Justin Cronin - Szabadulás ~ Keményfedél

2011/11/11

Justin Cronin - Szabadulás

érték: 5/
"... A puszta létezésével megkövetelte, hogy az ember higgyen a jövőben, amelyben ő kúszik, jár és él majd. Egy baba az egy darab idő; egy ígéret, amit az ember tett, és a világ tett az embernek. Egy baba a létező legrégibb egyezség volt a világgal arra, hogy az életet folytatni kell."
Mindenkor, amikor valami történik, amitől más lesz a világ, van egy katalizátor. Talán ez nem más, öltsön bármilyen formát a végkifejlet, mint apró emberi gyengeségek; a gyarlóságnak egy olyan foka, ami olyan emberen lesz úrrá, aki tud tenni valamit az egyébként elérhetetlenért, mert egészen egyszerűen képes rá. Hogy A szabadulás eseményei konkrétan hol és mikor is kezdődtek, nehéz megmondani. A hagymázas álomban a halhatatlanságról, vagy esetleg a kivagyiság, hogy valóban meg lehet csinálni a lehetetlen, dacolva a természettel és az emberi élet rendjével? Mi jár vajon a tudósok fejében a veszélyes kísérletek alatt? Hogy ők az erősebbek, a tanultabbak, és történjen bármi, a gyeplő az ő kezükben marad? De miért tenné, amikor szabad is lehet? Mert a kísérleti nyulak kiszabadultak, és olyanok ők, tizenketten, amit senki nem ismer; a tudósoknak fogalmuk sincs, mit alkottak. Az atom nem oldotta meg a dolgot, viszont majdnem minden élhetőt elpusztított. Akik megmaradtak, védhető, mindentől elzárt helyre húzódtak, zárt közösségként tengetve napjaikat, bizalmatlanul minden iránt, ami a falakon túl volt. Elüldözték a csodával határos módon életben maradt Vándorokat, akiket az éjszaka a szabad ég alatt talált, prédaként a furcsa, fertőző, világító lényeknek, az emberiség pusztulásának okozóinak. Amy... ő minden, a Sehonnan Jött Lány, akinek a felbukkanása felszabadítja a mélyben rejtőző indulatokat, szándékokat, a gyengéket megváltoztatja; az erősekre, akik nagyon kevesen vannak, hatástalan; és vannak néhányan, akiknek kinyílik tőle az elméje. Mert Amy elhozta számukra önmagukat, és az addig rendezett, békés kis közösség felbolydult...
Valóban ilyen lenne a jövő az atom után? Az Ugrók behelyettesíthetőek bármi mással, hogy itt most olyanok, amilyenek, csak választás kérdése volt. Döbbenetes átélni, hogy a múlt egyetlen szempillantással odalesz, már nem emlékszik senki arra, mi volt az a karácsony, és miért voltak ünnepnapok, nincs vallás, nincsenek szörnyek, nincs semmi, amiben mi most élünk, és teljes természetességgel a mindennapjaink része. Nagyon könnyen el lehet képzelni egy olyan világot, amit nem tart egyben más, csak az életben maradás képessége, ami úgy tűnik, nagyon mélyen gyökerezik bennünk. Nincs tudomány, az a tudás, ami a förtelmeket létrehozta, elveszett, csak annyi maradt meg, ami a mindennapokban létszükséglet: a fény, és a tudás, ami a fényt létrehozza, és fenntartja. Egy világ, ahol a családi összetartást felülírja a közösség fennmaradásának szüksége, és a törvény, ami mindezt fenntartja,  megkérdőjelezhetetlen. Hogy ez mennyire jó az egyénnek, az egészen más kérdés, de a közösség ettől marad életben, és ezért minden áldozat helyénvaló.

Te mitől félsz? A pókoktól, egerektől, madaraktól, netán szellemektől, az ördögtől, a pokoltól, a megmagyarázhatatlantól, a különös éjszakai árnyjátéktól? Az éjszakában süvítő széltől, a villámlástól, a tanárodtól? Örüljünk, amíg csak ilyen apróságoktól kell félnünk, mert ezeket egyiket sem mi teremtettük. Mert nagyobb borzadályt nem tud alkotni a természet, mint mi emberek. Olvasás közben sok dolog eszembe jutott, a resident eviltől kezdve a mostanában fertőző vírusokig, meg az a sok minden is, amiről aztán végképp nincsen fogalma átlagembernek. Azt hiszem, a tudatlanság ebben az esetben óriási kincs, még akkor is, ha messze a vég. De mennyire messze...?

érték 5/6 (bizony. 6. elmondhatatlan. elgondolkodtató. érezhető. remény. reménytelenség. remény. örvény, ami beszippant. csak bírd idegekkel és érzéssel.)
Share:

8 megjegyzés:

 1. Már alig várom a folytatást!!!! :) Igazad volt, ez egy olyan könyv, amit meg kell venni és aminek a polcon a helye!!!!

  VálaszTörlés
 2. én is remélem, hogy nem sokat tökölődnek a kiadással. meg hogy egyáltalán kiadják.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem semmi poszt és könyv. És kiadták a folytatást?

   Törlés
  2. aha, végül ki, de igazából nekem csalódás volt. mintha valami tök más történet lenne.
   nem volt az rossz, önmagában, de az elsővel összevetve sehol nincs.
   http://kemenyfedel.blogspot.hu/2014/01/justin-cronin-tizenkettek.html
   de ha csak a szabadulást fogod olvasni, úgy is teljes lesz az élmény, bár igényelne folytatást, nem olyat, amilyet kapott.

   Törlés
  3. Most október végén jelenik meg a harmadik része angolul (The City of Mirrors). Eredetileg is trilógiának indult?

   Törlés
  4. aha, eredetileg is. el fogom olvasni majd azt is, kíváncsi leszek, hogyan kapcsolódnak a szálak, és hova vezetnek.

   Törlés
  5. én még mindig nem jutottam el az elsőhöz se XD

   Törlés
  6. nem tudom, neked hogy tetszene. előbb jussunk túl Valentén... :D

   Törlés

Facebook pinterest Email youTube picasa imdb RSS Feed
goodreads imdb

Nima's bookshelf: currently-reading

Briliáns barátnőm
tagged: currently-reading
A Búra alatt
tagged: currently-reading

goodreads.com

Kommentek

Nima want to read

Omega
Witch Hunt
The Immortals
Persepolis Rising
Babylon's Ashes
Waking Forever
The Last Magician
Darkstorm
Malice


Nima's favorite books »

VCS

Címkék

2011 (42) 2012 (71) 2013 (52) 2014 (33) 2015 (28) 2016 (43) 2017 (8) 21.század (2) 5* (70) Aba (5) Ad Astra (6) Agave (46) Akkon (1) Alexandra (20) Animus (2) Athenaeum (14) bannerek (1) Book&Walk (4) borítóleleplezés (2) campus (3) Cartaphilus (13) Cassie Palmer (11) Cat és Bones (3) Cicero (5) CorLeonis (10) Crossfire (3) cyberpunk (6) dark-fantasy (18) Delta Vision (10) disztópia (8) ebook (6) Egmont (5) életrajz (4) elfeledett könyvek (3) Első törvény (5) epic (12) Erikson (3) Európa (15) évzárás (6) fantasy (114) feminizmus (1) Fever (6) film (2) Főnix (2) Fumax (17) Gabo (19) Galaktika (9) game (6) General Press (3) Geopen (11) Gondolat (3) Göncöl (2) gyenge (17) gyűjtés (5) halloween (3) hírek (31) Holdvadász-hónap (6) hónapzárás (12) horror (5) humor (19) játék (8) K.U.K. (1) kaland (9) Karen Chance (11) Karen Marie Moning (7) kedvenc (48) Kelly (10) képregény (1) könyvekről röviden (3) könyvlista (1) Könyvmolyképző (41) körbeposzt (14) krimi (45) Lektűr (2) Libri (3) lista (10) Lybrum (1) M-Érték (1) Magvető (4) magyar (30) majdnem témáztunk (1) manciregény (2) Maxim (2) megjelenik (15) Merit (1) mese (7) military sci-fi (3) misztika (46) MRC16 (2) MűveltNép (1) NA (3) Napernyő Protektorátus (3) noir krimi (1) novella (2) Novum (1) Őrségek (3) Palatinus (3) pararománc (12) Partvonal (7) PlayOn (2) Polar (1) Pongrác (1) pszichológia (2) régi blogról (102) Rézbong (1) romantika (22) sci-fi (44) Scolar (1) skandináv (8) steampunk (8) szépirodalom (59) szex (11) szösz (98) Szukits (3) szukkubusz (3) Takeshi Kovacs (3) Tarandus (1) témázunk (25) Tericum (1) Térség (4) thriller (32) történelem (36) történelmi romantika (8) Tuan (2) Tündérkrónikák (6) újraolvasás (1) Ulpius (32) urban-fantasy (61) űropera (8) válogatás (4) vcs2016 (7) vcs2017 (4) Victoria kiadó (2) Warhammer (3) Wizard Books (1) YA (33)

Blogarchívum