2012/07/24

Mara Meimaridi - A szmirnai boszorkányok

Katina családja vidékről felköltözik Szmirnába, egy sokféle nép lakta városkába. Éltek itt görögök, örmények, törökök, zsidók, gazdagok és szegények. Katina és anyja, Eftalia megismerkedik egy török varázslónővel, aki megtanítja nekik a fortélyokat, amiket aztán lelkesen használnak is. Természetesen férjfogásra. Mindennapjaikat Katina egyik rokona és utódja a boszorkányságban, Maria meséli el, aki megtalálja Katina naplóját, ami úgy tűnik, előhívta a boszorkányos képességeit.

Ami miatt nekem nagyon érdekes volt ez a könyv, az pont az a sok és sokféle nő, akik a középpontban álltak. Mert ez nem csak Katina története, hanem mindenkié, aki körülötte élt, Eftaliáé és Fuláé, és minden rokoné, szomszédé, ismerősé, aki valaha megfordult Szmirnában. És ha már nők, akkor természetesen nem maradhat ki sem a pletyka, sem a rosszindulat, ez valahogy tartozék volt mindig is, ha rólunk van szó. A pasifogás nem annyira érdekelt, mert egy idő után mindegyik rájött, hogy ő mégsem ezt akarta, szóval semmiben nem különbözik ez a szála egy szappanoperától, viszont az egész történet annyira bájos, hogy nem lehet nem szeretni. Bár átvágott a palánkon, mert azt hittem, mennyi mindent megtudok majd a város életéről, meg egyáltalán, magáról a városról, de nem. Viszont mindent megtudtam arról, hogyan lehet jól kiházasítani a lányokat, hogyan lehet elbűvölni a férfiakat, milyen varázslatokat kell alkalmazni, hogy az ember elérje a célját, bár így, visszagondolva, itt mintha mindenkinek egyetlen célja lett volna: jól férjhez menni.

A boszorkányságról sem rántja le a leplet, a hatalmas titkok titkok maradnak, inkább babonaság, mint valódi misztika, ettől függetlenül igazi háborúsághoz vezethet, amikor két boszi ellentétes érdekei szembetalálkoznak. Vagy éppen az azonos érdekek, lásd, ha egy pasit meg kell szerezni, ráadásul ugyanazt. Szóval mindennek az oka, okozója, célja, és mozgatórugója a Férfi, aki persze vagyonos, hogy eltartsa mindenki rokonát, és még jó háztartást is tudjon felmutatni, cselédekkel, és szolgákkal, akikkel aztán lehet a szomszédok előtt villogni. Itt a mágia falusiasan egyszerű, és ettől nagyon bájos, talán mert ilyen aprócska célja van csak, mint a férjfogás.
Ettől függetlenül Eftaliát nem tartja vissza, hogy önálló lábon álljon, sőt, erre buzdítja Katinát is, hogy ne függjön a férjétől anyagilag, mert ha egyszer beüt a krachk, akkor tudjon hová nyúlni. Nem mondom, hogy életrevaló tanácsai lennének, de az elveit érdemes megfogadni. És persze van még néhány dolog, amiből levontam némi tanulságot, bár azt hiszem, engem nem érint, hiszen nem fogok például férfiemberen szerelmi kötést csinálni, mert az akarat ellen való dolog mindig visszaüt. (Figyeled, nem azért, mert ne tudnék, de nem ám, szerintem minden nő tud boszorkánykodni, ha nagyon akar, csak nem mindennel érdemes.)

Ez egy ilyen kis vidám könyv, ami még a rossz dolgok is jókedvűen, derűsen mutatja meg, és ettől nagyon kellemes volt olvasni. Még akkor is, ha Maria nem tudta eldönteni, hogy akkor most ő Katina egy ideig, vagy csak látja Katinát abban a száz évvel ezelőtti múltban, és úgy meséli el. De ez ne zavarjon senkit, ez is csak egy kis boszorkánykodás, jelentősége nem sok van.

A könyvet kiadja a Gondolat kiadó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése