2012/07/25

Federico Andahazy-Kasnya - A harmadik nővér

Elejétől a végéig egy igazi gótikus regény. A szereplők Mary Shelley, Percy, Lord Byron, Claire Clairmont, és a legfőbb, dr. Polidori, Byron titkára. Van benne titokzatos kastély, kis falu, rejtjeles üzenet a távolból, könyvtár, és persze a klasszikus történet a történetírásról és a versenyről. A regény igen rövid, a könyv is aprócska, és emellé csak 200 oldal, de a történet elég tömény. Egy különös teremtmény sorsát meséli el, akivel Polidori üzletet kötött, (elég érdekes feltétellel), és csak nagyon-nagyon sokára derül ki, ki is ő valójában, és minden szörnyűség ellenére miért vigyázzák őt féltve mégis a testvérei. De ennél többet is megtudhatunk, hogyan került oda, ahol van, és hogyan néz ki, és attól függetlenül, hogy mindez csak a regény utolsó felében válik nyilvánvalóvá, addig is központi szerepet tölt be a történetben.

A Lény Polidorinak juttatja el üzeneteit, őt szemelte ki magának, hogy megossza vele szörnyű titkát, valamint megismerhetjük mások szörnyű titkait is, ezeket is levelezésen keresztül. A történet hol a jelenben folyik, és mint kívülálló szemlélhetjük a mindennapi eseményeket, hol pedig múltbéli szörnyűséges eseményekhez repülünk vissza a leveleken keresztül. A különös teremtmény megosztja Polidorival szokásait, kegyetlen mindennapjait, olyan cselekedetekre sarkallja, ami magától nem jutna eszébe, cserébe pedig megkapja A történetet.
A könyv jellemzésére nem jut más szó az eszembe, minthogy felkavaróan és elgondolkodtatóan bizarr, és perverz. Perverzek a napi események, az emberi érintkezések, előfordul benne perverz szex is, de nem abból a fajtából, aminek a látásától felfordul az ember gyomra. Nem, ezt elképzeljük, előttünk van a kép mindenestől, és megborzongunk , micsoda végletekre képes az emberi vágy, káprázattal kábítva, nem beszélve az írói fantáziáról. És persze nem marad el a végén a meghökkentés sem.

Ha egy sötét, borzongató, érdekes történetre vágytok olvassátok el, mert kevés az ilyen könyv, mint amilyen A harmadik nővér. Frankensteinből, Drakulából is csak egy van, Annette Legrandból sem lesz még egy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése