2012/07/25

Freya North - Mindent anyánkról

Hárman vannak testvérek: Cat, Pin és Fan. Anyjuk elhagyta őket még pici korukban, „megszökött egy cowboyjal”, és a nagybátyjuk nevelte fel őket. Csodás gyermekkoruk volt, a férfi anyjuk helyett anyjuk, apjuk helyett apjuk volt. Most harminc felett vannak már, mindegyikük saját családdal. Cat épp most tér vissza Amerikából a férjével, ahová csak néhány évre költöztek át. Ő a legkisebb lány, a legnaivabb, legelveszettebb hármójuk közül. A férje orvos, és bősz gyerekgyártásba fogtak. Fan a középső, épp szülés után van, teli mindazokkal a problémákkal, amik ilyenkor ellepik az ember lányát. Első, második és tizedik fontossági helyen is a lánya szerepel, ez mindenre rányomja a bélyegét: a társaséletére, ami hasonló korú babák anyukájából áll, a szexuális életére, ami szinte nincs is. És ott van Pip, aki imádja férje előző kapcsolatából született gyermekét, és meglepő módon nagyon jó kapcsolatot ápol párja exével, és ő az, aki összefogja hármukat, akihez bármikor fordulhatnak, ha gond van, aki megmondja, mikor mit kell tenni, gondolni. És persze eljön az a pont is, amikor ő szorul támogatásra, és szeretné, ha végre megfogadtatná vele valaki a saját tanácsait.
Cat hazaérkezésével borul fel az addig elég labilis, látszólagos egyensúly. Látják egymáson, hogy gond van, beszéltetik a másikat, így akarva, akaratlan kénytelen szembenézni mindenki a saját problémájával, és megoldást keresni rá. Remek társak ebben egymásnak, a férjeikkel együtt, mert azért gondjuk nekik is akar, éppen feleségeik problémájából adódóan. Az összes szereplő szerencséjére ők is nagyon jóban vannak, együtt dolgoznak ki stratégiákat, szövetkeznek, ha a helyzet úgy kívánja, mondhatni, tökéletes férjek. Már ha a tökéletességbe beleértjük a hibáikat is. És kell is az összefogás, ugyanis Djangónak, a nagybácsinak a 75-dik szülinapi buliján beállít anyjuk, majd kiderül, hogy az öreg beteg. És a lányok egyik végletből a másikba esnek, nem tudják, mit tegyenek, hiszen olyan dolgokkal kell szembenézniük, amik egyiküknek sem hiányoztak, nem voltak rá felkészülve, és alapból rengették meg az eddig biztosnak hitt családi összetartozást.

Ez olyan ’nagyon’ könyv. Nagyon jó, nagyon életszerű, nagyon idegesítő, nagyon megmozgatja az érzelmeket, nagyon nőknek való, és nagyon megszerettem. Néhány probléma leírása annyira érzékletes, és annyira tipikusan mindennapi, hogy jó lenne, ha néhány pasi is a kezébe venné, de a könyv többi része miatt nem büntetném őket ezzel, mert nem sokan bírnák ki. Ilyen például, ha a nő gyereket akar, vagy a nők szülés utáni lelkiállapota, saját testéhez és a szexhez való viszonya, bár azon kiakadtam, amikor Fen visszataszító, meghízott, és elhájasodott testéről kiderült hogy 36-os méretből 38-as lett. Ójaj, ez tényleg egy istencsapása lehet. Szóval nagyon tipikusan női problémák, de azért lehet látni ennek a férfiakra gyakorolt hatását, mert ugye ebből kifolyólag Mattnek, Fen férjének valahogy meg kell oldania magának a kielégülést. Nyíltan van benne a szexről is szó, amolyan hétköznapian, természetesen tálalva, North nem akar tabukat döntögetni. Amit egyáltalán nem találtam életszerűnek, az az anya megjelenése. Nem volt célja azzal, hogy felbukkant, nem akarta a lányokat megismerni, szinte csak mint érdekességet szemlélte őket. Szerencsére, túl sokat nem szerepel, nyilván az írónak sem ő lett a kedvenc karaktere. Volt egy olyan érzésem, hogy csak azért került bele, mert aki lelép, annak illik felbukkannia is valamikor. Eleinte féltem, hogy kapok valami gyenge brazil szappanoperát, nagy drámákkal, és ehhez méltó színtelen szereplőkkel, de nem. Ráadásul aki a fülszöveget írta, a könyvet tuti nem olvasta, nagyjából csak a fele igaz annak, ami ott van. A könyv tényleg jó, én is akarok ilyen rokonokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése