Sztárséf, bunkó stílussal, és hatalmas főzési tudománnyal. Ezt még én
is meg tudom állapítani laikusként. Abból lehet látni, ahogyan az
ételhez viszonyul, ahogyan létre akar hozni valami tökéleteset és
felejthetetlent a vendégnek, akit egyébként seperc alatt elküld az
édesanyjába. Én nagyon bírom a pasit, tetszik ez a munkamánia, ami még a
tévéből is úgy süt, hogy aztán nekem is egészen más érzés kimenni a
konyhába, és főzni egy jót.
Ez a könyv róla szól, arról, hogyan lett az, aki most. Nem volt egy
boldog gyermekkora, nem lett belőle egyszerű ember, de talán ez azért
van, mivel apjának egyáltalán nem tudott megfelelni, utána már csak
önmagának akart, mások véleménye nem érdekelte. Számomra roppant
tiszteletet érdemel, hogy folyamatosan tanulni akart, és nem riadt
vissza a nehéz helyzetektől sem, mindig mániákusan a legnehezebb, szinte
járhatatlan utakat kereste, és ment végig rajta. Csodálom azt, ahogyan
az ételekkel bánik (aki látott már a tévében olyan szakácsokat, akik
hajigálják az ételt, a hajuk a szájukba lóg, és azért kell drukkolni,
nehogy elcsöppenjen az orruk, az tudja, mire gondolok), ahogyan mer
önmaga lenni, és lehet nem szeretni, ahogyan az embereivel bánik, de az
elég sokatmondó, hogy évek óta ugyanazzal a gárdával dolgozik, és utólag
mindenki belátja, hogy bizony eredményes a stílusa.
Ha nagyon romantikus akarnék lenni, mondhatnám, hogy ebből a könyvből
majd megtudjuk, hogy a durva külső alatt érzékeny és érző ember lapul,
csakhogy ez nem így van. Természetesen vannak érzelmei, de nem egy
érzékeny ember, legalábbis nekem nem jött át ilyesmi. Feltétlenül
szereti a családját, függetlenül attól, vagy talán épp azért, mert egy
borzasztóan rossz példa volt a szeme előtt gyerekként, de ő elsősorban
egy hiperaktív mesterszakács, minden más csak utána jöhet. Valaki, aki
nagyon szeretne valamiben a legjobb lenni, és ha már a sorozatos és
végzetes sérülések miatt focista nem lehetett, így teljesen elmerült
abban, ami a legjobban érdekelte, a főzésben. Érdekes volt látni, hogyan
alakult ki az a stílus, ami most alapvetően a védjegye lett, és
lenyűgöző az a tudatosság, ahogyan a nyers alapanyagokat a tányérra
varázsolja. Nem szeretem jobban, mint eddig (mert eddig is nagyon
bírtam, ennél jobban már nem lehet egy ismeretlent kedvelni:), inkább
csak jobban megértem, és erre tökéletesen elég ez a könyv. Aki hallott
már Ramsayről, látta főzni, esetleg nem kapcsol el azonnal, ha meglátja a
tévében, annak érdemes elolvasni, kicsit közelebb hozza, mint embert.
Ráadásul, a könyv stílusa tisztán és bizonyosan Ramsay, ebben is van
anyázás, meg bazmegolás, a szöveg is pörög, mint ő, szóval érzékeny
lelkűek inkább kerüljék. Nekem egy hatalmas élmény volt.
0 Megjegyzések