2012/07/25

Marek Halter - Sára könyve

Anita Diamant A_vörös_sátor könyve után itt egy újabb, a neten 'bibliai ponyvának' titulált történet a Bibliából, most Sáráról és Ábrahámról. Sára, akit akkoriban Szárainak hívtak, egy igen tehetős zsidó család legidősebb leánygyermeke volt, és éppen férjhez készült adni apja. A férj még tetszene Sárának, ám a belőle kiváltott hatás már nem, fél, hogy mi fog történni a hitvesi ágyban, és egyébként is, még gyermek 12-13 éves. Így egy adódó alkalommal, épp az esküvői előkészületek kellős közepén, megszökik, és összefut Ábrámmal. Ám apja katonái végül megtalálják, visszaviszik, ahol várja az akkoriban szokásos büntetés: szinte levegőnek nézik, elkerülik, nem szólhatnak hozzá nyíltan, mindeközben rendszeresen bocsánatkérő szertartásokat kell végeznie az isteneknek.
Aztán amint apja megenyhült, Sára megneszelte, hogy új férjet keresnek neki, és végzetes lépésre szánta el magát. Elment a boszorkányhoz, és füveket kért tőle, ami megszünteti a vérzését, megakadályozva így a családját, hogy olyanhoz adják férjhez, akit ő nem szeretne. De a főzetet nem úgy itta meg, ahogyan azt kellett volna, így a hatása sem az volt, amit várt: kis híján belehalt, bár a célját elérte. A jósnak köszönhetően (akit a családok meghallgattak minden egyes nagyobb horderejű esemény előtt), Sárából Istár papnője lett, Szent Szolgáló. Hét év telt el nyugalomban, mindenki megelégedésére, míg egy ős-szertartás során Sára meglátta az ő Ábrámját, a fazekast, aki a szobrot olyan hűen formázta meg, hogy jutalmul meghívták a rituáléra. Ábrám kimenkíti Sárát a háború előtt álló Ur városából, és megkezdődik utazásuk és igehirdetésük országokon keresztül, és harca a meddőségével, ami egy idő után megkeserítette együttlétüket, és szépségével, ami sokszor hozott a fejükre szerencsétlenséget, vagyis olvashatjuk a bibliai történet regényes körítését.

Sára a Biblia szerint egy igen erős akaratú asszony volt, kemény nő, aki tudja mit akar, és azt hogyan érheti el, de tudatában van annak is, hogy ő "csak" egy asszony. Ezt a jellemvonását Halter remekül bemutatta, hiszen már fiatalon is a saját feje után ment, igyekezett irányítani a saját életét, miközben nem hagyta, hogy mások tegyék azt helyette, de ha az érzelmei megszólaltak, képes volt ezen változtatni. De találkozik itt a városi iskolázott, ám babonás emberek gondolkodása a természetben élő, barbár, alacsonyabb rendű, ám sokkallta tapasztaltabb emberekéivel, akik, mivel a természetben élnek, nem hisznek a városi emberek babonáiban, az éjszaka démonaiban. Megmutat jónéhány rituálét, engesztelési szertartást, jóslási rítust, ami akkoriban mindennapos lehetett. A család működése az ebben a témában szokásos, a férfié a döntés, a nők csak asszisztálnak. A nők között is megvan a hierarchia, bár a mindennapi életük rutinjába inkább csak felületes betekintést ad, nem az volt a cél, hogy ezt megjelenítse. Inkább az ellentétre helyezte a hangsúlyt, hogy amíg a nők általában erngedelmesen alávetik magukat a férfiak akaratának, addig Sára ellentmond, és minden számára elérhető eszközzel megpróbál tiltakozni azok ellen a döntések ellen, amikkel nem ért egyet.

Nehezen haladtam a könyvvel, ettől függetlenül elég érdekes volt, talán én nem voltam ráhangolódva kellően a témára. Ami igazán tetszett benne, azok a zsidó népszokások, babonák voltak, a szigorú egyistenhit előtti időkből, amikor az esküvő előtt belsőségekből jósoltattak, a férjhezadási szokások, és a sok apróság, az öltözet, a városi élet, amikor az ősöket még szertartásosan tisztelték. Hiányoltam kicsit, hogy nem részletezte a papnőként eltöltött időszakot, mit csinált, hogyan teltek a napjai, de Halter egyébként is ügyesen kikerülte a konkrétumokat még a nomád életre vonatkozóan is. Lehetett volna részletesebb, aprólékosabb, ez így nagyon felületes és elnagyolt lett. Történelmi hűség tekintetében vannak kétségeim, több benne a fantázia, mint a tény, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből. Nagyon jól sikerült ötvöznie a többistenhitet, a misztikumot, a babonaságot és a bibliai érzést. Mert egész végig tudatában voltam, hogy most Sáráról van szó, az Ősanyáról, akit Ábrahám kiválasztott magának egy életre.  Igényes, kompakt történet, és amikor bele tudtam rázódni a hangulatába, remek szórakozást nyújtott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése