2012/08/22

J. Patterson ~ M. Sullivan - Véres olimpia

Igaz, már pont nem aktuális, az olimpiának már vége, de az lenne az igazi, ha soha nem is lenne aktuális. Ugyanis valaki sorban olyanokat öl, akiknek valamilyen közük van az olimpiához. Mint kiderül, a gyilkos célja a játékok megtisztítása, és mindegy egyes halálesethez mellékel egy kis pakkot, amivel a korrupciót igazolja. Három egységet is megmozgat, nyomoz utána a rendőrség; a biztonsági a cég, a Private, ami a játékok védelmével lett megbízva, személy szerint Knight, aki személyesen érintett az ügyben; és a gyilkos által bevont újságírónő, akinek megküldi az anyagokat. Idővel kiderül, hogy a magát Kronosznak nevező alaknak társai is vannak, három nő személyében, és a történetük egészen régre nyúlik vissza, még a szerb háború idejére...

Patterson rengeteg könyvet kiadott már, sokat más szerzővel írt, mint ahogyan ezt is; Sullivan eddig misztikus krimik terén alkotott, de azt hiszem, jó választás volt társszerzőnek. A könyv két részből áll: először is ott van Kronos, aki E/1-ben beszél hozzánk, az ő közbeiktatott monológjaiból derül ki szépen lassan az indítéka, az őrülete, a múltja, a céljai, és az eszközei.
A másik pedig a nyomozásé, amit már E/3-ban olvashatunk. Ez a felosztás jót tesz a történetnek, mert az időnként közbeiktatott kronoszi őrület igencsak felpörgeti a könyvet, de lehet, hogy csak engem érdekel a kelleténél jobban a bomlott elmék működése.
Az a baj, hogy nem lehet túl sokat mondani a történetről, mert óhatatlan, hogy elárulok valamit, amit nem kellene. Az biztos, hogy a klasszikus krimik jól bevált receptjeit követi, a megfelelő sémákkal és klisékkel, de mégsem lesz unalmas. Izgulhatunk az áldozatokért, akiket elég ötletesen iktatnak ki (ha lehet ilyet mondani), a szimpatikus volt zsaruért, aki most a Private embere, belemászhatunk egy sorozatgyilkos elméjébe, úgyhogy a szórakozás garantált néhány órára. Igazán mély nyomot nem hagyott bennem, de egy jól megírt, jól felépített történet szimpatikus és utálható szereplőkkel, feszültséggel és izgalommal.
(A kedvenceim Knight ikrei voltak, a kis ördögfiókák.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése