéz mérlegelni.

    Sosem egyszerű ez a munka, de az hogy ki mit mond és hol az adott oldalról, az már nem az a kategória ami után szankcionálni kéne. De érthető hogy molyra bekötött RSS miatt ez zavarta őket. Okés, ezt el lehet távolítani és figyelmeztetni is lehet a tagokat, hogy az RSS-t kiszedtük, mert a molyt sértő dolgokat tartalmazott. Persze nem, mert én egy blogban sem láttam túlzott vulgaritást, sem elvakult fröcsögést, mocskolódást stb..stb.. csak csípősen megfogalmazott nemtetszést, amit a SAJÁT FELÜLETÜKÖN írtak meg a bloggerek, akiknek ehhez megvan a saját joguk. Persze ez is zavarhatja (pedig nem kéne hiszen ez már nem a molyon zajlik, hanem egy szabad felületen) a Moly szerkesztőket és a bloggereket lehet figyelmeztetni, hogy a kártékonykodásukat (ennek is vannak fokozatai szerintem, normális kritika belefér - szólásszabadság van nem?! semmi mocskolódás nem volt sehol, én legalább nem akadtam ki semmin sem) fejezzék be és itt meg is állt volna a történet. A bloggerek elfelejtik, a tagságuk megmarad, a hiányzó bekötött postok helyett majd jönnek újak a könyvekről és megy tovább az élet.

    De az azonnali törlés (lehetőséget sem hagyva a megbeszélésre hiszen az oldalon már nem tudják magukat megvédeni, más felület a blogokon kívül nincs), ráadásul ilyen régi (és hasznos építő jellegű tartalmat generáló) tagoktól egyszerűen ballépés volt. És ez már nem tehető jóvá sajnos.

    Itt valami eltört. A bloggerekben, azaz azokban, akik (véleményem szerint) az igazán fontos tartalmat gyártották az oldalra. Ők voltak azok, akik a könyveket értékelték, beszélgettek, karcoltak, megjelenésekre vártak, kihívásokat hoztak létre, különféle polcokat szerkesztettek, csillagoztak, kedvenceltek és adták a blogjukat és az RSS-ből érkező tartalmakat. Persze az új tagok lehet hogy nem vesznek észre semmit sem a hiányukból, de akik már évek óta tagok azok ezt nem fogják elfelejteni.

    Nem tudom, hogy ezt helyre lehet hozni egyáltalán. Nagyon nagy fiaskó ez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igazából megvolt adva a lehetőség a reagálásra, az üzenet a molynak felületen. egyikőnk hazsnálta is, de mivel nem az illetékeshez került, a másiknak fogalma nem volt róla, hogy minek szól a kérdés, ez tisztán levehető volt a válaszból.
      nyilván késleltetni akartak mindent, mert ugye idő, mire a közös belső felületen eljut a címzetthez a dolog (vagy tudja fene, sose láttam), addig sem kell foglalkozni a problémával.
      én nem kérdeztem, hanem azzal a svunggal töröltem is magam. (félsikerrel.:)

      viszont látható az állásfoglalás alá érkezett kommentekben az elején, hogy a molyt azok éltetik, akik azok éltetik nagyobb számban, akiknek egyrészt fogalmuk nincs az ott folyó dolgokról, másrészt néhány hónapos (sincs) a regjük. nyilván a régiek is szeretik, csak ők már nem ugranak az ilyen posztokra nyelvlobogva, hogy dejó, hogy van a moly, és itt lehetek.

      persze, nem látsz mocskolódást, mert nem is volt. régen sem volt. ha a régi dolgokra hivatkoznak, nem nagyon tudom, mire gondolnak. egyetlen emberrel volt ott kommunikációm a moly részéről, az pedig Bence volt. nem jutottunk dűlőre. ennyi.:)

      Törlés
    2. tökéletesen megfogalmaztad amiket gondolok csak már nincs agyam hozzá...olvastad a kérdezz rovatot is? Nevetséges...remélem még ennél is nagyobb visszhangja lesz a dolgoknak, mert igenis szolgáltatnak valamit és belőlünk élnek és tudják meg milyen ha elmegy mindenki aki számít..

      Törlés
    3. Zakkant, mi lesz, repülünk mi is???
      Roppant nagy fiaskó, valóban.
      Az egész alaptársaságot megrengette.

      Törlés
    4. Nem hiszem :) De ha így lesz, hát így lesz. Száni ez az egész, ahogy van és nem lett jobb, attól a nyúlfarknyi pár sortól amivel kiegészítették a molyos postot. Én majd a másik választ várom, a magyarázatot. Mert kell lenni valaminek még, mert ez így semmi. Nulla.

      Törlés
    5. Arra én is kíváncsi leszek...

      Törlés
  17. Félrement nagyon a kommunikáció. Ez a legnagyobb baj, ezt nem lehet már orvosolni. De ettől ti (a kitiltottak mind) továbbra is írjátok a postokat és lesznek olvasóitok, míg a moly is tovább megy majd, de a ti tartalmatok nélkül. Ők vesztettek itt, de ezt fájdalmas beismerni, bocsánatot kérni stb..stb..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, történt egy következetlenség egy moderátori túlkapás és már késő volt visszacsinálni és egyszerűbb dühösen reagálniuk, meg folyton szajkózni a rágalmakat meg hogy támadás meg pocskondiázni minket. Ez a minél hangosabban üvöltök, aztán majd csak igazam lesz végül szindróma...és érdekes hogy csak egyetlen moderátor Imma volt benne nyakig, a többiek nem nagyon jeleskedtek a jelenlétben...kérdés egyáltalán tudnak-e róla vagy Bence tud-e róla mit művelt a kisasszony.
      Engem is korlátoztak a semmiért, mert ha valamit találtak, akkor azt csak is a privát levelezésemben tehették, amikor neked és még más molyoknak elküldtem a felhívást. Én még nem vagyok húzóember vagy akkora blogger, szerettem a molyt, mert hozott nekem új olvasókat, de egyszerűen ma bennem is eltört valami, nem gondoltam hogy idáig fajulnak a dolgok:(

      Törlés
  18. @kvzs, nagyon köszönöm!

    kvzs 23 perce
    Nekem az az egy kérdésem van, hogy a legeslegeső dologban (@Nima hozzászólása) mi volt a sértő és kinek?
    Ha az a hsz sértő volt, akkor az enyém, amire jött @Nima vicces válasza miért nem az? (lehet, hogy én vagyok a helikopter, de szerintem az a hsz egy általam feldobott magas labda (http://moly.hu/hozzaszolasok/3236625) POÉNOS lecsapása volt, aminek -ha jól emlékszem- még a vigyor is ott volt a végén) Vagy miért nem sértő az, hogy erre én azt reagáltam, hogy akkor még „véletlenül sem akarok jó keresztény nő lenni”? (http://moly.hu/hozzaszolasok/3237162) Ha valaki erre ott reagált volna, akkor felvilágosítottuk volna, hogy mit jelentenek a poénok (vagy a szarkazmus, bár az már egy magasabb kategória), és hogy hogy kell őket értelmezni. De nem így történt, és miután láttam, hogy @Nima-t figyelmeztettétek, nagyon meglepődtem. Mert miért csak őt? Engem miért nem? Ha vki nem érti a poént, és a moderátor sem magyarázza el neki azt, hogy az olvasás nem csak a betűk és a szavak felfogásából áll, hanem a mondatok szövegkörnyezetben való értékeléséből is, akkor miért nem figyelmeztettetek mindenkit, aki ezzel viccelt? Kicsit olyan „Szép új világ” érzésem van. És most abból kiindulva kérem, hogy figyelmeztessetek engem is, mert a „nem akarok jó keresztény nő lenni” kijelentésemmel megbánthatom a viccet nem értő keresztényeket. Ha nem kapok figyelmeztetést, akkor kérem, hogy a moderátor kérjen elnézést azért, mert félreértett/túlreagált/szövegkörnyezetből kiragadott egy hsz-t. Innen indult ugyanis az egész. És egyetértek @Nima-val, hogy ez túl lett reagálva és nem jól lett kezelve. A további részéhez csak annyit szólnék hozzá, hogy a kiindulása miatt nekem kicsit boszorkányüldözés érzésem van, olyan, mintha csak egy indok kellett volna a törléshez.
    Akkor így a végén megismételném azt, amire leginkább kíváncsi vagyok: miért, és miért csak @Nima kapott figyelmeztetést az eredeti poénkodás miatt?" - ha netán áldozatul esne a tisztogatásnak.
    és még csak véletlenül sem szeretném, hogy téged szankcionáljanak, semmi olyat nem mondtál.

    VálaszTörlés
  19. Nos, Nima, remélem, mind megetted a karalábéfőzeléket, különben a Google törli a blogodat. Ja, nem, a blogodat nem törli, mert az nekik hozza a látogatottságot, ha megmarad, csak te nem léphetsz be rá és nyúlhatsz hozzá többé, ez természetesen így fair.

    Nocsak, Kisbence, evangélikus szellemiség? Azt, ahogy felkapaszkodtál, többek közt a bloggerek hátán, és ahogy aztán viselkedsz velük, azt valami máshoz szokták inkább társítani. Mondtam én három éve, amikor személyes adatokat kezdtél követelni, hogy lesz még itt gubanc.

    Aki ezek után még molyol, az birka, akit nyírhatnak, aztán vághatnak nyugodtan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nima! Ne hallgass Kergezergére! :)
      Én már kritizáltam blogposztban a Google-t, sőt, még kamerába is mondtam, és mégse szankcionáltak.
      Szóval ha nem kell a karalábéfőzelék, csak a Google miatt ne edd meg! ;)

      Törlés
    2. Gretty, a Google nagyon hamar meg fogja tanulni az igazán menő emberektől, hogy ennek a lazaságnak nincs jó vége, tessék hozzászokni a főzelékfaláshoz :D

      Törlés
  20. Úristen, de gáz ez az egész. csak most zárkóztam fel az eseményekkel.
    én már régóta nem szerettem a molyt, az olvasásaimat sem ott vezettem már vagy 2 éve, és általában hetekig de inkább hónapokig nem léptem be.
    a könyves blogokat szeretem, és azokat is követtem inkább - ez nem fog változni a jövőben sem.
    kicsit sokat képzel magáról az az oldal. pedig egyébként annyi alternatív megoldás van......
    gondolom mondanom sem kell, hogy töröltem magam, szemrebbenés nélkül (csak még 14 nap, amíg ez meg is valósul a fantasztikus rendszerében)

    az viszont kiakaszt, hogy a csodálatos kedvenceld a molyon elemet sehogy nem tudom kitörölni a blogból.......már vagy 2 órát biztos elcsesztem rá, de hiába szedem ki a kódot újra és újra, a blogspot nem menti el :((((( kivagyok már ettől, ááá

    VálaszTörlés
  21. off a facebookhoz, csak oda nekem (egyéb okokból) nincs hozzáférésem (s hogy ne Timin keresztül kelljen üzenni) Szóval ne bántsátok Jucit, alapjában békés ember, aki most is valamiféle békés megoldásban reménykedik, amely visszaadhatja a szereplők méltóságát. Ne menjünk le odáig, hogy ő is birka - többek közt ő volt az egyik, aki természetesnek vette, hogy a slam partyn elhangozzék a molyt kritikus hangvétellel illető vers, hogy kvázi "odavigyem" erre az eseményre ezt az ügyet. Csak óhajtaná a megoldást, azt hiszem hiába, de ettől a törekvése tiszteletre méltó. Ott sem minden (és mindenki) fekete.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ööö... ezt nem értem. nem bántotta senki, de oké, beírom a többieknek.

      Törlés
    2. egyébként részemről értékelem a nyilatkozatát, de sajnos, nem mérvadó. tudom, hogy a szerkesztők nagy részét kellemetlenül érinti ez az egész, nekik ez marhára nem jó, mert látják, hogy az oldalnak sem, és nem az egójuk vezérli őket... de asszem, ezzel már nagyon-nagyon elkéstek.
      ez már itt rég nem rólunk ötünkről szól.
      azóta is tűnnek el karcok, amik erre az egészre vonatkoznak, szóval az alaphozzállás szerkesztőktől független, és láthatóan változatlan.
      a többiek nevében nem tudok nyilatkozni, de én biztos, hogy nem megyek vissza. egyrészt nem érzem úgy, hogy bármit is be kellene látnom, vagy hogy hibáztam volna - az egyetlen hibám, hogy kinyitom a szám, ha nem tetszik valami, és van egy molytól totálisan független felületem, ahol ennek hangot is adhatok, akár a molyról, akár bármi másról van szó.
      nem igazán látom, hogyan lehetne konkrét emberekkel álláspontokat egyeztetni, mert mindenkinek más a gondja, csak egy bizonyos ponton találkoznak a problémák.
      részemről viszont rengeteget tanultam a dologból, ebben nagyon igaza van.
      vannak mondatai, amit ízekre tudnák szedni, és ezzel sok mindenre rámutatni, de nem fogom megtenni. egyrészt, mert kedvelem, másrészt, mert értékelem az erőfeszítését, és hogy nyilatkozni mert.

      szóval mielőtt úgy jutna vissza a molyra, hogy mi Jucit szidjuk, vagy birkázzuk, vagy bármi - NEM.

      Törlés
    3. ki birkázta le? :O
      Én nem is szólok egyébként semmihez hozzá ott most, csak várom a választ... :)
      Ez amúgy nagyon jó dolog, hogy nyitott volt a slammelésre. :)))

      Törlés
    4. Kedves Shizoo!
      Szeretném, ha figyelembe vennéd, hogy a Nima oldalán kommentelők nem feltétlen tükrözik minden esetben az ő, vagy kár a mi - kitiltottak - nézőpontját!
      Szent meggyőződésem, hogy mi itt egymás közt, csak Immát szidjuk a vállalhatatlan stílusa, és a személyeskedő, ám csöppet sem tényszerű támadásai miatt, illetve Bencét ítéljük el, amiért hagyta Immának mindazt a gőgöt, amit mind láttunk nemrég. Részemről mindenki mást (adminok, moderátorok, szerkesztők) sajnálok, mert meggyőződésem, hogy félrevezetik őket, sőt, hazudnak nekik, hogy utána ők is valótlanságokat állítsanak másoknak.
      Szerencsére nem mindenki dől be ennek, és őket nagyon becsülöm!
      Viszont az, hogy itt mások esetleg mást is gondolnak, az az ő szuverén joguk.
      Ha zavar, majd hozzászólásban elmondom ezt nekik, személyre szólóan, és megkérlek, tégy te is hasonlóképp!
      Köszönöm!

      Törlés
  22. @Shizoo: Én ezt nem értem. Bár a molyon csak néhány levelemet néztem meg az elmúlt két napban, és nem szólaltam meg, a saját FB oldalamon nem találkoztam ilyennel, így én értetlenül állok a tény előtt, hogy bárki is lebirkázta őt, vagy éppen a Merítés tagjait. Egyébként, előtte sem birkáztam senkit, hanem csak állást foglaltam a blogom mellett. A magam nevében elnézést a hülyék miatt, hogy nem gondolkodnak, vagy elnézést, hogy valaki inkorrekt mindent Nimáékra akar kenni, mert így a legegyszerűbb.

    VálaszTörlés
  23. Senkit nem akartam bántani itt. Itt sem. Közületek sem. Úgy gondolom, hangot is adtam neki, hogy igazatok van. Ennyi kívánkozott ki még - és én itt be is fejezném. Kis túlzással egy korszakot zártam le, szeretnék most már előre tekinteni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. oké, ezt megértjük, de ez a jucibirkázás csak jött valahonnan, és szeretnénk tudni, honnan, mert nálunk ilyesmi nem volt.
      nem vettük bántásnak, csak nem értjük.

      Törlés
    2. én sem bántottam senkit az elmúlt pár napban. sőt, még aggódtam is egyesek egészsége miatt :P az események szépen zajlanak tovább nélkülem (nélkülünk is) :)

      Törlés
  24. Csak egy árnyalatlan és szerencsétlen példa volt. Kergezerge birkás megjegyzéséből, illetve Nima egy "nem tükrözi..." tartalmú megjegyzéséből állt össze. Szeretném, ha a (szerencsétlen) megfogalmazás mögé látnátok.

    Én senkit nem gyűlölök és jó párat tisztelek a maradók között, akik (talán) majd levonhatnak tanulságokat és (talán) kevésbé önkényesen moderált, újfent otthonosabb helyé tehetik a molyt, immár nélkületek és nélkülem - ha képesek tanulni ebből az esetből. Nem mennék vissza, mert ahogyan a saját versblogom egy kommentjében írtam: nem szívesen ennék olyan tányérból, amibe beleszartak. És végtelenségig tolerálandó közösségnek ott van a családom. Nem mennék vissza, bár tőlem még csak bocsánatot sem kellene kérniük, hiszen nem bántott senki. Ezért is köszöntem el azzal a szöveggel, amelyiket eredetileg a slamra szántam, s köszöntem el olyantól is, aki nem egynek közületek csaknem a becsületébe gázolt - úgy, hogy szerintem sem volt igaza. Mégis, elköszöntem pl. @Ciccnyogtól is, mert másról szólt - jellemzően a versekről - a kettőnk közötti; az utóbbi napokig legalábbis,és az a múlt idő érdemelt ennyit.

    Nemcsak Timi miatt vállaltam fel ezt a konfliktust velük, hanem mert alapjában egyet értek veletek. És ez most sem változott - csak fékezném a paripáitok, hogy bátrak maradjanak, s ne vakok és merők. Ennyi.

    És most már tényleg előre szeretnék nézni, s kommentelni Nimához, meg örülni, hogy ilyen pöpec mondatokkal: "A világuralom mindig arról szól, hogy van valamid, ami másnak nincs, és képes vagy sakkban tartani vele mindenkit..." ajándékoz meg.

    Részemről tényleg ennyi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. oké, értem. tényleg elég szerencsétlen párhuzam volt...:)
      de ez van, nálam nincs cenzúra, legalábbis még nem tudott senki olyat írni, amit törölnöm kellett volna.

      én nagyon kívánom az ott maradóknak, hogy valami visszajöjjön nekik abból az érzésből, ami miatt maradtak, és hátha ez az egész pozitív változást fog hozni - nekik.

      ez a mondat tényleg pöpec.:))

      Törlés
    2. Szeretünk Shizoo! :) Értjük, csak tisztázni akartuk.

      Törlés
  25. A most megjelent reagáláson, amit kiadott a moly, nincs mit kommentálni. Nagyjából azt tudnám rá válaszolni, hogy apámat elfelejtettem felhívni, hogy szeretne-e zöldparadicsomot eltenni, a gyerekemnek nem tetszett a nadrág, amit anyósom dúrt neki, én meg éppen Bones-t nézek, ami viszont baromi jó.
    eszem megáll.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehetnél egy kicsit keresztényibb is!
      Megmondták, ők is csak emberek, amit mi nem látunk. Igaz, hogy ők sem igazán néznek embernek bennünket, de az lényegtelen, ha immának rohanni kell a gyerekért az oviba.

      Törlés
    2. de nem kizárt, hogy ez egy rejtett fenyegetés volt a rendőrséggel meg az adóhatósággal, hogy aki sokat pattog, annak a nevét leadják náluk a portán.
      én annyira röhögök.:DD

      Törlés
    3. Továbbra is azt mondom, hogy jómagam, és a DAS, mint jogi képviselőim, zokszó nélkül állunk elébe az ilyesféle rejtett fenyegetéseknek, és a nyílt rágalmazásoknak is.

      Törlés
    4. Na de a legfontosabb, hogy "megvan köztünk a bizalom"...
      Látom, ahogy széttárja a karját és keblére ölel mint elveszett báránykát hogy aztán elszedje mindenem és kimossa az agyam.
      Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy ezt komolyan gondolta (de tudom, nem vagyok eléggé keresztényi...).

      Törlés
    5. hát tudjátok, ha valaki egy akkor visszhangot kiváltó dolgot képes így lereagálni... szóval asszem, még túl sokáig is maradtam az oldalon.

      ez a bizalom meg, hát igen, ez már nagyon rég nincs. de honnan gondolta, hogy ez bizalmon alapul? a tények feltárása és az érzelmi hozzáállás két különböző dolog.

      Törlés
  26. csak rögzítem, hogy jelen pillanatig még mindig nem vagyok törölve, pedig már rég letelt a 3 nap.

    VálaszTörlés
  27. ez ez ez ... :O
    ez milyen semmilyen reakció volt?
    Hogy nem lehet felnőtt ember módjára bocsánatot kérni, vagy legalább bármiféle konszenzusra legalább javaslatot tenni?
    "Történetek?" nem történetekről, hanem a történtekről kellene írni, beszélni. kellett volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tudod mit, PuPi, én nem vártam még bocsánatkérést sem. csak annyit, hogy ismerjék be, hibáztak.
      ahogy mondjuk én is beismertem, hogy sértő voltam. és tudod mit? nem is legnagyobbat abban hibáztak, hogy kizártak (mert taplóság volt, de nem vártam tőlük jobbat). de azt, ahogy és amit a többiekkel kommunikáltak, azt képtelen vagyok megemészteni.

      és igen, a konszenzus lett volna az elismerés után a leglényegesebb pont.

      Törlés
    2. Igen, még a kizárásokon is túlléptünk volna, ha utána valami normális reakció következett volna, egyetértek.

      Törlés
  28. Nem tudom mennyire emlékeztek rám de Schrödinger (előtte Cucuki) vagyok a molyról. Illetve már csak voltam, ugyanis pár perce végleg töröltem a profilomat.
    Annyira nem követem az ottani eseményeket, hogy teljesen véletlenül tudtam meg mi történt (gyakorikerdesek.hu). Esküszöm rögtön tudtam, hogy rólad van szó Nima. :) Nem gonoszkodásból, hanem mert már évek óta annyira nyilvánvalóan utaznak minden egyes megmozdulásodra.

    Most mondjam, hogy meglepődtem az események alakulásán? Hát nem. Ez tényleg csak idő kérdése volt. Tudod csak mit sajnálok?
    Azt, hogy nem voltam ott a botrány kirobbanásakor, hogy jól megmondjam a véleményem. Az a sajnálkozás ami most megy ott az már annyira szánalmas, hogy nem vagyok hajlandó egy kommentre se méltatni. Undorító egy oldal lett a molyból, ez az igazság. remélem egyre többen felismerik ezt.

    Zsófia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. áá, a Schrödingerre emlékszem ( azt nem tudtam, hogy előtte másik neved volt.) heló.:))
      nemár. fenn vagyunk a gyakorikérdéseken? hallod, azért most meglepődtem. :D
      én még hét elején visszajártam olvasni, de a kommenteket nem látom, a karcok alapján meg totál bepunnyadt ott az élet.
      nem sajnálkozniuk kellene, meg ránk mutogatni, mert elhangzott ott néhány hazug mondat, hanem szembenézni a tényekkel, aztán tenni valamit. elhiszem, hogy nehéz, de azzal, ha mindent ránk kennek, nem lesznek előrébb. aki ott marad, abban kell élnie ott, amit most megteremt magának. egészen a következő biliborulásig.

      tudtad, hogy rólam van szó? nem is tudom, mit mondjak.:D

      Törlés
    2. tudsz adni linket a gyakorikérdésekhez? hogy hogy találtál rá.:))

      Törlés
    3. Schrödinger, ez vicces, hogy tudtad, hogy ők azok :)) Tényleg mindig külön figyelmet kaptak nimáék, biztos régóta ki akarták már őket tenni pff.
      Tényleg szánalmas az egész, sajnálom, hogy nem láthattuk akkor a véleményed, de értem, én is már úgy vagyok, hogy nem fogok kommentelni nekik, nem pazarolom magam oda. meg persze azóta már sokan félrebeszélnek, megin sokan még mindig nem tudják mi történt, akiket ki tudja ki világosít fel... erről már ennyit.

      nima, most már csak hagyják, hogy a maradék karc alatt kidühöngje meg kisírja magát mindenki, meg volt sok elmegyek, jaj nemár ne menj el, meg molyokért maradjunk, egymásért stb blablák (én ebbe nem szállok be), és a feledés homályába merüljön az egész. ...

      Törlés
    4. szia Cucuki!!! azért örülök, hogy látunk téged is! :))))

      Törlés
  29. A dolgok nem sokat változtak azóta sem. Öt hónapja vagyok (voltam) fent - aktívan - a molyon, és a következő mondaton buktam el náluk:

    "VanderMeer az első író, akit szívből picsán tudnék rúgni."

    A cukiságfasizmus (copyright kelt) az oka a tegnapi molyos profil-törlésemnek, illetve a kulturált párbeszéd hiánya a szerkesztőkkel. Többen feljelentettek a fenti mondat miatt, ezért trágárság miatt korlátozták a profilomat addig, amíg nem törlöm az inkriminált mondatot. Törölni nem voltam hajlandó, hiszen véleményem szerint egyszerű különbséget tenni a humor, és trágárság között. Az egyik szerkesztőnek más volt a véleménye. Jó takaró a "közösségi irányelv", vagy micsoda, ha gondolkodni kellene, vagy szembemenni a közízléssel.

    http://bukfalo.blogspot.hu/2014/10/molyos-palyafutasom-vege-ket-kepben-no.html

    Szívesen jártam oda, hiszen jó ötleteket , és visszajelzéseket kaptam értelmes, könyvszerető emberektől. Kár érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D szard le. ahogy hallom, az oldal lassan kinyírja magát. borítóképeket karikás 18-assal jelölni? egy könyves oldalon? röhej.

      Törlés
  30. Nem hiszem, hogy kinyírná magát ezzel. Az értelmesebb kisebbség nem foglalkozik - kényelemből - ezekkel a problémákkal, a rózsaszín többség pedig nem is érti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát nemtom. nekem könyvszeretőként fontos a borító, főleg ott, ahol semmi mást nem is látni a könyvekből, csak a borítókat. gondolj bele, teli van a polcod üres borítókkal, csodás látvány. érdemes visszajárni. öröm rendezgetni. meg gyűjtögetni.
      szóval de, a borító hiánya egy könyves oldal haldoklásának a kezdete.

      Törlés
  31. Igaz. Ha okosan csinálják, akkor összekötik a születési idő adatokkal, és 18 mínusznál nem láthatják szegények sem a ciciket, sem a mittudoménmicsodákat. Igazából azt sem tudom, hogy mit nem szabadna látniuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igazából én sem. :D de az összes erotikus képet lenyomták ezzel a 18-as karikával. mert gondolom, ha egy tizenéves élvezni akar, akkor a molyon keresgél a könyvborítók között, mert nincs elég elérhető pornóoldal a neten. logikus.

      Törlés
  32. :)) Ugyanaz a történet, mint a trágárságnál. Ki kellene sípolni az összes ilyen könyvet, írót. Nem is maradna sok.
    http://konyves.blog.hu/2009/02/17/kuldjetek_irodalmi_igenyu_karomkodasokat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ah, minő botrányos téma. :D

      amit egyébként én nem értek, túl a molyos szabályok baromságian, hogy ugyan, ki a fenét zavarhatott pl a te értékelésed. kinek nem mindegy ennyire, hogy van-e káromkodás, vagy nincs. mert tudod, ilyen dumák, hogy picsán rúgni, meg hasonlók, simán előfordulnak bármelyik közösségben, ahol egynél több ember van (sőt, annál szebben nem szól egy káromkodás sem, amit magunkban nyomunk le időnként.). ugyan hol élhetnek azok, akiket ez ennyire zavar?
      és a névtelen jelentgetéssel még mindig hatalmas problémáim vannak. ha zavar valakit, ne nyomogasson, vállalja. szóljon be. írja le.
      amíg csak leírni kellett volna, soha senkit nem zavart semmi. mióta lehet nyomkodni, érdekes, már zavaró lehet bármi.

      Törlés
  33. Egy molyos csávóval akadtam össze a pár hónap alatt, írtam egy bejegyzést arról, hogy ne keverjék össze a durva, másokat kifejezetten sérteni szándékozó trágárságot a káromkodással, amikor egy jól sikerült, humoros jelző jobban kifejezi a lényeget, mint száz szép virág.
    Ezzel sértettem pár ember jóízlését, köztük egy olyanét, aki először azzal érvelt, miért nem vágyom a magasabb rendű (sic!) dolgokra, a tisztára, szépre. Már a második hozzászólásnál átváltott primőr gyalázkodásba. Nem érvelni akart, megismerni a másik álláspontját, hanem lenyomni a másik torkán a sajátját. A történet iróniája az, hogy egy idő után kimoderálták :)

    Amúgy így képzelem el ezeket a sötétben bujkáló/recskázó feljelentgetőket, ahogy mondod, könnyebb, sunyibb, gusztustalanabb ilyen módon keresztbe tenni másoknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azokkal mindig csak a baj van, akik a tiszta, magasabb rendű dolgokra vágynak, mert olyan mélységesen sötét bennük valami, ami miatt ezzel kompenzálnak. :))

      Törlés
  34. Sötétben bujkálók, na látod, őket is szívből picsán tudnám rúgni... :D

    VálaszTörlés
  35. szia Bill! hát üdv azok közt, akiknek felnyílt a szeme :D :D Ez a jelentgetős rendszer és az agyonmoderálás... megölte a molyt. a káromkodás pedig, valóban nem ugyanaz, mint a trágárság, és szerintem vicces volt, hogy ezt írtad VanderMeerre. :)
    A borítókérdés azóta már megoldódott, de azért vicces, hogy mennyi felesleges munkájuk lehetett vele, oda, majd vissza :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Pupilla!
      Sajnos ez is egy 22-es csapdája, mert csak azok szeretnek hatalmat kapni, akiknek nem szabadna adni. Marad a blogolás, meg a bor. :D

      Törlés
    2. Örökérvényű igazság. És ki tudja, talán a borra értettem?! :D de nekem speciel ma pezsgős napom van ;)

      Törlés
  36. A pezsgő elfogyott. Jóérzésű ember azt iszik éppen, ami van.
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jóérzésű ember nem pezsgővel rongálja magát. igyatok pálinkát. :))

      Bill, jól olvastam, hogy könyvesboltot akarsz nyitni?

      Törlés
  37. :D

    Inkább kávézót, amiben könyvet is lehet kapni. Jövő tavasszal.

    VálaszTörlés
  38. Még nincs meg, valahol a belvárosban. Keresem az ideálisnak tűnő helyszínt.
    Nem könyvpalota, inkább könyvszoba. Könyvspájz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kicsi és otthonos, az az igazi. (és persze ez is hol van? pesten. no comment. :D)

      Törlés
    2. Aaa, ez komoly? :D én megyek! (bocs, Nima! :D )

      Törlés
  39. :DD

    Állítólag egész jó a közlekedés Buda és Pest között. Még talán metró is jár, azt olvastam az újságban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aha, az jó. hátha egyszer majd szegeden is megáll. :D

      Törlés
  40. Ne haragudj, nem tudtam :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ah, ne szomorodjon el ennyire, kedves uram, én tökéletesen érzem magam itt. :D

      Törlés
  41. Bocsi, hogy ezzel zaklatlak, tudom, hogy ez egy ezer éve lefutott sztori, de nálam most telt be a pohár a Molynál, és muszáj vagyok valahol kiadni a mérgemet. Nyugodtan töröld ezt a kommentet, ha gondolod, azért ide írok, mert máshova nem tudok. :D A Molyon nem szidhatom a Molyt. :D

    Szóval. Én is emlékszem a konfliktusra (jobb szó híján nevezem így), ami miatt te és sokan mások törölték magukat. Az elejéről lemaradtam, én már csak a kommentáradatot kaptam el, és minden egyetértésem ellenére nem töröltem magam. Szerettem az oldalt, a közösséget és a funkciókat egyaránt.

    Aztán a közösségi érzés kezdett halványulni, sokan törölték magukat, néhány régi molyos kapcsolat elkopott, jöttek új tagok, voltak köztük jófejek és kevésbé jófejek, de nagyon vegyes társaság lett.

    De ekkor még szerettem a funkciókat, ezért nem akartam elbúcsúzni az oldaltól, rengeteg tartalmat töltöttem fel: kiadásokat, fülszövegeket, idézeteket, borítókat, készítettem polcokat, listákat, írtam karcokat, teljesítettem egy rakat kihívást, és nem akartam, hogy mindez kárba vesszen, csak azért, mert rosszul éreztem magam az oldalon.

    De mi is volt annak az oka, hogy rosszul éreztem magam?

    Először is egy idő után láthatatlan lettem. Mindent kezdtek elárasztani a 13-16 éves csillámpónik, akik egymás után nyitottak új blogot, és két napnyi blogos tapasztalattal, valamint egy csilivili dizájnnal meg egy booktages bejegyzéssel, ők lettek a Moly királyai. Minden megosztásukra jutott minimum 20 csillagozás (a fele persze a csillámpóni pajtásoktól), és 50 komment (szintén a csillámpóni pajtások alakítása), a fele olyan fantasztikus színvonalú, hogy „imádlak, drága xy-kám”, „jaj, szupcsi a blogod”, „öllelek, puszika <3”, stb. És ez az utóbbi két év kőkemény tendenciája a Molyon.

    Én egy párszor megosztottam néhány bejegyzésemet, a reakció persze nulla volt, kit érdekelt egy értékelés egy klasszikusról, vagy egy klassz, de nem friss megjelenésű krimiről? Senkit. Főleg, ha olyasvalaki osztotta meg, akinek nincsenek haverjai, akik promózzák. Nem vágytam én kitüntetett figyelemre, a blogger lelkének néha jólesik egy kis visszajelzés, akkor is, ha az nem feltétlenül pozitív. Kaptam én néha elvétve kommenteket, de szerettem volna egy kicsit népszerűsíteni az oldalamat, mert habár elsősorban magam miatt írom, a saját kedvemre, azért jó néha beszélgetni egy-egy bejegyzés alatt, kíváncsi lettem volna mások véleményére is az adott témáról, stb.

    VálaszTörlés
  42. Tudom, hogy ez meg sem közelíti azt a problémát, ami miatt nektek kellett magatoknak törölni/ami miatt töröltek titeket, ettől függetlenül a bajok is valahol ott kezdődtek, az egy óriási érvágás volt, és én is azóta érzem magam kellemetlenül, szépen fokozatosan jutottam el oda, hogy karácsony előtt végleg elbúcsúztam az oldaltól. Ez már nem ugyanaz a Moly, mint amire regisztráltam.

    VálaszTörlés
  43. hát... azt kell mondjam, jó sokáig bírtad. :D
    a bajok sztem már valahol előttem (előttünk) elkezdődtek, én általában mindig gyorsabban ugrom dolgokra, mint a nagyátlag, valszeg alacsonyabban van az ingerküszöböm, ami nem szereti, ha szívatják. de ahogy olvaslak, jobban is jártam. én ettől idegbajt kapnék. nem baj az, ha vannak csillámpónik, meg kétszavas értékelések 100 csillagozással, csak ne legyen elvárás, hogy ezt még komolyan is vegyem, pláne számottevő erőként tekintsek rá.

    tudom javasolni a goodreadset. egészen más, mint a moly, valszeg azért, mert alig ismerek ott valakit, bár ott is vannak magyar közösségek, ha valaki arra vágyik, de nem tudom, mekkora a forgalmuk.
    ugyanazt meg tudod csinálni ott is (polcolás, értékelés, bár ott aztán végképp nem kerülünk előre, viszont a figyeltjeid értékeléseit automatikusan elkülöníti neked), igaz, kicsit más rendszerben.
    kihívásokat meg tudunk mi gyártani magunknak.
    úgyhogy csak azt tudom mondani, hogy hatalmas élet van a molyon túl is, sőt. :)
    (linkelhetted volna a blogod, így nem tud terjedni a híred.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sokáig bírtam, ért azért ez a döntés ideje, nem úgy keltem fel egyik reggel, hogy hopp, bezárom. Engem ugyan személyesen sosem fenyítettek be, de tényleg nem éreztem már ott jól magam. Akik ott maradtak vagy nagyon régi motorosok, és sajnálnának elmenni, vagy új csillámpónik, vagy nem élnek túl aktív közösségi életet. Legalábbis én ezt tapasztaltam. A bajok lehet, hogy korábban kezdődtek, én nem sokkal azelőtt regisztráltam, hogy kitört a botrány, ami miatt nektek mennetek kellett, szóval ha voltak is előtte problémák, annyira nem éreztem.

      A GR-en gondolkodom egy ideje, tetszik is, egyetlen óriási bajom van, mégpedig hogy nem vagyok egy nagyágyú angolból. Tanultam én meg mostanában is próbálkozok vele, de nem akar úgy menni, ahogy szeretném, és emiatt félek belevágni.

      A blogom most költözés, gyerekvállalás, munkahelyváltás, stb. miatt nem aktív, be is zártam egy időre, majd ha újra lesz energiám és időm foglalkozni vele, akkor rászánom az időt, de már jó ideje nem foglalkozok vele sajnos. Törölni nem akarom, de most nem az a prioritás az életemben. A blogos rész miatt se azért picsogtam, mert sztárblogger akarok lenni, inkább csak az bosszantott, hogy szerintem kb. végig se olvastak egy posztot de az érelmetlen, tartalmatlan üres posztokra záporoztak a kommentek.

      Na, mindegy, kiadtam a mérgemet, nekem kb. ennyi elég volt :) Köszi hogy meghallhattál. És hatalmas élet van a Molyon túl, ezt látom, és nem is bántam meg ezt a döntést

      Törlés
    2. az angol ne tartson vissza.:) egyrészt nem muszáj angolul értékelni, sőt, én meg sem próbálom, örülök, hogy olvasni tudok valamennyire, írni még nem tanultam meg.
      másrészt meg az angol véleményeken elsőre látszik, hogy érdemes-e energiát fektetni az olvasásukba.
      viszont tök jó móka új könyvekre akadni figyelteken/más könyveken keresztül.
      ott a csillámpónit egyébként inkább a romantikus könyvek hozzák elő az emberekből, de mivel ott megengedett a képes/gifes értékelés, még ez is szórakoztató. az igazán hülyegyerekek valahogy ott nem tudnak nyomulni, legalábbis én nem futottam még bele egybe se.

      Törlés